Trafił do mnie od kolegi który próbował go naprawić.
Podmienił STR 54041 i elo sieciowe i telewizor mu piszczał.
Była padnięta dioda R2kY
Przy podniesionej diodzie włączył telewizor który ruszył na ekranie pojawiły się mrówki i szybko włożył antenę.
W czasie gdy ją włożył rozwaliło str-a dwa tranzystory 2SD965/r i rezystor 4,7ohm
Myślałem że to przypadek.
Kupił STR-a tranzystory i przywiózł mi na serwis bo nie chciał się włączyć.
Założyłem rezystor posprawdzałem inne rezystory i diody wymieniłem elo 10 mikro .
Włączyłem telewizor ruszył , śnieg na obrazie pomiar napięcia systemowego 160V
Wyłączyłem go załączyłem go pochodził trochę i gdy włożyłem antenę i włączyłem z pilota znów STR dwa tranzystory i rezystor 5,6 ohm
Nie wiem jakie to chassis może Alpha-2 coś jakby podobne.
Po drugim odpale sprawdziłem czy nie ma zwarcia między pierwotną i wtórną-nie było.
Wylutowałem transformator i sprawdzałem podając 250V z autotransformatora na nóżki między pierwotną a wtórną przez bezpiecznik czy nie nastąpi zwarcie ale nic takiego nie było , to samo trafko stanby i kondensator 2,2nF i transoptor
Nie wiem co dalej może powodować taki efekt.
Podmienił STR 54041 i elo sieciowe i telewizor mu piszczał.
Była padnięta dioda R2kY
Przy podniesionej diodzie włączył telewizor który ruszył na ekranie pojawiły się mrówki i szybko włożył antenę.
W czasie gdy ją włożył rozwaliło str-a dwa tranzystory 2SD965/r i rezystor 4,7ohm
Myślałem że to przypadek.
Kupił STR-a tranzystory i przywiózł mi na serwis bo nie chciał się włączyć.
Założyłem rezystor posprawdzałem inne rezystory i diody wymieniłem elo 10 mikro .
Włączyłem telewizor ruszył , śnieg na obrazie pomiar napięcia systemowego 160V
Wyłączyłem go załączyłem go pochodził trochę i gdy włożyłem antenę i włączyłem z pilota znów STR dwa tranzystory i rezystor 5,6 ohm
Nie wiem jakie to chassis może Alpha-2 coś jakby podobne.
Po drugim odpale sprawdziłem czy nie ma zwarcia między pierwotną i wtórną-nie było.
Wylutowałem transformator i sprawdzałem podając 250V z autotransformatora na nóżki między pierwotną a wtórną przez bezpiecznik czy nie nastąpi zwarcie ale nic takiego nie było , to samo trafko stanby i kondensator 2,2nF i transoptor
Nie wiem co dalej może powodować taki efekt.