logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3220 - brak zasięgu i problem z ładowaniem baterii, co sprawdzić?

damian_zawoja 16 Lut 2007 17:48 1314 10
  • #1 3579529
    damian_zawoja
    Poziom 11  
    Witam.Mam takie ptanie co sie mogło zepsuć w telefonie nokia 3220?
    Ostatnio normalnie z niego korzystałem dzwoniłem i wysyłałem smsy,po czym ok południa zniknął zasięg i do tej pory sie nie pojawił...baterie miałem już prawie na wyczerpaniu..myślałemze może to jest z tym coś związane..ale wkładając ładowarke wyskoczył komunikat:bateria nie jest ładowana..
    Licze na jakieś rady...
    z góry dziekuje i pozdrawiam
  • #2 3579770
    parixon
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Na początku sprawdź baterie i ładowarkę...
    Pozdrawiam
  • #3 3579844
    damian_zawoja
    Poziom 11  
    sprawdziłem i nic..dalej nie ma zasiegu..
  • #4 3579888
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Wgraj nowego softa, jak nie pomoże to trzeba szukac uszkodzenia na płycie głównej.
  • #5 3579903
    damian_zawoja
    Poziom 11  
    ok dzieki wielkie.Pozdrawiam serdecznie
  • #6 3580859
    andastar
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Damian, delikatnie rozkręć telefon i sprawdź, czy nie jest zawilgocony (a sugeruje to drugi objaw w powiązaniu z pierwszym). Jeżeli zauważysz ślady wilgoci, absolutnie konieczne jest umycie płyty w myjce ultradźwiękowej. To zazwyczaj wystarczy, nie ma potrzeby kombinować z softem. Oczywiście w telefonie zawilgoconym również może wywalić się soft, ale to następna bajka. Pzdr.
  • #7 3581972
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Jak mycie nie pomoze to mozesz wgrac u soft + PM, ewentualnie potraktowac płyte hotem, prawdopodobnei masz cos z uem'em.

pozdr
  • #8 3583658
    rafalpyl
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    morgan ma racje,jeśli nie jest zalany i soft+kalibracja nie pomogą to na 99,9% UEM jest uszkodzony (jest odpowiedzialny za ładowanie i przy okazji podaje sygnał do radióki,dlatego może nie być i zasięgu),przy dogrzewaniu nie przesadz z tem. bo rozwarstwisz płyte i będzie po zawodach
  • #9 3584674
    andastar
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Rafalpyl, co rozumiesz pod hasłem kalibracja?
  • #10 3585249
    cinekcdiz
    Poziom 12  
    Wymień diplexer i juz po problemie :)
  • #11 3602830
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    @cinekcdiz: i myslisz ze ładowanie przy okazji powróci z zaświatów? :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telefon Nokia 3220 przestał mieć zasięg, a podczas próby ładowania pojawił się komunikat o braku ładowania baterii. Pierwszym krokiem jest sprawdzenie stanu baterii i ładowarki. Jeśli to nie pomoże, zaleca się wgranie nowego oprogramowania (softu). W przypadku braku efektu należy rozebrać telefon i sprawdzić, czy nie ma zawilgocenia płyty głównej, które może powodować uszkodzenia. W razie obecności wilgoci konieczne jest oczyszczenie płyty w myjce ultradźwiękowej. Jeśli problem nadal występuje, prawdopodobną przyczyną jest uszkodzenie układu UEM, który odpowiada za ładowanie baterii i sygnał do modułu radiowego, co tłumaczy brak zasięgu. Można spróbować wgrać oprogramowanie wraz z PM (parametrami) oraz delikatnie dogrzać płytę, jednak należy uważać, aby nie przegrzać i nie rozwarstwić płyty. Alternatywnie sugerowana jest wymiana diplexera, choć nie gwarantuje to przywrócenia funkcji ładowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA