logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ do ustawiania zapłonu w Simsonie S51?

someone_23 27 Cze 2006 19:46 3556 5
REKLAMA
  • #1 2769168
    someone_23
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam, probuje zrobic jakis maly uklad elektroniczny do ustawiania zaplonu elektronicznego simsona s51, ale mi to nie wychodzi i mam nadzieje ze otrzymam od was pomoc.

Wczesniej myslalem zeby zrobic cos takiego:

cewka zaplonowa dostaje impuls ~12V (chyba wiecej bo czasem pali rezystory 12V i to mnie denerwuje :/ ) wtedy kiedy ma byc zaplon wiec moznaby np. jedna diode z rezystorem podlaczyc rownolegle do cewki, ale jest problem z ustawieniem wyprzedzenia zaplonu i zlapaniem drugiego impulsu ktory by mial wlasnie zgrywac pierwsza diode z druga, tzn druga mialaby sie zaswiecac wtedy gdy ustalony jest idealny zaplon (odpowiedni kat wyprzedzenia) a pierwsza ukazywac rzeczywisty czas zaplonu.

Jesli ktos z was ma pomyls jak pobrac ten impuls idealnie ustawionego zaplonu to prosze o podpowiedzi, moze by cos na kole zamachowym zamontowac?
  • REKLAMA
  • #2 2774510
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 414
    Polecam :Erhard Werner Jeżdżę motorowerem Simson
    Jest tam cały rozdział poświęcony ustawianiu zapłonu w elektronikach. Jak chcesz to ci zeskanuję.
  • REKLAMA
  • #3 2774845
    someone_23
    Poziom 13  
    ok jesli mozesz to wyslij mi na someone_23(_at_)tlen.pl
  • REKLAMA
  • #4 2777474
    someone_23
    Poziom 13  
    w tej ksiazce nie ma nic pozytecznego, nie ma napisane jak ustawic zaplon w przypadku zmiany cylindra na 70ccm a do tego trzeba juz inaczej ustawic zaplon.
  • REKLAMA
  • #5 5040630
    michal1990666
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    mogłbys mi to wyslac na poczte
    michal1990_16(_at_)o2.pl
    z gory dzieki
    pozdro
  • #6 5200380
    Zielony_89
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam,czy mógł bym również,prosić o wysłanie tej książki na

zielony_89(_at_)tlen.pl

bo już nie mogę dojść o co chodzi w moim simku ( S 51), iskra jest,paliwo do iskry dochodzi,gaźnik przeczyszczony chyba dobrze wyregulowany,raz zapalił i pojechał potem zgasł i już nie chce,jeśli można to bym prosił o przesłanie tej książki( wiem że temat trochę lat już ma ale ktoś moze jeszcze ma tą książę na kompie, bądź ma i by mógł ją zeskanować),albo chociaż jakąś dobrą rade co to może być że nie chce zapalić.

Pozdrawiam
REKLAMA