logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson K300i - brak połączenia z komputerem przez USB, co robić?

carsonpoland 29 Cze 2006 13:14 1802 11
REKLAMA
  • #1 2774417
    carsonpoland
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam problem z tym telefonem. Juz dostaje k....cy, nie moge nawiazac polaczenia z kompem przez kabel. Telefon dostalem od siostry, wczesniej wszystko bylo ok, laczyl sie przez kabel usb i normalnie mozna bylo wszystko zgrywac. Jakis czas temu siostra kupila sobie innego se i tego dala mi. I telefon juz sie nie laczy z kompem. Probowalem juz doslownie wszystkiego: ustawienia portow, czyscilem styki, sprawdzalem juz chyba wszystkie dostepne programy do przesylania plikow, kupilem kabel pod com'a i nic ;( Oddalem telefon do serwisu i dzisiaj do mnie wrocil, w opisie naprawy jest napisane: naprawa interfejsu, telefon jak sie nie laczyl z kompem tak nie laczy sie nadal. Nic nie naprawili. Oczywiscie telefon jest sprawny, przesylalem pliki (w dwie strony) miedzy moim a innym SE przez podczerwien, ale za cholere nie wykrywa go komp, inny egzemplarz (kumpla k300i) wykrywa bez problemu. Czy ktos moze mi pomoc ? Bo juz nie wiem co moze byc grane.
    -------------
    np uzywajac programu MyPhoneExplorer podlaczam tel i biore "polacz", wskaznik idzie do polowy i wyskakuje blad: "nie mozna zidentyfikowac telefonu". program i kabel sa dobre bo inny egzemplarz k300i dziala ok. dzisiaj przeczyscilem styki na zewnatrz ale i tez te w srodku komory, miedzy gniazdem a plyta. nie mam pojecia co jest nie tak. pomozcie, prosze
  • REKLAMA
  • #2 2774707
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    ano w środku telefonu tuż nad złączem masz taki dziwny układzik ( nawet dwa ) tzw."szkiełka" jeden jest od ładowania i komunikacji tela z kompem, a drugi od mikrofonu. Pewnie ten układ się popsuł i dlatego nie masz komunikacji ( dla podpowiedzi powiem że ten układzik jest od lewej strony )
  • #3 2774802
    carsonpoland
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    aha, da sie go "wymienic/wylutowac" zwykla lutuwnica z grotem, czy potrzebny jest sprzet do smd ?? ile kosztuje taki uklad?
  • #4 3762006
    don_mistik
    Poziom 11  
    Witam serdecznie ma dokładnie tak samo, na początku wszystko chulało na maksa aż pewnego dnia w czasie zgrywania zdjęc program floAt's Mobile Agent zakomunikował że padła transmisja z komórki i od tego dnia gleba nie ma szans na połączenie. Jak ktoś miał to samo i to naprawił prosze o posta.
  • REKLAMA
  • #5 3832495
    DARREK
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Witam

A jeżeli fonik był naprawiany bo nie miał ładowania (opis naprawy na elektrodzie) to może byćto przez to, że nie chce się komunikować z PC? Ponieważ mam ten sam problem, lecz nie sprawdziłem czy przed naprawą się komunikował. Jak to można szybko i opłacalnie naprawić? bo inne komórki tego samego modelu hulają aż miło patrzeć..

Pozdrawiam
    DARREK®
  • REKLAMA
  • #6 3832688
    bubu0000
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Sony Ericsson K300i - brak połączenia z komputerem przez USB, co robić?
    na tym obrazku kwadracik koloru czerwonego wskazuje dokladnie uklad odpowiedzalny za ladowanie i komunikacje. jednak ladowanie mozna w bardzo prosty sposob obejsc jesli uklad jest zepsuty i telefon sie nie laduje.
  • #7 3833700
    DARREK
    Poziom 18  
    no tak. ale czy to ma wpływ na komunikacje telefonu z PC? bo mam "ominięte" ładowanie, bo nie działało. I z tąd pytanie moje... czy przez ominięcie ładowania jest możliwe, że nie komunikuje się telefon z PC?
  • #8 3834009
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    W serwisie autoryzowanym musieli ci to sprawdzić (choćby żeby wgrać softa). Widocznie u nich działało. Reklamuj drugi raz. I nic nie kombinuj poczekasz ale masz pewność.
  • REKLAMA
  • #9 3834590
    DARREK
    Poziom 18  
    Fyszo napisał:
    W serwisie autoryzowanym musieli ci to sprawdzić (choćby żeby wgrać softa). Widocznie u nich działało. Reklamuj drugi raz. I nic nie kombinuj poczekasz ale masz pewność.

dowiadywałem się już wczesniej. Po tygodniu stwierdzili, że naprawa będzie kosztowała 75 zł.
    Nie wiem co oni sobie myślą... ale mnie taka kwota zabardzo nie rajcuje.
    Podejrzewam że podczas naprawiania ładowania.. "uwalili" mi komunikację GSM - PC i teraz nie chcą się przyznać, tylko chcą wytrzepać kasę z mojego potrfela..

Da się to zrobić (czyt. naprawić) domowym sposobem?

Pozdrawiam
    DARREK®
  • #10 3834626
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3834660
    DARREK
    Poziom 18  
    Wiśniowy18 napisał:
    pewnie ze sie da musisz tylko usunac te obejscie i postawic nowego glassa i bedzie cacy

To może wiesz jaki to glass i gdzie go można nabyc?
  • #12 3834686
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku połączenia telefonu Sony Ericsson K300i z komputerem przez USB, mimo że wcześniej działało poprawnie. Telefon był używany przez inną osobę, która kupiła nowy model, a K300i przekazała dalej. Próby rozwiązania problemu obejmowały sprawdzenie ustawień portów, czyszczenie styków, użycie różnych programów do przesyłania plików oraz wymianę kabla, jednak bez skutku. Serwis naprawiał interfejs, ale problem pozostał. W dyskusji wskazano, że przyczyną może być uszkodzony układ scalony (tzw. "szkiełko") odpowiedzialny za ładowanie i komunikację USB, znajdujący się nad złączem telefonu po lewej stronie. Uszkodzenie tego układu powoduje brak komunikacji z komputerem, mimo że telefon działa i przesyła dane przez podczerwień. Naprawa polega na wymianie tego układu SMD, co można wykonać domowym sposobem, jeśli posiada się odpowiednią lutownicę i umiejętności. Część użytkowników pozyskuje ten element z uszkodzonych telefonów. Istnieje też możliwość, że obejście układu ładowania wpływa na brak komunikacji z PC. Koszt profesjonalnej naprawy jest szacowany na około 75 zł, ale serwisy mogą nie przyznać się do uszkodzenia komunikacji podczas naprawy ładowania. Zalecane jest ponowne reklamowanie w autoryzowanym serwisie, gdzie można też wgrać oprogramowanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA