logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens 150 Office Pro - jak zdalnie zmienić bazę przez wdzwonienie?

edek4 27 Cze 2006 08:04 1531 21
REKLAMA
  • #1 2767217
    edek4
    Poziom 11  
    Czy jest możliwość wdzwonienia się na centralę w celu np zmiany bazy??
    Jak to zrobić??
  • REKLAMA
  • #2 2768757
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    1 Można pod warunkiem zaprogramowania numeru zdalnego nadzoru i sposobu ustawienia takiej opcji w centrali.
    2 Jak to zależy od tego jak został zaprogramowany punkt 1.

np zmiany bazy ??? nie wiem co masz na myśli.
  • #4 2770334
    edek4
    Poziom 11  
    Czy jest ktoś w stanie opisać cały proces tworzenia takiego nadzoru??
    Byłbym bardzo dzwięczny:)
    A przedewszystkim chodzi mi o zmianę bazy
  • #5 2771004
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    *95
    hasło
    login
    zdalne programowanie (30)
    modem cyfrowy (6)
    numer ddi (2)
    przewijasz strałkami a zatwierdzasz ptaszkiem.
    do programowania uprawnienia powinien mieć aparat podpiety do pierwszego portu cyfrowego.
    z programu to w oknie do łaczenia sięz centralą przechodzisz na drugą zakładkę i zmieniasz/wpisujesz numer modemu cyfrowego. Nie mam w tej chwili dostepu do centrali i tej opcji nie jestem Ci w tej chwili bardziej przyblizyć.
    Zwróć uwagę na długość numeru. czy podajesz cały czy też tylko koncówkę ( sprawdz jak zapisujesz to dla numerów wpisanych w listę użytkowników)
    pozdro
  • REKLAMA
  • #6 2771041
    edek4
    Poziom 11  
    No ok a jak to wykonać za pomocą modemu analogowego na zasadzie wdzwaniania się, mając do dyspozycji assistanta??
  • #8 2772660
    edek4
    Poziom 11  
    Chodzi mi o zmianą konfiguracji centrali a slang został mi z dgt.
  • REKLAMA
  • #9 2776066
    suworow
    W autoryzowanym serwisie odpowiedzieli mi kiedyś gdy pytałem o taką mozliwość że na plycie centrali jest miejsce pod modem analogowy, ale nic bliżej. Biorac pod uwagę ze w krajupochodzenia centrali isdn jest w zasadzie standartem zbyt wiele bym się nie spodziewał. Gdy muszę coś zmienić na jakiejś centralce z domu gdzie też mam tylko pstna łączę się po necie z kompem w pracy. a z tamtąd już po isdn-e jadę do konkretnej centrali. Może tak będzie łatwiej i szybciej ?
    Pozdrawiam.
  • #10 2778059
    Jack14
    Poziom 38  
    Standardowo można łączyć się z centralą za pomocą modemu ISDN bo każda tego typu centrala Siemensa jest w niego wyposażona.
    Modem analogowy można zainstalować w centrali ale odradzam (koszt).
    Kolega "edek4" opisał wyżej jak to zrobić z wyjątkiem procedury w jaki sposób centrala ma zezwolić na zdalny admin (kod,login,login z kodem) ale jeśli jest możliwe zaproponowane przez kolegę "edek4" połączenie to warto je wykorzystać (0zł poniesionych kosztów z wyjątkiem opłaty za łączenie z komputerem "zdalnym") .

Pozdrawiam
  • #12 2785646
    edek4
    Poziom 11  
    Jeszcze jedno pytanie, nie jestem pewien czy centrala jest wyposażona w modem ISDN, jak mam go znaleźć??
    Proszę o wyrozumiałość.
  • #13 2787035
    Jack14
    Poziom 38  
    Standardowo na płycie procesora.

ps

Jeszcze bez niego tego modelu nie wdziałem.
  • #14 2788489
    suworow
    Jack ma rację powinien być w każdej.
    Tylko ja już nic nie rozumiem, wydawło mi się że ty chcesz na ten modem się wdzwonić i w tym kierunku udzielałem odpowiedzi,a teraz to wychodzi na to ze Tobie chodzi raczej o kontakt wzrokowy z tym urządzeniem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #15 2788746
    edek4
    Poziom 11  
    Kontatk wzrokowy, tak z ciekawości się pytałem.
    Ale ogólnie to staram się wdzwonić i co i nic...
  • #16 2788899
    suworow
    edek4 napisał:
    Kontatk wzrokowy, tak z ciekawości się pytałem.
    Ale ogólnie to staram się wdzwonić i co i nic...

Witaj,
    naprawdę jest to temat do zabicia w 2-3 postach i w tyleż maksymalnie dni. Po prostu zadaj w końcu konkretne pytania, napisz co już zrobiłeś, a z czym masz problem , czego nie wiesz, itp.
    Jeżeli cała informacja zwrotna jakiej potrafisz udzielić to ta cytowana to ja czuje sie po prostu lekceważony. Opisuje ci sposoby konfiguracji, informuję, podpowiadam alternatywne rozwiązania podczas gdy Ty nie jesteś łaskaw sklecić kilku zdań z opisem postępu/napotkanych trudności.
    Pozdrawiam
  • #17 2792014
    edek4
    Poziom 11  
    W takim razie wielkie Soryy nie chcę Cię lekceważyć:)

Mam centralkę którą chciałbym obsługiwać zdalnie.
    próbowałem używać normalnych analogowych modemów i wszystko jest spoko do momentu zczytywania konfiguracji, kiedy to modemy przestają się komunikować i dopiero ich reset uwalnia je z zawieszenia.
    Mam modem isdn zewnętrzny usb, ale nie wiem jak się do tego zabrać.
    a sedno pytania jest takie samo chciałbym zmienić konfigurację zdalnie, tylko jak??
  • Pomocny post
    #18 2792258
    suworow
    ok,
    a ja nie widzę problemu żeby Ci pomóc, tylko daj mi szansę.
    napisz na jakim etapie jesteś, czego nie rozumiesz, co masz zainstalowane jakie masz problemy z połączeniem.
    mam chwilę czasu i proponuję zabic ten temat.
    odbierz pocztę.
    Pozdrawiam
  • #19 2798827
    edek4
    Poziom 11  
    Na prośbę Kolegi opiszę jak próbowałem użyć dwóch modemów analogowych.

at&D0 - ustawienie DTR na ON
    at&H0 - wyłączenia sterowania przepływem danych

Na tych ustawieniach modemy pozwalają zestawić połączenie terninalem, a następnie połączyć się z centralą "online", ale w momencie zczytywnia konfiguracji około 1% "umierają"
    Może ktoś bedzie w stanie rozwiązać problem podwieszania się modemów
    Pozdrawiam i dzięki za pomoc
  • #20 2799461
    Jack14
    Poziom 38  
    Ja cały czas miałem na myśli modem ISDN w centrali i w komputerze zdalnym.

ps

a ten modem analogowy przy centrali mam rozumieć jest zewnętrzny podłączony pod "coma"? Jeśli tak to myślę że nic z tego nie będzie chyba że w pobliżu stoi jakiś komputer np.: od taryfikacji i działa nonstop to lepiej na nim zainstalować program do zarządzania centralą i jakiś program do przejmowania zdalnej kontroli nad nim.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #21 2801298
    suworow
    Edek o jedno pyta robi drugie a z informacja zwrotna to nie spieszy sie , ale niech mu tam......
    nie oceniam pomysłu z modeme analogowym i poczekam na rezultaty
    znalazłem u siebie ustawienia modemu analogowego dla Hicon 300
    możę się przydadzą.
    ATSO=1
    AT&W
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #22 2834230
    Jack14
    Poziom 38  
    Może się przydały ale nic na ten temat nie wiemy.

Proszę o zamknięcie tematu osobę która je rozpoczeła.
    Będzie naprawdę prościej a jak będzie jeszcze informacja o tym czy "pomógł" lub nie to super.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zdalnej zmiany konfiguracji centrali Siemens 150 Office Pro poprzez wdzwanianie się. Aby to było możliwe, konieczne jest zaprogramowanie numeru zdalnego nadzoru oraz odpowiednich procedur logowania (kod, login). Standardowo centrala wyposażona jest w modem ISDN na płycie procesora, który umożliwia zdalne połączenie i programowanie. Modem analogowy można zainstalować, ale jest to kosztowne i często problematyczne, zwłaszcza przy odczycie konfiguracji, gdzie modemy analogowe mogą się zawieszać. Użytkownicy sugerują korzystanie z menadżera E do transmisji i ustawiania numeru modemu cyfrowego oraz stosowanie komend AT (np. at&D0, at&H0) do konfiguracji modemów analogowych. W przypadku braku modemu ISDN zaleca się połączenie przez internet z komputerem w miejscu pracy, który następnie łączy się z centralą po ISDN. Wskazano również, że do zdalnego programowania potrzebny jest aparat systemowy podłączony do pierwszego portu cyfrowego. W dyskusji podkreślono konieczność precyzyjnego opisu problemów i etapów konfiguracji, aby skutecznie pomóc w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA