logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampa sodowa 150W nie działa na stateczniku 125W - co robić?

słonko 28 Cze 2006 15:05 25009 22
REKLAMA
  • #1 2771448
    słonko
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    mam lampę sodową, której nie mogę uruchomić
    podłączyłem wszystko według schematu
    lampa tylko brzęczy i żarówka się nie zapala
    mam żarówkę o mocy 150W a statecznik 125W, ale osoba od której wszystko kupiłem twierdziła, że żarówka 150W działa na tym stateczniku.

proszę o pomoc
    Załączniki:
    • Lampa sodowa 150W nie działa na stateczniku 125W - co robić? schemat.JPG (3.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2771546
    słonko
    Poziom 11  
    próbowałem i nic z tego
    ciągle to samo
  • REKLAMA
  • #4 2771554
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    A żarówka NAPEWNO się styka z oprawką?? bo jak niema żarówki sodowej to wlaśnie slychać takie bzyczenie/skwierczenie...a po wkręceniu następuje zapłon. Wiem bo sam sie bawiłem żarówkami sodowymi z braku zajęcia :)
  • #5 2771599
    słonko
    Poziom 11  
    styka się
    może poprostu źle podłączyłem statecznik i układ zapłonowy
    może połączyłem złe kabelki
    ma pan może jakiś bardzo czytelny schemat, gdzie podłączyć fazę, jak podczepić wszystko razem itp
  • #6 2771612
    lukashb
    Poziom 39  
    Faze zazwyczaj puszcza sie na stopke lampy...0 przez dławik i na drugi koniec lampy...między końce lampy się włącza statecznik..ale jakoś dziwnie tak że ma 2 a nie 3..mój miał 3 i to rozumiem...napewno nic niebrakuje?
  • #7 2771674
    słonko
    Poziom 11  
    oto zdjęcia mojego sprzętu
    Załączniki:
    • Lampa sodowa 150W nie działa na stateczniku 125W - co robić? układ zapłonowy2.jpg (24.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampa sodowa 150W nie działa na stateczniku 125W - co robić? układ zapłonowy1.jpg (26.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampa sodowa 150W nie działa na stateczniku 125W - co robić? statecznik2.jpg (22.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampa sodowa 150W nie działa na stateczniku 125W - co robić? statecznik1.jpg (25.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2771702
    słonko
    Poziom 11  
    a tak podłączyłem
    może pan mnie poprawi
    Załączniki:
    • Lampa sodowa 150W nie działa na stateczniku 125W - co robić? podłączenie.JPG (18.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 2771732
    lukashb
    Poziom 39  
    Wszystko jest ok ale mam wrażenie ze to niebedzie działać bo to mi niewygląda na układ zapłonowy tylko kondensator przeciwzakłuceniowy :( żeby sie upewnić co do sprawności lampy i zobaczyć czy działa zrób tak...wymontuj z zapalniczki tej takiej co iskra zapala gaz i ten piezoelektryk jak będziesz miał to zobaczysz drucik taki dlugi...zresztą wiesz jak to wygląda..i tym dluższym drucikiem przyłóż do stopki lampy sodowej...oczywiście bez układu zapłonowego...jest inna sprawa...może to być zapłonnik od rtęciowej lampy...patrząc na dławik to tak wychodzi mi...bo jest wpięty w szereg z lampą ten zapłonnik na schemacie zrysowanym na obudowie..a wtedy to niezadziała...to calkiem inne rzeczy...to tak jak byś porównywał malucha z mercedesem ;)
  • #10 2772075
    słonko
    Poziom 11  
    to jest zapłonnik na 100%
    a żarówka jest nowa więc raczej powinna działać
    osoba od której to kupilkem twierdziła, że wszystko jest sprawne w 100%
    jedyna opcja, że ja coś źle podłączyłem
    tylko co???
  • #11 2772409
    menek
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Z oznaczeń wynika wyraźnie, że jest to kondensator - po lewej jest podany typ - KL-MP, nie mówiąć o pojemności, napięciu znamionowym i częstotliwości. Z kolei dławik taki jak na zdjęciu był stosowany jako statecznik, ale do lampy rtęciowej, co zresztą jest pokazane na schemacie - typ lampy - LR, a nie LPS/WLS...
  • #13 2772836
    słonko
    Poziom 11  
    musi być jakiś sposób
    kupiłem to wszystko na allegro od kolesia z kilkudziesięcioma pozytywnymi komentażami
    wątpię, że narażałby się na negatywa

nie mogę go zapytać jak to wszystko podłączyć, bo chwilowo nie ma go w kraju
    będzie za kilka dni a lampa potrzebna mi jest jak najszybciej
    napewno nic się nie da zrobić???
  • #17 2774158
    słonko
    Poziom 11  
    tylko, że on sprzedał bez żarówki tak jak napisał na stronie
  • REKLAMA
  • #20 2776223
    menek
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Tu nie chodzi o moc dławika, bo od biedy ten dławik dla rtęciówki będzie działał z lampą sodową, pomimo innego cos fi (lampy sodowe mają niższy współczynnik mocy niż rtęciowe). Chodzi o to, że do załączenia rtęciówki nie potrzeba żadnych układów zapłonowych (startuje sama), a do uruchomienia lampy sodowej jest niezbędny zapłonnik, który ma wytworzyć impulsy o znacznym napięciu - 2 ÷ 3 kV.
  • #21 2776375
    Yoni83
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Dobrze powiedziane "menek"! A co do zakupu rtęciówki czy sodówki to trzeba jeszcze przed zakupem sprawdzić pozycje pracy takiej żarówki bo to ma duży wplyw na żywotność i skuteczność takiego źródła światła, o krzywej rozsyłu już nie wspominam ;). Może dużo nie wiem o uprawie roślin przy sztucznym oświetleniu, ale rośllinki do zycia potrzebuja jakiejś ilości promieniowania UV, to czy mozna zastosowac świetlówki ze słabym luminoforem lub, wogole jesli są ,to bez niego??
  • #22 2781818
    słonko
    Poziom 11  
    dzięki!
    informacje bardzo pomogły!!!
  • #23 12239494
    temptension
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Panowie posadam Lampe Elgo ORS 400, niestety po wymianie przewodów lampa nie działa, mam problem z połaczeniem ukł. zapłonnika, niestety nie ma na nim żadnych oznaczeń ( 2 wyprowadzenia zielone, 1 wyprowadzenie brązowe/czerwone?), załączam ukł. elektryczny, który znalazłem na stronie producenta, proszę o pomoc Lampa sodowa 150W nie działa na stateczniku 125W - co robić?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy nieuruchomienia lampy sodowej 150W podłączonej do statecznika o mocy 125W. Pomimo prawidłowego podłączenia według schematu, lampa tylko brzęczy, a żarówka się nie zapala. Dyskusja ujawnia, że użyty statecznik i układ zapłonowy mogą być nieodpowiednie – istnieje podejrzenie, że zamiast zapłonnika do lamp sodowych zastosowano kondensator przeciwzakłóceniowy lub statecznik przeznaczony do lamp rtęciowych. Lampy sodowe wymagają zapłonnika generującego impulsy wysokiego napięcia (2-3 kV) do zapłonu, natomiast lampy rtęciowe startują bez zapłonnika. Oznaczenia na elementach wskazują na komponenty do lamp rtęciowych (np. typ KL-MP, LR), a nie sodowych (WLS/WLR). Sprzedawca na aukcji Allegro błędnie reklamował zestaw jako do lamp sodowych, podczas gdy jest to sprzęt do lamp rtęciowych. W efekcie lampa sodowa nie działa z tym układem. Dodatkowo poruszono kwestie prawidłowego podłączenia fazy i dławika oraz wpływu pozycji pracy lampy na jej żywotność i efektywność w uprawie roślin. Wskazano, że do lamp sodowych niezbędny jest odpowiedni zapłonnik, a statecznik do lamp rtęciowych nie zapewni poprawnego zapłonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA