logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Handbox MLP 402 - nadstawki tubowe - Jak to działa ?

05 Mar 2006 18:21 5382 30
REKLAMA
  • #1 2378370
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 2378549
    jaro_rip
    Poziom 11  
    Witam

posiadam dwie takie nadstawki MT-102 ale z stx w środku :| ogolnie moje zdanie jest takie że to bardzo dobra konstrukcja ale równiez bardzo droga (głownie driver 2" to podtsawa, a ceny od 1000 zł w góre) zasada działania pewnie ta sama co hand box tylko że tu są 2 głośniki jednak z wlasnego doświadczenia moge powiedzieć że kolumna jest dość trudna do wykonania oraz ma spore gabaryty potrzeba dostawczaka żeby to gdziekolwiek zawieźć no i ciężar... we dwójke ciężko to założyć na kolumne basową (przypominam że w moich siedzą stx a dasz tam dwie kappay po 10kg każda i driver kolejne 10 kg w sumie z paczką to bedzie jakies 70 kg) raczej odradzam budowania tubowej nadstawki bo to droga i nieporęczna konstrukcja ale to tylko moje zdanie :)
  • REKLAMA
  • #3 2378595
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 2378661
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    jaro_rip napisał:
    raczej odradzam budowania tubowej nadstawki bo to droga i nieporęczna konstrukcja ale to tylko moje zdanie :)

Mam całkowicie odmienne zdanie, a to dlatego, że kiedyś za młodu już miałem okazję docenić zalety takich konstrukcji. Pierwsza moja konstrukcja była zbudowanie na podstawie planów w Radioelektroniku. Parka takich nadstawek, dobry sub i mała imprezka jak się patrzy. Fakt, że wielkość takich obudów może być problemem dla chałturników weselnych grających po remizach strażackich, którzy wożą cały swój sprzęt jednym kombikiem. Jak najbardziej uważam za celowe stosowanie takich rozwiązań - mając kilka różnych basów i nadstawek można kompletować je w dowolny sposób, dobierając do konkretnych warunków i potrzeb. Można je równiez dowolnie rozmieszczać. Łatwiej też zasilać takie konstrukcje oddzielnymi wzmacniaczami - odpada problem drogich zwrotnic pasywnych.
  • #5 2378719
    jaro_rip
    Poziom 11  
    oczywiście sie zgadzam co do wszystkich zalet tej konstrukcji jak np. wysoka efektywność ale przedewszystkim trzeba wiedziec co te kolumny mają nagłaśniać bo jak jakieś wesela w remizie to robienie tej kolumny nie ma najmnijeszego sensu co innego jak ktoś chce np. nagłasniać koncerty w plenerze ma dużo pieniędzy tira i tuzin murzynów ;) do noszenia tego to wtedy robi 4 takie nadstawki na strone podpiera to super scooperami na 21" ze speakers plans i nie ma o czym mówić jednak wiadomo że to kosztuje nie małe pieniądze najlepiej bedzie jak autor tematu napisze co ma zamiar nagłaśniać
  • #6 2378744
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    MLP 402 DISCO - taki link podał autor, więc można się domyślać do czego to ma słuzyć. Niezależnie jednak od zastosowania, rozwiązanie: sub + nadstawki ma swoje zalety. Mała impreza, więc nadstawki mogą być na mniejszych głośnikach, plener wymusza stosowanie odpowiednio większych i solidniejszych konstrukcji.
    http://www.speakerplans.com/index.php?id=myplay_049
  • #7 2378974
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2380534
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    Domino333 napisał:
    Zachcialo mi sie po prostu czegoś innego :). Czy te drivery 2" to konieczność? Ma to być w miare budżetowe.

Muszę Cię zmartwić, ale żeby zrobić dosyć porządną nadstawkę tubową, to niestety driver musi być wypasiony. W takiej konstrukcji powinien stabilnie grać od 1,5kHz przy około 105dB, więc już widać, że będzie to bardzo drogie. O budżetówce nie ma tu niestety mowy. Sam chciałem zbudować dwie podobne nadstawki ze swojego projektu, ale o ile z pasmem 100-1500 nie ma takiego problemu, to odstraszyła mnie konieczność zastosowania drogiego drivera, częstokroć 2".

Napisz może jakie masz basy, również jaką mniej więcej powierzchnię nagłaśniasz.
  • #9 2380551
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2384147
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    Poppin dobrze to nazwał - wiele hałasu
    Wysoka efektywność to tak naprawdę jedyna zaleta, co do "dowolnego" składanie różnych takich nadstawek z różnymi dołami - to chyba tylko jeśli całkowicie olać wręcz potworne zapadliska i garby tworzące się w okolicach, gdzie spotykają się pasma paczek, dużo gorsze niż "grzebienie" w górnych połówkach pasm. Zrobienie zestawu z tub jest naprawdę trudne - i jest to ZESTAW, przesunięcia faz są tu nieuniknione - i niestety bezlitosne dla charakterystyk częstotliwościowych przy najdrobniejszych błędach - i to nawet zakładając ze tuby naprawdę porządne, a te hundbudy wykwintne jak ryj leppera.
    120Hz to chyba z sufitu. 20 kHz zresztą też
    Te paki mogą być znakomite - ale nie do sensownej reprodukcji muzyki.
    Sprawdzają sie w halach sportowych do robienia larma na meczach, kibolom ostra barwa nie wadzi, grund że papuge wyraźnie słychać jak ryczy goooool !
  • #12 2386064
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2387931
    radocha
    Poziom 28  
    no, hybrydy (2xhorn+BR) Polanowskiego to co najmniej klasa wyżej
  • REKLAMA
  • #14 2389089
    Rabe
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Słyszałem takie nagłośnie gdzie głosnik odpowiedzialny za środe był w obudowie tubowej przez do zwiększone jest SPL w poruwnaniu jak by tam zastosowac zwykły bas-reflex
  • #15 2389691
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #16 2392948
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    djbolo kombinował coś takiego na arz miało być budżetowe ale skończyło sie na tym że ceny samyuch drioverów jadących od 1,5k mających sporo mocy i spl na poziomie 100db są wyższe od dobrych kolumn br :D:D:D:D:D:D tak więc koniec

ja dalej bede sie trzymał jak żaba mułu że w brańzy imprezowej najlepszy jest BR ..............już po masie konstrukcji BP tub typu hd 12 itd sie przekonałem że najlepsze rozwiązanie to br na dobrym głosniku ...........nie ma żę boli i normalne 12 cal;i kosztuje 200-300 zł trudno...........

jak ci za wszelka cene zależy na każdym decybelu to tonsile gds albo gd i nie trzeba żadnej tuby :D
  • #17 2394937
    djbolo
    Poziom 31  
    ARZ jest dużo za słaby by to miało sens. Można coś wymyślić na GDS od STX, ale co z tego jak i tak do 1,5kHz...
  • #18 2395102
    Strit1
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    djbolo napisał:
    ARZ jest dużo za słaby by to miało sens. Można coś wymyślić na GDS od STX, ale co z tego jak i tak do 1,5kHz...

a na którymś GD/GDS tonsila by sie nie dało?? nie wiem jak z pasmem ale SPL to napewno by był dość zadawalający
  • #19 2395117
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 2395140
    Strit1
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    DSPEAKER ma regenerowane 30/80 za 95zł a 30/120 za 65zł. Nie wiem skąd ta róznica ale jeszcze nie jest najdrożej
  • #21 2395167
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 2396657
    micho a
    Poziom 35  
    dspeaker robi na chińsdkich częsciach widzisz gdzieś w ofercie tonsila gd 30/120 ?? wqsadza w kodsz po gd 30/50 cewke która 120 wat wytrzyma i tyle .......skutek jest prosrty oprócz zmiany ts masz spadek spl ...już patrząc na orginalne tonsile między gds 30/30 a 30/100 jest 2db róznicy na niekorzyć 30/100 a co będzie u despeakera ??

nie warto za te 65 zł lepierj chyba kupić arz albo dołóżyć i orginalny tonsil
  • #23 2404145
    radocha
    Poziom 28  
    A po co wam głośnik szerokopasmowy do tuby ? i tak tuba pasmo zeżre, pezecież żeby 'lejka" nie zatkać gardziel musi mieć średnicę, która znowu wyklucza szerokopasmowość samej tuby
  • #24 2406032
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    A glosnik Eminence KAPPA 15 O ile wiem ma strasznie duza efektywnosc 102-103dB wiec prawie jak cala tuba handboxa. Zrobic zwykly br na tej kappie i masz super nasdtawke od 60hz. Takie jest moje zdanie. A o ile wiem ta kappa nawet wysoko niesie... no i moc 450W.
  • #25 2408718
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Kappa ma ok. 100dB. Ten pik przy 2kHz liczy się do średniej, ale należy go tłumić o ile w ogóle ten głośnik zagra przy 2kHz. Tzn. zagra, nawet pociągnie wyżej, ale taki pik świadczy o niekorzystnych rezonansach w tym zakresie, więc całość (przy podziale np. 4kHz) będzie brzmiała raczej brzydko. Kappa zakra dobrze z driverem 1". A sub, to już z niej w ogóle żaden (jest przecież jeszcze Kappa Pro LF).

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #26 2410059
    djbolo
    Poziom 31  
    Nie wiem jak ludzie tną PSD2002, ale jeśli by go nie katować to może od 1,5kHz by coś pokazał. Taki driver byłby wówczas świetny do tuby średniotonowej, ale wtedy warto też zadbać o dobry środek. W każdym razie koszty wyjdą odpowiednie, być może dla solidnie wykonanej nadstawki będą jeszcze się mieściły w zakresie ceny trzycyfrowej. Wniosek nasuwa się taki, że jeżeli ma to być też budżetówka, to z tuby będzie trzeba zrezygnować.
  • #27 2420297
    micho a
    Poziom 35  
    ja tak sobie myśle i powiem żę bezsensem jest taka tuba troche bo

tonsil gds 30/30 ma 95-97db koszt z allegrop to 30-50zł jakby go odciąc na 100-150hz to wytrzyma pewnie ze 100wat jak nie więcej (ludzie po 60 ładują w 1 sztuke bez odcięcia i gra extra )

do takiego gdsa paczka jest malutka jak ma membrame w dobrym stanie to i do 10k pociągnie

tuba ma 103 db ale
    -bardzo wąskie pasmo
    -jest ogromna
    -trzeba uzupełniać drogim driverem

więc powiedzcie mi czy w nagłosnieniu amatorskim jest senjs to budować ?? buda wyjdzie ogromna kwestia transportu i noszenia szybko da znaki :D:D wąskie pasmo spowoduje że od 1,5khz trzeba czymś uzupełnić a tu nie ma czym :/

driver za 200-300 zł uważąm za bezsens moim zdaniem do nagłosnienia am,atorskiego tonsile gdwt 12/19 spokojnie wystarcza a taki za 200 zł i tak od 1,5k nie pociśnie pewnie ...

jak już zrobimy to bas też musi mieć 100db znowu tuba.........po chwili pojawia sie znowu problem trransportu

same tuby wykluczaja nagłósnienie małych imprez(domówki 18-nastki połowinki)bo na sali sie nie sprawdza a nikt nie weżmie do nagłosniania pleneru 17 czy 18 latka z stxami czy gds bo to jest taka zapchlona branża jak audiofilr............nie liczy sie jakośc liczy sie firma i cena sprzętu.........xco z tego żźę 90% tanich estradówek gra 10000x gorzej od eltronów nikogo to nie obchodzi..........ważnr że ma nalepke jbl ..

i tu sie robi słepy róg więc po co nam ta tuba :D:D:D:D:D

albo idziemy na maxa robimy nagłosnienie za 100 tys rejestrujemy firme i w 20 lat nam to sie spłaca nagłasniajać plenery albo jedZiemy z br na imprach metodą kasa do ręki :D
  • #28 2427817
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 5453321
    zaq111
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Witam, temat już trochę stary, ale miałbym pytanie na temat tych nadstawek tubowych handboxa. Ciekawi mnie jakie tam siedzą głośniki 12", jakiej są firmy i jakie modele... Wie ktoś może? Zdaje się że chyba jakieś eminence ale nie wiem dokładnie jakie.

Pozdrawiam i czekam na info.
  • #30 5454724
    grzegorz_ro1
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Ja mam MLP-402 i tam siedzą EMINENCE KAPPA 12"

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nadstawek tubowych Handbox MLP 402 oraz ich zasady działania w porównaniu do projektów ze speakerplans.com, zwłaszcza modelu MT-102. Nadstawki tubowe cechują się wysoką efektywnością i dużą głośnością, jednak są konstrukcjami kosztownymi, ciężkimi i o dużych gabarytach, co utrudnia transport i montaż. Wymagają stosowania wysokiej klasy driverów 2" o wysokim SPL i stabilnej pracy od około 1,5 kHz, co podnosi koszty i komplikuje budowę budżetowych zestawów. Dyskutowano o alternatywach, takich jak głośniki szerokopasmowe (np. Selenium D220) czy modele Tonsil GDS i GDWT, które są tańsze, lecz mają ograniczenia pasmowe i efektywnościowe. Wskazano, że do zastosowań amatorskich i dyskotekowych często lepszym rozwiązaniem są kolumny bas-refleks na dobrych głośnikach 12" (np. Eminence Kappa 15 lub 12), które oferują prostszą konstrukcję i niższe koszty. Podkreślono, że tuby są bardziej odpowiednie do nagłośnienia plenerowego i dużych sal, gdzie liczy się maksymalna skuteczność i głośność, a niekoniecznie jakość dźwięku. Wspomniano także o krajowych producentach, takich jak Polaudio, oferujących podobne konstrukcje satelitarne. Podsumowując, wybór nadstawki tubowej wymaga uwzględnienia warunków użytkowania, budżetu oraz dostępności odpowiednich driverów, a dla mniejszych imprez i wnętrz często lepsze są prostsze i tańsze rozwiązania BR.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA