logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór ładowarki do akumulatorów AA/AAA NiMh i NiCd do 100 zł - Pentagram SC442

komornik 27 Cze 2006 16:44 2259 6
  • #1 2768647
    komornik
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Witam wszystkich serdecznie. Jak wtemacie, chciałem zakupić ładowarkę, akumulatorki do myszki lampki, rowerowej, mp3 itp. Rozmyślam nad tymi ładowarkami:

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=PENT+SC442%2B4X23%2B4X90
    http://www.proline.pl/shop.php?prodid=PENTAGRAM+SC442%2B4X23

Mam jakąś prostą ale chyba nie doładowuje aku i mam wrażenie, że akumulatory tracą pojemność... Cena powiedzmy do stówy. Jeśli macie jakieś namiary na jakieś dobre ładowarki to też byłbym wdzięczny.
    Byłbym zapomniał akumulatory typu NiMh i NiCd
  • #2 2769344
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Temat wielokrotnie walkowany na Elektrodzie.
    Podaj parametry akumulatorków, które chcesz ładować.
    Sprawdź, jaki jest prąd ładowania: zamiast akumulatorka możesz wstawić 2 diody krzemowe (np. 1N4001) połączone szeregowo + amperomierz prądu stałego (jeżeli nie masz, to kup na Allegro miernik uniwersalny cyfrowy za 10.- zł - może się przydać do dalszych eksperymentów).
    Jeżeli masz "jakąś prostą" ładowarkę która daje 55mA, a chcesz ładować akumulatorek 2500mAh, to czas ładowania jest 63 godziny! Ale jeżeli dołączysz wysokowydajną (~ 1A) ładowarkę do akumulatorka 550mAh, to po godzinie może on eksplodować!
    Końcowe napięcie ładowania akumulatorków Cd-Ni i Ni-MH jest 1,4V na ogniwo, akumulatorki litowe mają 4,2V na ogniwo, a ołowiowe żelowe 2,4V na ogniwo.
  • #3 2775489
    komornik
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Akumulatory: 800 mAh 850 mAh 2500 mAh 2800 mAh. Miernik posiadam, mam ładowrkę własnej "produkcji" ale prosiłem o radę którą z tych dwóch podanych polecilibyście, lub namiar na podobną. Chodzi mi o ładowarkę automatyczną, żonie padnie aku w mp3 włącza do ładowarki, a ta pokazuje kiedy naładowane... Ja to mogę się bawić. Ale chodzi o prostotę...
  • #4 2775613
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Obydwie ładowarki, do których dajesz link, są praktycznie identyczne, za wyjątkiem ceny. Wydajność prądowa powinna załatwić ładowanie wszystkiego w dość krótkim czasie. W zasadzie pomiar "minus delta V" zabezpiecza przed przeładowaniem. Ja osobiście wybrał bym tą tańszą.
  • #7 2781301
    radek68
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Z tego co piszesz widać, ze w zasadzie każda ładowarka z sygnalizacją zakończenia ładowania - i faktycznym przerwaniem ładowania - po naładowaniu akumulatorków spełni Twoje wymagania.
    Pozostają kwestie:
    - jak szybko musi ładować,
    - jak drogo ma kosztować.

Uważam, że te ładowarki (linki które podałeś) są dobre i tanie.

Ja mam GP PowerBank Smart 2 - spełnia wszystkie wymagania jakie masz do ładowarki. Mogę ją polecić.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru ładowarki do akumulatorów AA/AAA NiMH i NiCd w budżecie do 100 zł, z uwzględnieniem modeli Pentagram SC442 oraz alternatyw. Podkreślono znaczenie dopasowania prądu ładowania do pojemności akumulatorów (np. 55 mA dla 2500 mAh to zbyt wolne ładowanie, a 1 A dla 550 mAh może uszkodzić ogniwo). Końcowe napięcie ładowania dla NiMH i NiCd wynosi około 1,4 V na ogniwo. Obie ładowarki Pentagram SC442 podane w linkach są praktycznie identyczne, różnią się ceną, a ich automatyczne wykrywanie zakończenia ładowania (metoda minus delta V) zabezpiecza przed przeładowaniem. Wskazano, że każda ładowarka z sygnalizacją i przerwaniem ładowania po pełnym naładowaniu spełni wymagania użytkownika. Jako alternatywę polecono model GP PowerBank Smart 2, który jest prosty w obsłudze i skuteczny. Pojawiła się także propozycja Media-Tech MT6204, jednak bez szczegółowej oceny. Podsumowując, rekomendowane są ładowarki automatyczne z funkcją detekcji zakończenia ładowania, dostosowane do różnych pojemności akumulatorów NiMH i NiCd, mieszczące się w budżecie do 100 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA