logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS P4P800S-X brak obrazu przy starcie, pojawia się dopiero w Windows XP

sifywojtek 29 Cze 2006 20:26 1505 6
REKLAMA
  • #1 2775633
    sifywojtek
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam mam ciekawy problem, mianowicie mam asusa P4P800S-X, problem zaczął przy odpalaniu kompa wogole bylo ciemno na ekranie chociaz dioda monitora palila sie na zielono, na ekranie pokazywal sie dopiero zaladowany XPek, resetowalem BIOS zworką i bateryjką, i kiszka dalej ciemno. teraz przy odpalaniu kompa dwa razy mi piszczy Speaker bo bios chce ustawic date i godzine, wiec wciskam F1 pozniej ESC i ENTER i komp rusza dalej (ale nie widac nic na ekranie,a robie to juz z pamieci), i ogolnie obraz pojawia sie w momencie jak juz jest zaladowana WINDA XP. Ładowałem na eprom nowy bios i dalej jest ciemno przy odpalaniu. Za kazdym razem jak odpalam musze powtorzyc po omacku procedure wejscia do biosu i wyjscia i dopiero wtedy flop sie zapala i komp rusza ale i tak nic nie widac :) Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2775732
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Pproszę podać oznaczenie karty graficznej oraz monitora. Proszę podać, w jakiej sytuacji ten objaw zaistniał?
  • REKLAMA
  • #3 2775771
    sifywojtek
    Poziom 12  
    ogólnie karta była sprawdzana na innym kompie i szła ładnie wrzuciłem u kumpla starszy bios do niej i tez nie pomoglo :( chociaz u niego wszystko szlo normalnie, ale ok Karta to Radeon 9600 256MB wczesniej byl Bios od 9600XT :) Monit to Haier17"LCD numer modelu AE17C2, a zdechlo poprostu ot tak sobie :) nic szczegolnego nie robilem co moglo by na to wplynac, ostatnio gadalem tez z pewnym kolesiem co takie robił i mówił że cos z rozdzielczością mogło się sypnąć (ale o co mu chodzilo to nie wiem :)

Dodano po 1 [minuty]:

moze napisz na gg 3436679 bardziej sie dogadamy i wszystko pozniej opiszemy na forum :) czekam
  • #4 2775798
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    1. Czy pojawienia się opisywanego objawu kolega nie kojarzy z flashowaniem BIOS-u karty?
    2. Czy procesor jest przetaktowany czy też pracuje na standardowych parametrach?
    3. Czy kolega może do swojego komputera wstawić kartę od kolegi?
    4. Proszę podać model swojego zasilacza.
    5. Czy kolega może zmierzyć (miernikiem) napięcia podawane przez zasilacz?
    6. Dyskusję prowadzimy na Forum a nie na GG.
    7. Proszę poprawić błędy w dotychczasowych postach.
  • REKLAMA
  • #5 2775887
    sifywojtek
    Poziom 12  
    1.Karta graficzna nie ma nic do rzeczy była sprawdzana w innych kompach 100% sprawna.
    2.Wczesniej byl podkrecony z 2.4 na 2.6, ale obecnie sa standardowe ustawienia biosu
    3.Sprawdzalem juz inne karty i pod PCI i pod AGP te same objawy
    4.Model zasilacza: take me 350, 350 watowy (to nie ma nic do rzeczy bo komp sie odpala i caly sprzet śmiga)
    5.Nie moge zmierzyć w tej chwili ale zmeirze jesli chcesz

Ogólnie czysta logika wyklucza zasilacz bo wszystko śmiga, problem poprostu polega na tym że przy odpalaniu kompa jest zima na monitorze, a tak wszystko ok.
  • REKLAMA
  • #6 2775902
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Na zasadzie czystej logiki pozostał nam monitor.
  • #7 2775919
    sifywojtek
    Poziom 12  
    Wątpię że to monitor, raczej cos z płytą główną, ale chwila moment zmontuje jakiegos kompa i sprawdze :)

Dodano po 50 [minuty]:

A jednak monit się wysypał :) heh a ja tu grzebie szukam podłoża w kompie a to monit <lol> dzieki zamknij post :D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku obrazu na monitorze podczas uruchamiania komputera z płytą główną ASUS P4P800S-X, gdzie obraz pojawiał się dopiero po załadowaniu systemu Windows XP. Użytkownik zgłaszał, że monitor pozostawał czarny mimo zielonej diody zasilania, a BIOS wymagał ręcznego potwierdzenia ustawienia daty i godziny. Próby resetu BIOS-u, wgrywania nowego BIOS-u na płytę oraz testowania różnych kart graficznych (Radeon 9600 256MB, starszy BIOS od 9600XT) nie rozwiązały problemu. Karty graficzne działały poprawnie na innych komputerach. Zasilacz Take Me 350W został wykluczony jako przyczyna, podobnie jak przetaktowanie procesora, które zostało cofnięte do standardowych ustawień. Ostatecznie problem okazał się leżeć po stronie monitora Haier 17" LCD model AE17C2, który uległ uszkodzeniu i powodował brak obrazu przy starcie systemu. Po wymianie monitora problem zniknął.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA