logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3220 - komunikat Contact Service i brak ładowania, co robić?

jacek77 28 Cze 2006 21:37 884 7
REKLAMA
  • #1 2772716
    jacek77
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    witam. mam pytanie mam nokie 3220 i po włączeniu pojawia się komunikat contact service. telefonu nie da się naładować. nie upadł i nie kąpał się. proszę o radę dla laika. pozdrawiam jacek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2772735
    notebook2
    Poziom 11  
    Jesli telefon mialeś od nowości i jesteś pewnien że telefon nie upadł , to pozostaje tylko wgranie flasha , jeśli jednak tel kupiłeś używany to może się okazać ze wcześniej upadł i coś pod bga puściło . Więc jeśli naprawa programowa nie rozwiąże problemu pozostanie naprawa płyty.
  • REKLAMA
  • #3 2772790
    jacek77
    Poziom 14  
    telefon mam od nowości i napewno nie upadł. mam kabel do telefonu tylko nie wiem jak to zrobić. poprosze o link dla laika. dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2772828
    notebook2
    Poziom 11  
    Niestety zwykłym kabelkiem sobie nie poradzisz, do naprawy telefonu potrzebny będzie sprzęt serwisiwy , taki jak Tornado , Twister.Raczej nie kalkuluje ci się zakup w/w , proponuje udać się do lokalnego serwisu , koszt naprawy nie powinien przekroczyć 50-70zł (jesli to tylko soft) Powodzenia
  • Pomocny post
    #5 2773022
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    albo powiedz aby wgrali ci samego PM i powinno pomóc ja tak stawiam wiekszość noki z contact service powinni mniej skasować :)
  • Pomocny post
    #6 2773617
    mat3oosh
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    jesli serwis zna sie na rzeczy to najpierw zrobi telefonowi self-tests i od razu bedzie wiadomo co jest grane. W 3220 czesto pada ppm checksum, wiec flash powinien pomóc.
  • #7 2774011
    jacek77
    Poziom 14  
    dzięki za pomoc. udam się do serwisu i jak odbiore to podam kosz.
    i jeszcze jedno pytanko. gdzie będzie taniej i czy napewno lepiej w serwisie nokia czy w zwykłym punkcie napraw, a może w Germanos bo telefon jest w erze. pozdrawiam jacek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2774051
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Jeżeli masz gwarancję to idź tam gdzie będzie ona honorowana. Wtedy będzie za darmo.
    A jeżeli nie masz gwarancji to idź do jakiegoś nieautoryzowanego punktu. Praktycznie zawsze taniej jest w ,zwykłym punkcie napraw" gdzie często siedzą specjaliści lepsi od tych w serwisie autoryzowanym.

POZDRAWIAM.

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Nokia 3220 po włączeniu wyświetla komunikat "Contact Service" i nie ładuje się. Problem najczęściej wynika z uszkodzenia oprogramowania, zwłaszcza błędu PPM checksum. Jeśli telefon jest nowy i nie był uszkodzony mechanicznie, zalecane jest wgranie nowego oprogramowania (flash) lub samego PM (Permanent Memory), co często rozwiązuje problem. Do wykonania flasha potrzebny jest specjalistyczny sprzęt serwisowy, np. Tornado lub Twister, którego zakup nie jest opłacalny dla użytkownika. Najlepszym rozwiązaniem jest oddanie telefonu do lokalnego serwisu, gdzie koszt naprawy programowej powinien wynieść około 50-70 zł. W przypadku gwarancji naprawa powinna być bezpłatna w autoryzowanym serwisie. Jeśli gwarancji brak, można skorzystać z nieautoryzowanych punktów napraw, które często oferują niższe ceny i fachową obsługę. Przed naprawą serwis powinien wykonać testy diagnostyczne, aby potwierdzić przyczynę usterki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA