logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić parametry zasilacza wzmacniacza bez oznaczeń?

GoSeS 27 Cze 2006 00:17 1161 7
REKLAMA
  • #1 2766959
    GoSeS
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam,
    znalazłem ostatnio zasilacz od wzmacniacza, ale nie ma żadnych oznaczeń, ani opisanych we i wy... jak to można sprawdzić na ile on przerabia V i A?? ;)
    pzdr
  • REKLAMA
  • #2 2767008
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam
    Woltomierz do ręki, zobacz jakie ma elementy szeregowe (półprzewodniki), elka/ na jakie napięcia, jaki prostownik, jakie trafo, jego średnica drutu na uzwojeniu wtórnym, moc trafa?.
    Możesz też pokazać go nam, może ktoś rozpozna co to za model zasilacz, i jakie są jego parametry.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 2767475
    regrom
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    Jak zasilacz symetryczny to zobacz na plytke. najpierw gdzie jest mostek(albo diody prost) i tam powinny dochodzic zasilenie ~230V. dalej za kondensatorami powiny byc tez trzy wyjscia, jedno + jedno - i jedno GND masz tu przykladowy rysunek, powinienes sie polapac:

i przykladowy najprosztrzy schemat (nie zwracaj uwagi na wartosci elementow) :

• #4 2767572
    GoSeS
    Poziom 13  
    dzięki za rady, ale ja mam sam transforamtor bez płytki, i nawet niewiem gdzie 230V podłączyć...(czy wogóle sie podłącza 230) mi sie wydaje że ma 4 wejścia a 8 wyjść...
    pzdr

zamieściłem fotki to luknijcie jak możecie,
    i ma pare cyferek na sobie ale to chyba rodzaj modelu czy coś...
    (19.20051.001 LION 9302)
    Załączniki:
    • Jak sprawdzić parametry zasilacza wzmacniacza bez oznaczeń? DSC00002.jpg (37.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2767577
    GoSeS
    Poziom 13  
    sorry za jakość fotek ale mam stary aparat...
    Załączniki:
    • Jak sprawdzić parametry zasilacza wzmacniacza bez oznaczeń? asfd.jpg (46.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2767583
    GoSeS
    Poziom 13  
    jak rozpoznajecie model, i wiecie jakie ma napięcia na wyjściu i wejśćiu, to proszę o pomoc ... a jak nie to jak można sprawdzić... ? ;? hmmm
    Załączniki:
    • Jak sprawdzić parametry zasilacza wzmacniacza bez oznaczeń? aaa.jpg (32.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2768924
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    to jest transformator sam od przetwornicy inpulsowej :) aa nie zaasilacz do wzmacniacza :):):):):hehehehe
  • #8 2769117
    GoSeS
    Poziom 13  
    hehe, spoko, nawet niewiedziałem bo wyjąłem go z samoróby wzmacniacza... od kumpla dostałem bo coś nietrybił... niewiem co on z nim robił :D hmmm dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik znalazł transformator zasilacza wzmacniacza bez oznaczeń i pyta, jak sprawdzić jego parametry napięciowe i prądowe. W odpowiedziach zasugerowano użycie woltomierza oraz analizę elementów szeregowych, takich jak półprzewodniki, kondensatory elektrolityczne i prostowniki, a także ocenę przekroju drutu i mocy transformatora. Podkreślono, że w przypadku zasilacza symetrycznego należy zidentyfikować mostek prostowniczy i wyjścia (+, -, GND). Autor doprecyzował, że posiada sam transformator bez płytki, z czterema wejściami i ośmioma wyjściami, oraz podał oznaczenie „19.20051.001 LION 9302”. Jeden z uczestników wskazał, że jest to transformator do przetwornicy impulsowej, a nie klasyczny zasilacz do wzmacniacza. Autor potwierdził, że transformator pochodzi z samoróbki wzmacniacza i nie zna dokładnych parametrów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA