logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

P2P blokuje dostęp do WWW po formacie, eMule działa słabo, Neostrada 768kb/s

nelik1987 28 Cze 2006 16:30 2239 17
REKLAMA
  • #1 2771700
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Witam mam problem dość typowy ale rozwiązanie bedzie pewnie dość trudne. Chodzi o to ze jak włacze jakiekolwiek P2P to nie włączają mi się stronki i mam kompletnie zapchany Internet. problem pojawił sie po formacie wczesniej tego nie było mogło sobie działać eMule i mogłem grać, oglądac WWW itp bez problemy miałem zmniejszony wysył danych więc jak się mało pobierało to net działał bez problemu. Co z tym zrobić?? Sprawdzałem kompa jest czysty, mam Avasta. Następna sprawa to problem z emule i innymi P2P ostanio zaczoł u mnie bardzo słabo działać. Kidyś miałem problem ale go rozwiązałem chodziło o zamkniete porty w routerze otorzyłem je i było good do czasu. Teraz mam góra 3 servery do wyboru w emule i z nimi na ogól też się nie chce łaczyć, coś się dzieje z moim kompem czy z emule i całym P2P?? Aha mam WIN XP, Neostradę 768kb/s router planet, SpyBota, Avasta

Przeproszam za błęby !!
  • REKLAMA
  • #3 2771861
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Problem może być z "zabezpieczeniem" w XP SP2 - system zezwala na jednoczesne zainicjowanie 10 połączeń TCP (half open connections). Czy to jest przyczyną - możesz sprawdzić w Podglądzie zdarzeń:

kliknij PPM na Mój komputer -> Zarządzaj, w drzewku po lewej Pogląd zdarzeń -> system

Jeżeli zobaczysz tam zdarzenia z identyfikatorem 4226, wówczas przyczyną jest właśnie ten limit. Łatkę (nieoficjalna) na "zabezpieczenie" można ściągnąć stąd: http://lvllord.de/?lang=en&url=downloads
    Załączniki:
    • P2P blokuje dostęp do WWW po formacie, eMule działa słabo, Neostrada 768kb/s 4226.GIF (11.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2773076
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1714
    KOLEGO MIAłEM TO SAMO DOKUPIłEM 512 RAMU I PO SPRAWIE {WINDOS LEGAL??????????}JAK NIE MOżE BYć SPRAWCą PS ...POLECAM LEGALA COMP POKAZUJE PAłERA
    Moderowany przez jankolo:

Nie krzycz! Wyłącz CapsLock. Nie pisz głupot. Przyjmij zasadę: nie mam nic mądrego do napisania - trzymam ręce z dala od klawiatury

• #6 2773185
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Może kolega zapycha upload za mocno? Na próbę trzeba ustawić np. na połowę dopuszczalnego łącza uploadu. Należy pamiętać że np. neostrada ma upload o wiele mniejszy niz download.
  • REKLAMA
  • #7 2782082
    sifywojtek
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Po pierwsze wez wyłącz mądrą zaporę internetową w połączeniach sieciowych, nie sugeruj sie debilnymi postami typu oryginal lepszy tralalalala i typu dokup ramu hehe, po drugie avast moze nie puszczac, no i jesli masz sp2 do tego XP to tak jak tam kolega wyzej mówił, pozatym polecam Ci dobrego klienta p2p DC++. aha i podczas sciagana wez sproboj pingowac jakas strone internetowa albo przesledzic trase POZDRAWIAM, POWODZENIA :)
  • REKLAMA
  • #8 2782233
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Jest to typowy problem który ja określam "syndromem asymetrycznego łącza" :D Polega to na tym że p2p wysyłają ile się da co skutkuje niemożnością przesłania wszelkich zapytań i danych zwrotnych co z kolei skutecznie uniemożliwia robienie czegokolwiek innego. Sposoby rozwiązania są dwa: albo ograniczyć szybkość wysyłki w p2p grubo poniżej maksimum łącza czyli w przypadku neostrady 768/128 dał bym max upstream 64 albo nawet 32 drugim sposobem jest kolejkowanie pakietów ale do tego trzeba postawić serwer albo kupić router z opcją która daje możliwość kolejkowania chyba nazywa się to Qos ma to sens raczej tylko w małych sieciach składających się z maxymalnie 5-6 komputerów. Oczywiście zakładam że wynalazki typu firewall systemowy są wyłączone. dla pewności odinstaluj wszystkie inne antywirusy/firewalle celem sprawdzenia czy to przypadkiem nie one brużdżą bo z praktyki wiem że to dość częsta przypadłość wszelkich programów zabezpieczających. Na pewno nie ma znaczenia ilość ramu i legalność systemu. Windows do którego zgubiłeś licencę ;) może być co najwyżej niestabilny (pomijam aspekty prawne posiadania takiego :D)
  • #9 2782324
    Tomash_ek
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    A ja mimo wszystko obstawiam na SpyWare. Ściągnij spybot'a i odpal. Również używam avasta, miałem trojany. Avast znalazł i usunął 5, SpyBot zaraz później znalazł i usunął 38... Różnica jest.

Nawiązując do wypowiedzi o DC++... kiedyś tam śmigałem. Nawet mam narzędzia dla op i adminzone. Ale to już historia. Może jeszcze kiedyś tam wpadne :P
    Pozdrawiam.
  • #10 2787334
    marcinsky
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    miałem identyczny problem - okazało sie, ze provider był za to odpowiedzialny, były ustawiona limity na ilość połączeń a eMule potrafi ich nawiązać bardzo sporo.
    Zmiana providera pomogła :)
    Aha problem w moim przypadku dotyczył eMule, na DC++ wszystko śmigało jak nalezy.
  • #11 2787387
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 744
    marcinsky napisał:
    miałem identyczny problem - okazało sie, ze provider był za to odpowiedzialny, były ustawiona limity na ilość połączeń a eMule potrafi ich nawiązać bardzo sporo.
    Zmiana providera pomogła :)
    Dopóki nowy provider nie zorientuje się że mu łącze zapychasz... :cry: :D:D:D
  • #12 2787412
    marcinsky
    Poziom 14  
    o nie !
    fakt że eMułek źle skonfigurowany potrafi zapchać łącze, ale pierwszy provider to była zupełna amatorka, gosciu postawil sobie komputer jako serwer i rozdzielał na ok 100 osób net, postawił squida i rżnął(dosłownie) cały ruch. chodziło generalnie tylko www i komunikatory ewentualnie DC, teraz mam providera, który robi to bardziej profesjonalnie i to czy mam www czy eMuła czy inne p2p ma generalnie w tyłku, jest to tak ustawione, ze dziala :)
  • #13 2791654
    migol
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    marcinsky twoj aktualny provider jest jednak malo profesjonalny jak ma wszystko "w tylku". moj o tyle dobrze daje, ze w godzinach szczytu ogranicza transfery p2p zeby umozliwiac WSZYSTKIM korzystanie z WWW. a rano i w nocy p2p smiga az milo.

a co do tematu, to wiekszosc porad nie dziala. generalnie albo provider albo WIndows przycina. Ew. mozliwe jest to, że twoj firewall tez obcina ci p2p.
  • #14 2792085
    marcinsky
    Poziom 14  
    migol czytaj dokładnie.
    www chodzi bez problemowo całą dobę, a p2p również. Po prostu aktualny mój provider nie oszczędza na łączach i ma spory zapas, w przeciwieństwie do poprzedniego.
    Jeżeli chodzi o limit połączeń, to u mnie także pojawia się taki komunikat podczas ściagania (Tcpip 4662) a mimo wszystko www działa bez zadnych problemów.
    zreszta kolega nelik1987 pisze ze ma neostrade, o ile to nie jest wina limitów, to pozostaje tylko kwestia błędnego ustawienia programów p2p, poniewaz przed formatem wszystko działało. Jeżeli na routerze są przekierowane porty, to tak samo trzeba ustawić te porty na swoim komputerze. sprawdź na routerze na jaki adres IP przekierowałes porty od emule (4662TCP i 4672UDP), być może po formacie zmieniłes adres IP i przekierowania nie działają. Poza tym skonfiguruj bezpiecznie eMule (ogranicz ilość połączeń, zmniejsz limit źródeł) i sprobuj czy wogole ci coś ściąga, być może router nie wyrabia?
  • #15 2796624
    oleksy009988
    Poziom 20  
    lelekx, czy to jest jakiś hakerski programik? Bo antywirus od razu wyskoczył, że program ten jest niebespiecznym narzędziem hakerskim...
  • #17 2801215
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Mam dwa komputery w sieci, podłączone za pomocą routera z wbudowanym modemem ADSL i switch'em. Kiedy, w swoim czasie, bawiłem sie jeszcze w P2P na jednej z maszyn, był problem z otwarciem jakiejkolwiek strony, zarówno na jednym, jak i na drugim komputerze. Nie wiem, dlaczego P2P tak
    zapycha łącza, odpowiedź na to pytanie wynika po części z Waszych wypowiedzi. Łącze, to Neo 512.
    Pozdr.

P.S. Na dzień dzisiejszy, nie używam już P2P. Jest to, w większości przypadków, nielegalne.
  • #18 3565221
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Problem już udało mi się rozwiązać, mianowicie zmieniało mi się IP i nie mogłem przydzielić odpowiednich portów dla właściwego IP. A co do słabego działania stron internetowych to problem sam znikł. Być może po formacie... nie wiem mam teraz nowy router i jest świetnie ale to nie była wina routera i internet śmiga doskonale. podejrzewam że problemy były spowodowane słabymi parametrami łącza internetowego (neostrada) ale już zgłaszałem ten problem do biura obsługi klienta.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z blokowaniem dostępu do stron WWW podczas korzystania z programów P2P po formacie systemu Windows XP na łączu Neostrada 768 kb/s z routerem Planet. Połączenia P2P, zwłaszcza eMule, działają słabo, a strony internetowe nie ładują się przy aktywnym P2P. Przyczyną może być limit połączeń TCP (limit 10 half-open connections) w Windows XP SP2, co można obejść przez modyfikację systemu lub użycie narzędzi takich jak xp-AntiSpy lub cFosSpeed. Inne możliwe przyczyny to zapchanie łącza uploadem przez P2P, niewłaściwa konfiguracja portów na routerze (przekierowanie portów eMule 4662 TCP i 4672 UDP), działanie zapory systemowej lub antywirusa Avast, a także ograniczenia narzucane przez dostawcę internetu (provider). Zalecane jest ograniczenie prędkości wysyłania w programach P2P do wartości znacznie poniżej maksymalnej przepustowości uploadu (np. 32-64 kb/s), wyłączenie zapór i antywirusów na czas testów, sprawdzenie i poprawne ustawienie przekierowań portów zgodnych z aktualnym adresem IP komputera oraz monitorowanie limitów połączeń TCP w systemie. W niektórych przypadkach problem wynikał z polityki providera ograniczającego liczbę połączeń P2P lub kolejkowania ruchu (QoS). Ostatecznie autor rozwiązał problem poprzez stabilizację adresu IP i wymianę routera, co poprawiło działanie P2P i dostęp do WWW.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA