Projekt wstępnie będzie zawierał: ( już zresztą pracuje ! )
AVR ATMega165P (picopower) - procesor główny
ADS1101 - przetwornik 16 bit
ADG704 - multiplekser sygnałów wejściowych
Karta MMC 32MB do przechowywania danych z przetworników.
Do tego parę innych elementów, ale najbardziej newralgicznym elementem będzie zwykła bateria CR2032
.
Bedzie to autonomiczny "kolektor danych" z pamięcią próbek na 365 dni, pełny pomiar co 10s, dlatego taka duża pamięć.
W tej chwili mam zaimplementowane:
- tryb power down w procesorze ( 0,1 - 0,2 uA)
- przetwornik ADS po 4 pomiarach przechodzi w tryb stand-by ( < 1 uA)
- multipleksera nie wyłączam ( ok. 0,6 uA )
- karta MMC po zapisie ma wyłączane zasilanie (klucz pmos) ( < 2 uA )
Algorytm zbiera działa następująco:
Procesor budzi się co 10 sekund, pobiera 4 próbki, zapisuje je do RAMU, idzie "spać"... co 15 minut włącza zasilanie do karty MMC, dokonuje zapisu do karty 600 bajtów (system plików FAT), wyłącza kartę ... idzie spać.
Najwięcej prądu pożera karta MMC ok. 9 mA, musiałem poszukać sterego typu, bo nowe potrafią ciągnąć po 40-50 mA
.
No i teraz problem - "mocy ubywaj"
- ponieważ pojemność CR2032 to około 220-250 mAh. Natomiast mój system potrzebowałby w tej wersji około 300 mAh, więc każda propozycja zmniejszenia poboru mocy byłaby dla mnie zbawieniem. Propozycje wymiany na np: MSP430F2131 odpada - za mało je znam, a nie mam czasu na naukę, zresztą pobór mocy AVR w wersji picopower jest podobny.
Dodatkowo system komunikuje się z komputerem poprzez USB (patent Igora Cesko ), ale wtedy pobiera zasilanie z portu USB, więc mocy mam wtedy .. aż nadto. [/img]
AVR ATMega165P (picopower) - procesor główny
ADS1101 - przetwornik 16 bit
ADG704 - multiplekser sygnałów wejściowych
Karta MMC 32MB do przechowywania danych z przetworników.
Do tego parę innych elementów, ale najbardziej newralgicznym elementem będzie zwykła bateria CR2032
Bedzie to autonomiczny "kolektor danych" z pamięcią próbek na 365 dni, pełny pomiar co 10s, dlatego taka duża pamięć.
W tej chwili mam zaimplementowane:
- tryb power down w procesorze ( 0,1 - 0,2 uA)
- przetwornik ADS po 4 pomiarach przechodzi w tryb stand-by ( < 1 uA)
- multipleksera nie wyłączam ( ok. 0,6 uA )
- karta MMC po zapisie ma wyłączane zasilanie (klucz pmos) ( < 2 uA )
Algorytm zbiera działa następująco:
Procesor budzi się co 10 sekund, pobiera 4 próbki, zapisuje je do RAMU, idzie "spać"... co 15 minut włącza zasilanie do karty MMC, dokonuje zapisu do karty 600 bajtów (system plików FAT), wyłącza kartę ... idzie spać.
Najwięcej prądu pożera karta MMC ok. 9 mA, musiałem poszukać sterego typu, bo nowe potrafią ciągnąć po 40-50 mA
No i teraz problem - "mocy ubywaj"
Dodatkowo system komunikuje się z komputerem poprzez USB (patent Igora Cesko ), ale wtedy pobiera zasilanie z portu USB, więc mocy mam wtedy .. aż nadto. [/img]