logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS: Komputer nie startuje, sygnały dźwiękowe, brak obrazu, LED gaśnie

andrzej34 23 Maj 2008 21:57 1290 6
REKLAMA
  • #1 5173610
    andrzej34
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Witam, kupiłem używaną płytę ASUS z gniazdem zasilającym na 24 piny, brakujące napięcia których nie podaje wtyczka 20 pinowa podałem osobno z innego gniazdka(tymczasowa prowizorka).
    Po załączeniu komputera buzerek wydaje dźwięk przez ok 2 sekundy przerwa ok 3 sek. i ten cykl trwa do znudzenia, ledy świecą na początku a później gaśnie czerwona.
    Monitor nic nie pokazuje, przy próbie resetu na chwilę ożywają dc-romy i na jakiś czas zapala się czerwona leda, a wyłączyć można tylko wtyczką.
  • REKLAMA
  • #2 5173648
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Świetnie że ten używany Asus ma gniazdko ATX 24 pin ale bardziej model by się przydał, CPU, czy wsadzony RAM itd.
  • REKLAMA
  • #3 5173707
    andrzej34
    Poziom 16  
    ASUS A8NE-FM, procesor ATHLON 64 4000+OM, grafika ATI RADEON X 700 SE, ram jest z innego sprawnego komputera
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 5175939
    marcon7
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Też bym proponował przyjżeć się bliżej ramkom. Sprawdź też czy np kręci ci wentyl na procesorku..
    Jaki masz zasilacz? EATX?
  • REKLAMA
  • #6 5177750
    andrzej34
    Poziom 16  
    Witam, na chwilę obecną wygląda to tak:
    włożyłem ram do gniazda obok i wydaje się ok. zainstalowałem Win XP, z instalacją problemu nie było.
    Z uwagi, że płyta "wołała" zasilanie złączem 24-ro pinowym dla świętego spokoju kupiłem nowy zasilacz już z odpowiednimi gniazdkami i też gra, ale nie widzi stacji dyskietek.
    Może jest wyłączona w biosie lub coś "odwaliłem" z kabelkami - nie wiem, zostawiłem system na sterownikach jakie sobie ściągnął z płyty przy instalacji.
    Dalszą zabawę podejmę w poniedziałek - brak czasu.
    Pozdrawiam
  • #7 5180771
    andrzej34
    Poziom 16  
    Witam, "dyskietka" była wyłączona w biosie, ram włożyłem ponownie do pierwszego gniazda i odpalił bez problemu - musiał chyba coś nie łączyć za pierwszym razem, na obecną chwilę jest ok. Dzięki za zainteresowanie :)
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył uruchomienia używanej płyty głównej ASUS z gniazdem zasilającym ATX 24-pin, gdzie zasilanie z wtyczki 20-pinowej było uzupełniane osobnym przewodem. Po włączeniu komputera buzzer emitował powtarzające się sygnały dźwiękowe, a dioda LED początkowo świeciła, następnie gasła. Monitor nie wyświetlał obrazu, a reset powodował chwilowe ożywienie napędów i zapalenie czerwonej diody. Model płyty to ASUS A8NE-FM, procesor Athlon 64 4000+ oraz karta graficzna ATI Radeon X700 SE. Problemy wskazywały na możliwe błędy pamięci RAM lub zasilania. Po przestawieniu modułu RAM do innego gniazda i wymianie zasilacza na nowy z odpowiednim 24-pinowym złączem, system uruchomił się poprawnie. Wyłączona w BIOS-ie stacja dyskietek była przyczyną jej niewidoczności. Ostatecznie po ponownym umieszczeniu RAM w pierwszym gnieździe komputer działał stabilnie bez błędów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA