logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 1.4 16V '96 - brak odczytu kodów świetlnych, styki 5 i 6

Obeah 28 Cze 2006 14:04 4581 10
REKLAMA
  • #1 2771251
    Obeah
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam
    Mam mały problem z odcztem "kodów swietlnych". Zwieram ze soba styki 5 i 6 kostki 16 pinowej, jednak to nic nie daje. Prosze o jakas podpowiedz.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2771346
    krypel2
    Poziom 12  
    ale jeszcze musisz przekręcić stacyjkę i zacznie mrugać
  • REKLAMA
  • #3 2771368
    Obeah
    Poziom 12  
    Heheh oczywiście
    Robie to w następującej kolejności
    1.wylaczona stacyjka
    2.zwarcie styków
    3.przekrecenie stacyjki (nie zapalam silnika)
    4.i nic - lampkka "check engine" gasnie i nic wiecej, w tle słychac tylko jakiś delikatny szum. Zero jakiegokolwiek migania itp ...
  • REKLAMA
  • #4 2771770
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2771904
    Obeah
    Poziom 12  
    :( ta wiadomość mnie zasmuciła... Jednak pozwole sobie jeszcze wrzucić zdjecie swojego portu. Moze robie coś źle .. ?
    Na czerwono zaznaczyłem piny, które łączę ze sobą.
    Załączniki:
    • Opel Astra 1.4 16V '96 - brak odczytu kodów świetlnych, styki 5 i 6 diag.jpg (30.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2772193
    krypel2
    Poziom 12  
    zrób reset komputera odłącz klemę na około 15 minut komputer się zresetuje i wtedy spróbuj
  • #7 2772758
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2773508
    Obeah
    Poziom 12  
    Problem tylko w tym ze po 15 czy 16 minutach cała pamięc się skasuje.
  • #9 2773535
    manolo4
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam.

A może napiszesz co dzieje się z samochodem.
  • #10 2773596
    Obeah
    Poziom 12  
    Ostatno jechałem sobie i po okolo 2km zaświeciła mi sie kontrolka CE. Zatrzymałem sie i wyłączylem silnik po ponownym uruchomieniu pojechałem dalej i do dzisiajszego dnia nic mi nie świeci. Ale jestem ciekawy co jest nie tak - jaki to błąd mi wyskoczył. Podejrzewam ze to sonda lambda - sprawdzalem ja miernikiem i daje napiecie 0.1~0.2 V. Ponad to sprawdzałem jeszcze samochód na analizatorze spalin - znacznie jest przekroczona norma HC i CO.
    Jezeli chodzi o objawy - to wydaje mi sie troszke mułowaty ... :(
  • #11 2777264
    Obeah
    Poziom 12  
    Doszukałem sie czegoś takiego na internecie:
    http://groups.yahoo.com/group/opendiag/message/2627
    Jednak nie chce eksperymentować. Moze któryś z szanownych kolegów ma identyczny silnik i moze sie podzielić informacja " jak odczytać błędy " przy pomocy spinacza do papieru :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Właściciel Opel Astra 1.4 16V z 1996 roku ma problem z odczytem kodów błędów metodą "kodów świetlnych" poprzez zwarcie pinów 5 i 6 w 16-pinowej kostce diagnostycznej. Pomimo prawidłowego wykonania procedury (stacyjka wyłączona, zwarcie pinów, przekręcenie stacyjki bez uruchamiania silnika), kontrolka "check engine" gaśnie i nie pojawiają się żadne migające kody. Podejrzewa się, że system diagnostyczny w tym modelu nie emituje kodów świetlnych. Zalecano reset komputera poprzez odłączenie akumulatora na 15-16 minut, jednak pamięć błędów może zostać w ten sposób skasowana. Samochód wykazuje objawy: zapalenie kontrolki CE po krótkiej jeździe, podwyższone emisje HC i CO, oraz podejrzenie uszkodzenia sondy lambda, która mierzy napięcie 0,1-0,2 V. Poszukiwane są alternatywne metody odczytu błędów, np. za pomocą spinacza do papieru, jednak brak potwierdzonych instrukcji dla tego silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA