logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tokarka SV-18RD – wybija bezpiecznik 50A przy starcie silnika, szukam schematu

d74 29 Cze 2006 07:17 6692 7
  • #1 2773494
    d74
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Szukam schematu do tokarki niwersalnej produkcji czeskiej Typ. SV- 18RD. Mam problem , wybija bezpieczniki 50A w szafie sterowniczej przy włączani silnika przyciskiem na pulpicie(tp szafki RSU-01A
  • Pomocny post
    #2 2775797
    Nstan
    Poziom 31  
    Ocena: 157
    d74 napisał:
    Szukam schematu do tokarki niwersalnej produkcji czeskiej Typ. SV- 18RD. Mam problem , wybija bezpieczniki 50A w szafie sterowniczej przy włączani silnika przyciskiem na pulpicie(tp szafki RSU-01A

Zdecydowanie przy takich naprawach konieczna jest DTR gdyż bardzo ułatwia naprawę. Przyczyn może być wiele np.:
    1. Zwarcie w przewodach
    2. Uszkodzony silnik
    3. Nie wyłącza się hamowanie silnika
    4. Włączają się naraz dwa styczniki np. do zmiany "lewe i prawe obroty"- błąd w sterowaniu
    i wiele innych przyczyn.
  • Pomocny post
    #3 2775998
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    Witam czasami naprawaiam SV- kę sprawdż te dwa styczniki ,, duże ,, od obrotów wrzeciona sprawdz czy są puszczone czy się któryś nie skleił może nachodza się fazy ale także hamulec w skrzyni poniewaz jest bardzo awaryjny u nas mechanicy pousuwali jak pamietam w szafie bezpieczniki na napęd główny wynosza 35 Amper a calkowity zasił z szynoprzewodu ma 50 lub 63 ampery jak znajde schemat to prześlę dzięii czekam co dalej ...
  • #4 2777967
    d74
    Poziom 11  
    Witam dzisiaj nie byłem w pracy i nic nie robiłem koło tokarki. Jutro pracuję i bedę się starał poszukać przyczyny awarii. Wykonuję także inną pracę i tylko dorywczo mogę zająć się naprawą dlatego bardzo pomogłyby mi schematy. Bardzo prosze jeśli ma ktoś dostęp do DTR o wstawienie do tematu lub wysłaanie na adres E-mail: d74(_at_)czateria.pl
  • #5 2781363
    d74
    Poziom 11  
    Wstawiam fotkę tokarki i szafy sterowniczej nie najlepszej jakości gdyż wykonane aparatem z komórki. Może w ten sposób zobaczy ktoś że ma styczność z taką tokarką i DTR. Zaglądnąłem dzisiaj do silnika napędzającego wrzeciono i można obrócić go lekko z wrzecionem.
    Załączniki:
    • Tokarka SV-18RD – wybija bezpiecznik 50A przy starcie silnika, szukam schematu RSU-01.jpg (47.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tokarka SV-18RD – wybija bezpiecznik 50A przy starcie silnika, szukam schematu SV-18RD.jpg (33.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2788096
    d74
    Poziom 11  
    Dzisiaj sprawdziłem te dwa widoczne na fotce styczniki(żaden nie był zablokowany i lekko można ręcznie wciskać je w stan załączony). Styki są widoczne i nie nadpalone. Po włożeniu bezpieczników i włączeniu przyciskiem na pulpicie wrzeciono obróciło się w prawo mimo iż dźwignia zmiany obrotów znajdowała się w środkowej pozycji wyłączone. Odkręciłem dźwignię i sprawdziłem styki przełącznika. Przełącznik działa prawidłowo i jest w idealnym stanie. Zastanawiające jest że podobna sytuacja zdarzyła się już dwa razy a teraz trzeci w ciągu 4 miesięcy. Tokarz za pierwszym i drugim razem mówił że same włączyły mu się lewe obroty i wtedy spaliło bezpieczniki. Jednak po wymianie bezpieczników maszyna pracowała poprawnie.
  • #8 3088232
    66den
    Poziom 12  
    Witam
    U mnie na zakładzie pracy też mamy taką tokarkę SV-18RD i podobny problem. Tokarka pracuje prawidłowo i gdy po zakończeniu prcy wyłączymy ją a później chcemy ponownie uruchomić włączając wyłącznik główny a następnie wciskając przycisk od razu dostaje obrotów mimo iż dżwignia zmiany kierunku obrotów jest w pozycji wyłącz. Nie dzieje się tak za każdym razem tylko raz na jakiś czas. Przy okazji przepala bezpieczniki jak u kolegi d74 i też nie za każdym razem. Sprawdziłem styki dżwigni oraz przewody i są w porządku. Praca silnika sterują tyrystory i zastanawiam się czy nie tam szukać przyczyny tym bardziej że przepala bezpieczniki 50A.Co o tym sądzicie?

Podsumowanie tematu

✨ Tokarka uniwersalna produkcji czeskiej SV-18RD ma problem z wybiciem bezpiecznika 50A w szafie sterowniczej RSU-01A podczas uruchamiania silnika przyciskiem na pulpicie. Możliwe przyczyny to zwarcia w przewodach, uszkodzony silnik, nieprawidłowe działanie hamowania silnika lub jednoczesne załączenie dwóch styczników (np. do zmiany kierunku obrotów). Sprawdzono styczniki odpowiedzialne za obroty wrzeciona – nie są zablokowane ani nadpalone, a przełącznik zmiany obrotów działa prawidłowo. Problem pojawia się sporadycznie, czasem wrzeciono uruchamia się mimo wyłączonej dźwigni zmiany obrotów, co skutkuje przepaleniem bezpieczników. Wskazuje się na możliwe błędy w sterowaniu lub uszkodzenie tyrystorów sterujących silnikiem. Dostępne są schematy elektryczne do podobnego modelu SV-18RB oraz częściowy schemat SV-18RD bez szafy sterowniczej RSU-01. W zakładzie potwierdzono podobne objawy i podejrzewa się awarie elementów sterujących napędem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA