logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel SC202 radio – komunikat Cod po włączeniu, radio się wyłącza

qulmisiu 02 Lip 2006 09:21 2594 10
REKLAMA
  • #1 2782514
    qulmisiu
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem z radiem SC202
    Włączam go i wyskakuje "Cod" i się wyłancza.
  • REKLAMA
  • #2 2782555
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    A włączyłeś zapłon ?

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 2782925
    daniel.sz
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Witam oczywiście qulmisiu posiadasz kod?

PS Sławku wróciłem do kraju a taki miałeś spokój:D
  • REKLAMA
  • #4 2784391
    SlaweK
    Poziom 43  
    Jeśli dobrze pamiętam to w SC202B to jest prawidłowe zachowanie, jeśli nie naciśniesz niczego przez bodaj kilkadziesiąt sekund czyli nie rozpoczniesz wprowadzania kodu, to radio się wyłączy.

A tylko Danielu zacznij rozrabiać...

SławeK
  • #5 2784515
    robert74
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Masz zapchany LB,wykasuj o będzie ok
  • REKLAMA
  • #6 3052858
    Speedo
    Poziom 12  
    LB? Licznik błędów? Jakoaś prosta metoda skasowania czy trzeba się "znać" ? Mam takie radio (moje), znam kod, ale koleś rzeźnik któremu pożyczyłem zablokował wpisując jakieś bzdety wiele razy...
  • #7 3052872
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1397
    Jedyna metoda to zmienić odpowiednią komórkę w pamięci czyli musisz wiedzieć co i ;) mieć odpowiedni programator

Chyba że jeszcze się od razu nie wyłącza tylko są kreski :arrow: to wtedy poczekać cierpliwie aż pozwoli na wpisanie kodu
  • #8 3052930
    Speedo
    Poziom 12  
    dzięki, kresek nie ma, czyli radio do śmieci...
  • #9 3052962
    SlaweK
    Poziom 43  
    Z takim podejściem to tak ale znając się wszystko można naprawić. Po takiem opisie nic nie można wywnioskować, ani czy czy jest sprawny wyświetlacz ani czy nie brakuje któregoś zasilania wewnętrznego ani nawet o którym modelu SC202 piszesz bo były różne.

SławeK
  • #10 3053029
    Speedo
    Poziom 12  
    w sumie to nawiązałem do wypowiedzi kolegi, który założył ten wątek, nie spojrzałem że nie podał dokładnie modelu - SC 202B

Zasilania wszystkie (2) ma, stało włączone non-stop pod prąd z tydzień, trzymałem po kilka minut AS, UM i VA czy co tam jest i niestety...

Jak wyczytałem w innych tematach to jednak mam przekroczony ten limit prób a na eepromach motorolli i innych sie nie znam, także radio jest do niczego bo każda naprawa podwoi jego wartość ;)
  • #11 3053234
    SlaweK
    Poziom 43  
    Poszukaj kostki stabilizatora +8.5V , bodaj L4916. Aplikację znajdziesz w necie. Trzymanie przez tydzień nie miało sensu, max to 24h, żadnego trzymania AS itp. Ma wyświetlić Cod lub - - -, dopiero jak będą kreski to można szukać dalej. Ja bym jeszcze sprawdził +5V na 8 pinie pamięci, z tego samego zasilany jest procesor ale skoro się włącza to raczej jest ok. Sam wyświetlacz trudniej sprawdzić.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Radio Opel SC202 (w szczególności model SC202B) po włączeniu wyświetla komunikat "Cod" i wyłącza się, co jest normalnym zachowaniem przy braku wprowadzenia kodu zabezpieczającego w określonym czasie. Jeśli kod nie zostanie wpisany, radio automatycznie się wyłącza. Problem może wynikać z przekroczenia limitu błędnych prób wpisania kodu, co powoduje zablokowanie urządzenia (tzw. zapchany LB - licznik błędów). W takiej sytuacji konieczna jest ingerencja na poziomie pamięci EEPROM, wymagająca specjalistycznego programatora i wiedzy technicznej. Próby długotrwałego resetowania (np. trzymanie AS, UM, VA) nie przynoszą efektu, a czas trzymania zasilania powinien być ograniczony do maksymalnie 24 godzin. Zaleca się sprawdzenie stabilizatora napięcia +8.5V (np. L4916) oraz obecności napięcia +5V na 8 pinie pamięci, które zasila procesor. Wyświetlacz i zasilanie wewnętrzne również powinny być zweryfikowane, aby wykluczyć uszkodzenia sprzętowe. Bez odpowiedniego kodu i narzędzi naprawa jest kosztowna i często nieopłacalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA