logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić programy uruchamiane przy starcie Windows XP Professional?

ss77 27 Cze 2006 12:32 2269 10
REKLAMA
  • #1 2767906
    ss77
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Problem jak w temacie.....
    chodzi mi o to jak sprawdzić co jest otwierane (jakie programy) podczas uruchamiania windowsa- bo to pewnie któryś z nich to powoduje.... a może się myle... proszę o poradę

Dodano po 2 [minuty]:

ss77 napisał:
    Witam
    Problem jak w temacie.....
    chodzi mi o to jak sprawdzić co jest otwierane (jakie programy) podczas uruchamiania windowsa- bo to pewnie któryś z nich to powoduje.... a może się myle...
    a otwieranie trwa około 30-40min. -później jest noramalnie- znaczy wszystko działa ok i szybko... tylko to otwieranie...
    proszę o poradę

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    - nie stosuj wielokrotnie (?,!)
    - stosuj duże litery zaczynając zdanie
    Popraw post !
    Dziękujemy!
    (TONI_2003)

Dlaczego TEMAT został założony na Hardware ?
    Proszę o odpowiedź tylko na PW !
  • REKLAMA
  • #2 2767954
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    poszukaj sobie na googlu takiego skryptu, jak Silent Runners. Po jego uruchomieniu pojawi Ci się w katalogu z nim plik tekstowy w którym będziesz miał liste wszystkiego, łącznie z ukrytymi usługami. A nie masz przypadkiem jakichś kart sieciowych w kompie czy innego niezainstalowanego/nieskonfigurowanego sprzętu?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2768002
    /|\Atari
    Poziom 27  
    hi jack też jest dobry, bo odrazu daje możliwość usunięcia problemu, lecz są już śmieci, które są przed nim w stanie się zamaskować, zresztą HiJack "maca" tylko usługi dotyczące internetu (choć fakt, że dokładnie). W Silent Runners jest to cały system. Polecam Ci jeszcze do kompletu KillBox do wyrejestrowywania i usuwania szkodliwych dll'ów i innych plików.
  • #5 2768014
    ss77
    Poziom 12  
    Masz rację może coś być z siecią....komp jest podłączony do sieci (w niej są inne kompy) i je widzi jednak problem jest z tym że jak chcę wyjść na inny komp to chce hasło na serwer- (nigdy tak nie było)--- co to może być?
  • #6 2768040
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Może próbować narzucać w tym momencie jakieś automatyczne ustawienia itd. Sprawdź co będzie się działo, jak wyłączysz sprzęt sieciowy i odłaczysz skrętke od karty.
  • REKLAMA
  • #7 2768050
    ss77
    Poziom 12  
    Jka odłączyłem kabel sieciowy- to połączenie było przekreślone- ikona w prawym dolnym rogu, po podłączeniu jest aktywna..
  • #8 2768064
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Sprawdź co będzie się działo ale przy restarcie, czy nadal będzie stał. czy pójdzie gładko. Sprawdź też, czy gładko pójdzie w trybie awaryjnym.
  • #9 2768076
    ss77
    Poziom 12  
    To jest komp firmowy /9ja na nim pracuję nie długo- nie znam haseł- nikt nie zna)- tryb awaryjny nie pójdzie bo chce jakieś hasła....
    A jak go zrestartuje to znowu te 30 minut trzeba będzie czekać
    co robić?????
  • #10 2768086
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Jak to jest firmy, to oddaj go administratorowi, niech się nim zajmie. A co możesz bez restartu zrobić, to już wyżej napisano.
  • #11 2768099
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 203
    użyj programu pt: jv Power Tools.
    on ci pokaże co uruchamia się razem z systemem Windows w Autostarcie. mam ten program i jest jak dla mnie bardzo dobry mogię go podesłać podaj imeila na PW

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobów sprawdzenia programów uruchamianych podczas startu systemu Windows XP Professional, które mogą powodować problemy z długim czasem uruchamiania. Proponowane narzędzia do analizy autostartu to m.in. Silent Runners – skrypt generujący listę wszystkich uruchamianych procesów i usług, w tym ukrytych, oraz HijackThis.exe, który umożliwia identyfikację i usuwanie problematycznych wpisów, głównie związanych z usługami internetowymi. Dodatkowo polecany jest KillBox do usuwania szkodliwych plików DLL. Wskazano także program jv Power Tools, który pokazuje elementy autostartu Windows. Wątek porusza również problem sieci firmowej, gdzie pojawia się nieoczekiwane żądanie hasła przy próbie dostępu do innych komputerów, co może wskazywać na zmiany w konfiguracji sieci lub zabezpieczeniach. Zalecane jest testowanie działania systemu po odłączeniu sprzętu sieciowego oraz w trybie awaryjnym, jednak w przypadku komputera firmowego dostęp do trybu awaryjnego jest ograniczony ze względu na brak haseł. Wskazano, że w takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest kontakt z administratorem sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA