logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola C550 - wyłączanie się telefonu, czy warto naprawiać elektronikę?

krzysiek91 29 Cze 2006 19:59 1128 6
REKLAMA
  • #1 2775543
    krzysiek91
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam. Potrzebuje pewnej rady. Niedawno moja Motorola C550 zaczeła sie dziwnie zachowywać. Zaczeła sie wyłączać bez powodu. Miałem juz iść do serwisu ale tego właśnie dnia wyłączyła sie na dobre. Zaniosłem ją do serwisu i po dwóch tygodniach oddali mi ją i powiedzieli że "to coś z elektroniką i oni nie mogą tego zrobić". No to oddałem fon do bardziej wyspecjalizowanego serwisu w Poznaniu. Tam powiedzieli "to elektronika i raczej nie opłacałoby sie tego naprawiać". Teraz już nie wiem co mam zrobić z tym fantem. Może jest jeszcze jakaś nadzieja żeby ją ożywić? Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2775641
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Najprawdopodobniej pechowo trafiłeś na ludzi którzy nie mają pojęcia o tym czym się zajmują.99% C550 jakie do mnie trafiły wystarczyło wygrzać czasem jeszcze po grzaniu przefleszować i działają do dzisiaj.Druga strona medalu jest taka że ludzie nie chcą płacić za naprawę tych fonów bo są niewiele już warte poprostu a FLUX RMA7 kosztuje 40PLN i wystarcza na 15-20 telefonów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2775846
    Robgie
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    dokladnie mialem to samo napisac przelut ukladow z reguly styka.Cos im te motorole ni wyszly.V220 V180 i C650 sa jeszcze ciekawsze :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2776451
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Najczesciej jak koledzy pisza wyzej zimne luty albo uwalony fizycznei flash.
  • #5 2785465
    krzysiek91
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    A móglibyście mi dakładnie powiedzieć o co chodzi z tym "wygrzewaniem"? Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #6 2785781
    Robgie
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    musisz miec tzw HOT AIR czyli stacje na gorace powietrze .tlumaczac ta ogolnie to zalewasz topnikiem i grzejesz uklady az cyna pucici po tym jak wystygnie zlapie na nowo.oczywiscie to jest wieelkie uproszczenie bo to nie takie proste i latwe mozna tez co nieco uszkodzic :D
  • #7 2785818
    zbyl
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    jeśli nigdy nie miałeś styczności z naprawianiem elektroniki w telefonach to sam tego nie zrobisz. ja też postawiłęm kilka takich motorolek przygrzewając tylko układy i w jednym czy dwóch wgrywając jeszcze oprogramowanie. widocznie trafiłeś na kiepskie serwisy. tylko taka naprawa może kosztować parędziesiąt złotych, wiec musisz przemysleć, czy Ci się to opłaca

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Motorola C550 wykazuje problem z samoczynnym wyłączaniem się, co jest często spowodowane zimnymi lutami lub uszkodzonym układem flash. Naprawa polega na tzw. "wygrzewaniu" układów za pomocą stacji na gorące powietrze (HOT AIR), która umożliwia ponowne przylutowanie elementów poprzez podgrzanie i stopienie cyny, co przywraca poprawne połączenia. Często po takim zabiegu konieczne jest również przefleszowanie oprogramowania telefonu. Koszt naprawy jest stosunkowo niski (kilkadziesiąt złotych), jednak wiele serwisów odmawia naprawy ze względu na niską wartość urządzenia. Warto poszukać specjalistycznego serwisu, który dysponuje odpowiednim sprzętem i doświadczeniem w naprawie elektroniki telefonów Motorola. Podobne problemy występują także w modelach Motorola V220, V180 oraz C650.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA