logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Graetz CTV a-63 - cykanie przetwornicy, spalony tranzystor BU 508 AF, schemat?

Grzegorz Grabiec 30 Cze 2006 19:55 2210 5
REKLAMA
  • #1 2778570
    Grzegorz Grabiec
    Poziom 11  
    Po włączeniu zasilania tv słychać cykliczne cykanie przetwornicy.Sprawdziłem
    tranzystor BU 508 -okazał się spalony.Chcąc podeprzeć się
    schematem pobrałem (CTV A-63 SN) z elektrody,lecz ten okazał się zupełnie
    innym.W moim tv występują następujące US IC 901-CTV 352/v1 TC 5958, IC 902-24C02 PC, IC 903-74HCT241N , IC 101-TDA 8362 ,
    IC 102-TDA8395P, IC 103-TDA4661, SAA 5254P/H oraz inne.Jeżeli ktoś
    mógłby mi pomóc i wyraził jakieś sugestie to byłbym wdzieczny. Jeżeli ktoś ma ten schemat to prosiłbym o przesłanie na meila "grawex@xl.wp.pl"
  • REKLAMA
  • #2 2778916
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Odłącz tranzystor linii (wylutuj). W miejsce kolektor-emiter podłącz żarówkę i zobacz, czy przetwornica wystartuje.
  • REKLAMA
  • #3 2782215
    Grzegorz Grabiec
    Poziom 11  
    Dziekuje Krzychu za zainteresowaniem moim problemem.Przetwornica działa ,lecz brak niektórych napięć(12V,15V).Przypuszczam że część
    napięć pojawi się po starcie wesokiego.W tej chwili największą pomocą
    byłby schemat,więc ponawiam moja prośbę.Proszę także o wytłumaczenie
    gdzie odczytać jakie to chassis.
  • REKLAMA
  • #4 2782243
    mlody1024
    Poziom 11  
    Witam,
    To jak przetwornica startuje i pod sztucznym obciążeniem (czyt. żarówką) działa to przelutuj na nowo trafopowielacz i inne elementy go otaczające, sprawdź kondensator C-E przy BU i podstaw BU. Powinien wystartować, jak nie to gdzieś indziej jest pies pogrzebany.

Powodzenia
  • REKLAMA
  • #6 2784424
    Grzegorz Grabiec
    Poziom 11  
    Wygląda na to że gdzie indziej jest pies pogrzebany,ponieważ padł drugi
    BU.Nie pobrałem jeszcze schematu,który podał kolega w poprzednim poście i nie wiem czy to ten,ale z góry diękuje.Nadal nie wiem jak się dowiedzieć w jaki sposób szukać jakie to chassis,bo z tego co wyczytałem
    na forum wynika że te same typy tv mogą mieć rózne płyty.A jeżeli chodzi
    o czynności dotyczące mojego problemu to sprawdziłem kondensator (2n2/1600V) równoległy do BU 508,wylutowałem trfopowielacz,przemierzyłem przejścia pomiędzy nogami(oczywiście trafa),wlutowałem trafo i tranzystor,polutowałem wszystkie zimne luty(a było ich sporo)no i myśląc że złomek ruszy,włączyłem.Strzeliło no i problem jest taki sam jak na poczatku.
REKLAMA