Jeśli dobrze pamiętam to w SC202B to jest prawidłowe zachowanie, jeśli nie naciśniesz niczego przez bodaj kilkadziesiąt sekund czyli nie rozpoczniesz wprowadzania kodu, to radio się wyłączy.
LB? Licznik błędów? Jakoaś prosta metoda skasowania czy trzeba się "znać" ? Mam takie radio (moje), znam kod, ale koleś rzeźnik któremu pożyczyłem zablokował wpisując jakieś bzdety wiele razy...
Z takim podejściem to tak ale znając się wszystko można naprawić. Po takiem opisie nic nie można wywnioskować, ani czy czy jest sprawny wyświetlacz ani czy nie brakuje któregoś zasilania wewnętrznego ani nawet o którym modelu SC202 piszesz bo były różne.
w sumie to nawiązałem do wypowiedzi kolegi, który założył ten wątek, nie spojrzałem że nie podał dokładnie modelu - SC 202B
Zasilania wszystkie (2) ma, stało włączone non-stop pod prąd z tydzień, trzymałem po kilka minut AS, UM i VA czy co tam jest i niestety...
Jak wyczytałem w innych tematach to jednak mam przekroczony ten limit prób a na eepromach motorolli i innych sie nie znam, także radio jest do niczego bo każda naprawa podwoi jego wartość
Poszukaj kostki stabilizatora +8.5V , bodaj L4916. Aplikację znajdziesz w necie. Trzymanie przez tydzień nie miało sensu, max to 24h, żadnego trzymania AS itp. Ma wyświetlić Cod lub - - -, dopiero jak będą kreski to można szukać dalej. Ja bym jeszcze sprawdził +5V na 8 pinie pamięci, z tego samego zasilany jest procesor ale skoro się włącza to raczej jest ok. Sam wyświetlacz trudniej sprawdzić.
✨ Radio Opel SC202 (w szczególności model SC202B) po włączeniu wyświetla komunikat "Cod" i wyłącza się, co jest normalnym zachowaniem przy braku wprowadzenia kodu zabezpieczającego w określonym czasie. Jeśli kod nie zostanie wpisany, radio automatycznie się wyłącza. Problem może wynikać z przekroczenia limitu błędnych prób wpisania kodu, co powoduje zablokowanie urządzenia (tzw. zapchany LB - licznik błędów). W takiej sytuacji konieczna jest ingerencja na poziomie pamięci EEPROM, wymagająca specjalistycznego programatora i wiedzy technicznej. Próby długotrwałego resetowania (np. trzymanie AS, UM, VA) nie przynoszą efektu, a czas trzymania zasilania powinien być ograniczony do maksymalnie 24 godzin. Zaleca się sprawdzenie stabilizatora napięcia +8.5V (np. L4916) oraz obecności napięcia +5V na 8 pinie pamięci, które zasila procesor. Wyświetlacz i zasilanie wewnętrzne również powinny być zweryfikowane, aby wykluczyć uszkodzenia sprzętowe. Bez odpowiedniego kodu i narzędzi naprawa jest kosztowna i często nieopłacalna. Wygenerowane przez model językowy.