logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć historię otwartych plików w Windows i IE?

KaziuWichura 30 Cze 2006 00:29 1919 10
REKLAMA
  • #1 2776566
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Witam! Chcialem sie zapytac, czy jest taka mozliwosc, aby windows nie robil historii otwartych plikow? Tzn chodzi mi o to, zeby po otwarciu filmu, czy pliku tekstowego nie bylo do w Start/Dokumenty...i w zadnej historii IE itp...Da sie cos takiego zrobic?

pzdr.
  • REKLAMA
  • #2 2776585
    zabex
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Uruchamiamy edytor Rejestru (Start | Uruchom, a następnie regedit) i szukamy następującego miejsca:

"HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\
    CurrentVersion\Policies\Explorer"

Znajdziemy tam pozycję o nazwie NoRecentDocsHistory (jeśli takowej nie ma, należy ją założyć przy pomocy polecenia Nowy | Wartość DWORD. Dane wartości tej pozycji ustawiamy na 1. Wtedy żadne nowe dokumenty nie będą dopisywane do listy Moje bieżące dokumenty.
  • REKLAMA
  • #3 2776596
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Dopisalem, zgodnie z instrukcja, niestety dalej jak otworze jakis plik, dopisuje mi do Dokumentow. Trzeba robic restart?
  • #4 2776600
    zabex
    Poziom 22  
    Jak nie masz XP to zrob. U mnie na XP poszlo bez restartu.
  • #5 2776605
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Mam XP. Niestety, nie dziala :/
    Wartosc na pewno 1?
  • #6 2776607
    zabex
    Poziom 22  
    Tak. Własnie sprawdziłem jeszcze raz i jak ustawie na 0 to dopisuje ostatnio otwierane pliki.
  • REKLAMA
  • #7 2776613
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Dzisiaj w nocy nie moge zrobic restartu, zrobie rano, moze cos zmieni? Na pewno ma byc NoRecentDocsHistory, dane wartosci 1 i REG_DWORD, tak?
    I w: Mój komputer/HKEY_CURRENT/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Policies/Explorer?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2776625
    zabex
    Poziom 22  
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\
    CurrentVersion\Policies\Explorer

Prawdopodobnie po restarcie będzie ok.
  • #9 2776742
    Jamal20
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Ale sobie zycie utrudniacie. Siegacie w plik (rejestr) w którym nie nalzy zbytnio grzebac jak sie nie ma pewności, a na wierzchu macie narzedzia do obsługi komputera.
    Kliknij prawym na pasek startu i daj właściwości. Otworzy sie okno w którym sa 2 zakładki. daj na zaawansowane i tam jest opcja do odznaczenia lub lista pozycji widocznych w menu start. Pozxdrawiam
  • #11 2778204
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Po restarcie zadzialalo. Dziekuje.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyłączenia historii otwieranych plików w systemie Windows oraz w przeglądarce Internet Explorer. Rozwiązaniem jest modyfikacja rejestru systemowego w kluczu "HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer" poprzez utworzenie lub ustawienie wartości DWORD o nazwie NoRecentDocsHistory na 1, co zapobiega zapisywaniu nowych dokumentów na liście "Moje bieżące dokumenty". Zmiana ta wymaga restartu systemu, aby zaczęła działać. Alternatywnie, można skorzystać z opcji dostępnych w właściwościach paska Start, w zakładce zaawansowanej, gdzie można wyłączyć wyświetlanie ostatnio używanych dokumentów bez ingerencji w rejestr. Wskazano również źródło z pełnym opisem funkcji Recent Documents.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA