logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować tubowe paczki i dobrać głośniki do zestawu plenerowego?

oskarblaszczyk 26 Cze 2006 12:22 3468 14
REKLAMA
  • #1 2764715
    oskarblaszczyk
    Poziom 11  
    Witam!!!
    Posiadam dwa glosniki z kolumny OHM br 218, oraz dwa wzmacniacze ELEKTRONIKA WK-200. Planuje dokupic jeszcze 4 głośniki nisko-sredniotonowe oraz dwa gwizdki.
    Potrzebuje pomocy w konstrukcji paczek.
    Parametrów glośników niestety nieznam ale juz kończe budowe JIG-a i beda mi niedługo znane. Jedyne co wiem to glosniki te maja po 300 watt i 8Ω. Ze wzgledu na to, że zastosowanie to plener oczywiście interesuje mnie konstrukcja tubowa.
    To tyle co do basow. "Gorki" interesuja mnie w podobnej konstrukcji: http://www.speakerplans.com/index.php?id=mt122 jedynie co mam pytanie jakich glosnikow użyc aby impedencja zestawu wyniosla 4Ohm na strone.
    Oczywiście zostaja jeszcze zwrotnice. Rowniez prosze o pomoc przy konstrukcji.
    Pozdrawiam
    Oskar Błaszczyk
    gg: 9066200[/img]
  • REKLAMA
  • #2 2764885
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    Hi,
    nie wiem jak gleboko siedzisz w tym temacie, ale co do glosnikow to w przez Ciebie podanym linku masz glosniki ktore potrzebujesz do wykonania tego topu. Druga rzecz to suby do tego topu: glosniki ktore masz sa juz troche starsze zeby to dobrze brzmialo to bedziesz potrzebowal ze dwa lepiej trzy takie suby na strone czyli w sumie 6 sztuk !!! Oczywiscie zwronica aktywna lepiej dig-controler np. Behringer DCX2496 lub DBX i dwie lub trzy porzadne koncowki mocy ( zestawy Ohma brzmia bardzo dobrze ale tylko z firmowym kontrolerem ). Wykonanie topow tubowych wymaga juz malego parku maszyn i umiejetnosci obrobki drewna o kosztach za glosniki juz nie wspomne.
    O tym topie bylo na forum juz pare razy.
    Pozdrowienia.
  • #3 2765080
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    Zalezy jakie imprezy plenerowe. Sa takie typu "Śląskie Babki" na odpuście lub "Woostok" ;) .
  • #4 2765383
    oskarblaszczyk
    Poziom 11  
    Hehe raczej te "sląskie Babki"
    Ja nie mowie tu o jakims wielkim niewiadomo jak drogim sprzecie. Link podałem tylko orientacyjny co chcem zrobic jako "górki".
    wiec tak. sprzęt do obrobki drewna mam.
    niehceę dokupowac glosników do basów. Potrzebuje jedynie projektu. Oraz porady jak wygonać górki.
    Konstrukcja powinna być tania(czytaj względnie).
  • #5 2766117
    aca
    Poziom 30  
    Hi,
    obudowy tubowe sa konstruowane ( czytaj liczone ) pod odpowiednie glosniki i wstawianie byle jakich glosnikow do jakichs obudow mija sie z celem. Efekt jest kiepski. Napisz ile pieniedzy chcesz wsadzic w jeden top. Czemu sie upierasz na zestaw tubowy?
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #6 2768705
    oskarblaszczyk
    Poziom 11  
    Pieniądze nie są najważniejsze ale mimo wszystko wole to zrobić w miarę oszczędnie. Czemu się upieram na zestaw ubowy??? Niewiem czemu... wydaje mi sie, że na plener tuby są najlepsze... jeżeli sie mylę bardzo prosze mnie poprawić.
    Pozdrawiam
    Oskar Błaszczyk
  • #7 2768948
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    Lepsze bo kierunkowe. Ale i tez czasami kaprysne. Tuba to sa wyzsze loty dla amatorow. Musisz skorzystac z jakiegos gotowca ale te znowu sa pod drozsze glosniki. Tak sobie mysle, ze skoro to ma byc pod mala "scene" to moze na poczatek br ?
  • #8 2769355
    oskarblaszczyk
    Poziom 11  
    Niechce br ponieważ te głośniki są teraz w pudle bass-reflex i graja fajnie ale jak dla mnie niemają kopa i bas jest zabardzo zmulony. Jestem zdecydowany aby zrobic tube tylko mam proźbe do kogos aby pomógł mi zrobic projekt. Ponieważ mam problemy z kalibracją JIG-a myślałem aby paczki zrobić pod jakiś konkrentny
    głośnik o podobnych parametrach, a jeśli by zaszła potrzeba to można by bylo głośniki wymienic na odpowiednie.
    Przejdźmy do "górek". Myślę aby je zrobić w konstrukcji do ktorej dalem link powyżej jako głosniki dać tubowy tonsila ten co ma 150w, oraz jakies 30-stki średnio-niskotonowe rownież tonsila. Co o tym myśliće??

Przemyslalem troche sprawe i doszedłem do wniosku, że niema sensu nic robic na oko oraz pod inne głosniki. Narazie prosze o pomoc pzy górkach. Jak rozpracuje JIG-a i zmierzę parametry to będziemy działać.
    Jeżeli ktoś wykonał JIG-a i mu działa to prosze o kontakt na gg: 9066200
  • #9 2769581
    aca
    Poziom 30  
    Hi,
    zapomnij. Do takiego zestawu potrzebujesz glosnik wysokotonowy (driver) 2", a tego Tonsil nie ma (chyba ze sie myle? ) lub w najgorszym wypadku porzadny 1,5" z odpowiednia tuba- to juz jest 800-1000 zl ( dla 1,5"), a nie glosniczek za 70 zl. Nie wiem czy nie slyszales porzadnie zrobionego suba typu BR ze chcesz tylko zestawy tubowe. Co chcesz zrobic z jedna tubka na glosniku 300 W za "plener"- Najprowdopodobniej Twoja obudowa do suba jest zle policzona jesli tak kiepsko brzmi. Bez danych TS tego glosnika nie zrobisz ( policzysz ) zadnej porzadnej obudowy, nawet nie wiadomo czy ten glosnik sie nadaje do tuby. Napisalem to juz powyzej,ale powtorze jeszcze raz zestawy ( suby i topy ) firmy Ohm chodza bardzo dobrze ale tylko z firmowym kontrolerem. Bez tego urzadzonka dzwiek to absolutna kicha. I jesli to oryginalny glosnik to bedzie podobnie.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #11 2773422
    Żuraw
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Hi

Po pierwsze nie musisz miec od razu jiga aby wzynaczyc T-S, jesli o to sie rozchodzi.
    Po drugie na speakerplans.com przedstawione sa projekty ubudów tubowych pod glosniki 18" nazwijmy...dość uniwersalne o czym już była kiedyś mowa na tym forum. Głośnik ze slabszym napedem powinnien zagrac nieco suptelniej niz Tm>20...
    Jednak przemyśl propozycje przedmówców...chyba raczej nie naglasnia sie pleneru dwoma tubami.
  • #12 2773684
    aca
    Poziom 30  
    Hi,
    przeciez my sie nie klocimy ( jeszcze ;-) ). Tylko probuje Ci wytlumaczyc ze ten Twoj projekt ma duzo minusow i bedzie kicha. Co do glosnika wysokotonowego to wlasnie o taki mi chodzilo ( ktorego nie mozna wsadzic do takiej konstrukcji - np.czestotliwosc podzialu 4,5 kHz ! ). Co do suba to sam napisales " niemają kopa i bas jest bardzo zmulony " - moze za nisko strojony, za duza obudowa ? Nie mozesz twierdzic ze ten Twoj glosnik bedzie " o niebo lepiej " brzmial bo nie wiadomo czy on sie w ogole nadaje do tuby !!!. O ile pamietam BR218S to byla obudowa typu BP.

Pozdrowienia.
  • #13 2774914
    oskarblaszczyk
    Poziom 11  
    Hej!!!
    ok więc masz może jakąś propozycje?? I jeszcze chciałem wyjaśnić tą sytuacje z tym plenerem. Chodziło mi o średnie imprezy(góra 150 osób) na świeżym powietrzu.
    Pozdrawiam
  • #14 2778991
    aca
    Poziom 30  
    Hi,
    do 150 osob to raczej male imprezy i nie potrzebujesz absolutnie zestawow tubowych. Jakiego typu sa to imprezy ? Jak juz pisalem zalezy wszystko od Twoich srodkow finansowych. Ja moge cos polecic poczawszy od ( dla mnie najnizszej polki ) glosnikow Eminence. Do glosnikow Tonsila czy STX niestety nie mam dostepu. Zestaw na glosniku niskotonowym Emi Kappa 12" plus glosnik wysokotonowy Oberton 2544 z tuba H975. Czestotliwosc podzialu ok. 1,6 kHz. Filtr 12dB/18dB. Obudowa 44 l. Twoje suby beda wprawdzie za male na te topy, ale fundamet basowy mozesz zawsze rozbudowac. I oczywiscie potrzebujesz crossover do podzialu sygnalu na suby i topy. Jesli to jest jednak za drogie rozwiazanie to poszukaj na DIY jakiegos projektu topu na glosniku 12" STX lub Tonsil.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #15 2779432
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Ten Tonsil 12-19/150 gra całkiem przyjemnie
    Propo gotowego projektu to Sound Wave robił nadstawki na modyfikowanym GDN'ie Stxa

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy tubowych paczek głośnikowych do zastosowań plenerowych oraz doboru odpowiednich głośników i zwrotnic. Posiadane są głośniki OHM BR 218 (300 W, 8 Ω) i wzmacniacze ELEKTRONIKA WK-200. Autor planuje dokupić 4 głośniki nisko-średniotonowe i 2 głośniki wysokotonowe (gwizdki) oraz wykonać tubowe obudowy, zwracając uwagę na impedancję 4 Ω na stronę. Wskazano, że konstrukcja tubowa wymaga precyzyjnego dopasowania głośników do obudowy, znajomości parametrów Thiele-Small (T-S) oraz odpowiednich zwrotnic, najlepiej aktywnych (np. Behringer DCX2496, DBX). Podkreślono, że głośniki OHM dobrze współpracują z firmowym kontrolerem, a nieodpowiednia obudowa lub brak danych T-S skutkuje słabym basem. Zwrócono uwagę, że tuby są kierunkowe i trudniejsze w wykonaniu, a do małych imprez plenerowych (do 150 osób) można rozważyć głośniki Eminence Kappa 12" z wysokotonowym Oberton 2544 i tubą H975, z filtrem 12-18 dB i obudową 44 l. Dyskutowano o głośnikach Tonsil GDWT 12-19/150 jako potencjalnych górkach, jednak zaznaczono, że do tuby potrzebny jest wysokotonowy driver 2" lub 1,5" z odpowiednią tubą, co podnosi koszty. Podkreślono, że bez dokładnych pomiarów i danych T-S nie da się poprawnie zaprojektować tuby. Wskazano również na projekty dostępne na speakerplans.com oraz gotowe rozwiązania DIY na głośnikach STX lub Tonsil.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA