logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem z dyskiem Maxtor D540X-4D nie widzi go bios

SQ9MYX 02 Lip 2006 16:48 2942 10
REKLAMA
  • #1 2783759
    SQ9MYX
    Poziom 23  
    Ocena: 72
    witam posiadam owy dysk i bios go nie wykrywa... dostałem go od kolezanki wiec nie wiem co sie z nim mogło dziac. podobno pewnego dnia komputer sie nie właczył.szukałem na naszym forum ale nigdzie nie jest opisane dokładnie co, gdzie i jak sie za to zabrac. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2783802
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Pogadaj z kolezanka.Dlaczego sie wlaczyl?Pewnie zasilacz sie ugotowal i pociagnal za soba dysk lub dysk umarl ze starosci.Sprawdz zasilacz u kolezanki.

Co do dysku.Jezeli widac elektronike od spodu to zobacz czy na ukladach scalonych nie ma dziurek lub wypalen.Czesto mozna takie spotkac po awrii zasilacza.

Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2784104
    SQ9MYX
    Poziom 23  
    zasilacz jest sprawny tylko cos jest nie tak z sektorami SA na dysku. bo czasem bios go wykryje ale baardzo zadko. tasma tez jest sprawna wszystki piny złacza IDE przelutowałem bo myslałem ze to przez to ale to nie jest powód.
  • #4 2784445
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    zobacz jeszcze pod oprogramowaniem Mhdd, Victoria
    te programy omijają podprogramy BIOS-a i czytaja bezpośrednio z kontrolera dysku.
    podaj na forum co podają te programy , jakie komunikaty
  • REKLAMA
  • #5 2785095
    SQ9MYX
    Poziom 23  
    niestey ni sprawdze gdyz komputer podczas wykrywania dysków w biosie poprosty sie wiesza....
  • #6 2785259
    Krystian14
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Ustaw w BIOS żeby nie wykrywał ustawień dysków. Daj w Standard CMOS Setup na None.
  • REKLAMA
  • #7 2788474
    SQ9MYX
    Poziom 23  
    [PRE]
    51 ERR INDX CORR DREQ DRSC WRFT DRDY BUSY AMNF T0NF ABRT IDNF UNCR BBK 04
    [Maxtor ROMULUS ] [ 0] [ ] [ ]

Maxtor ROMULUS LBA:0
    SN: FW:DAH02GKZ Size = 0MB

IMPORTANT NOTICE: This device does not
    support LBA mode. MHDD will NOT work with this device.

Init drive: [RESET]
    ! ERROR: Drive not responding or operation canceled

This drive does not support LBA mode or not detected.

ţ Smart -> ATT
    Getting SMART attributes... Error: device error

| Take a screenshot : <F10> | 23:53:35
    [/PRE]

Takie cos dostaje po uruchomieniu programu

Dodano po 3 [minuty]:

dowiedziałem sie własnie ze ktos jeszcze gosprawdzał demo wresja HDD firmware repairer
  • #8 2788677
    aviko

Poziom 17  
    Ocena: 18
    masz problem z service area dysku, uszkodzony jest ktorys z modułow i dysk wstaje w safe mode. bez odpowiedniego softu nic z tym nie zrobisz. mozesz sprobowac z pc3k crackowana ale jak nie wiesz za co sie zabrac to niewiele zdzialasz bo jest po rosyjsku. mozesz sprobowac hotswapa z identycznym dyskiem ale bez zgranej plisty i glisty na dysk dawcy nie bedziesz mial dostepu do danych.
    Konto firmowe:
    Odzyskiwanie Danych Przemysław Horożaniecki
    os. Bolesława Chrobrego 32H, Poznań, 60-681 | Tel.: 612XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.odzyskamy.to
  • #9 2788904
    SQ9MYX
    Poziom 23  
    udało mi sie sciagnac takie pliki jak w załaczniku.a czy oryginalna wersja hdd firmware repairer poradzi sobie z tym....ni mam pojecia jak si za to zabrac
    ------------------------
    09 Lip 2006 11:10
    naprawde nikt nie wie jak naprawic ten dysk bo pilnie go potrzebuje
    Moderowany przez TONI_2003:

Post został scalony !

Załączniki:
    • dysk.rar (1.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2829718
    SQ9MYX
    Poziom 23  
    ------------------------
    10 Lip 2006 06:28
    punkty ustawily sie same ja zrezygnowalem z prowizji ale ustawiło sie za transfer znowu...
    -----------------------------------
    moze ma ktos pełana wersje "hdd firmware repairer"
  • #11 2829871
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    podobna instrukcja lezy w tym adresie
    http://www.mytempdir.com/810263

a pliki musisz poszukać tego typu

problem z dyskiem Maxtor D540X-4D nie widzi go bios
    - pamietaj tylko że łatwo uszkodzic do konca dysk !!!

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Maxtor D540X-4D nie jest wykrywany przez BIOS, co może wynikać z uszkodzenia sektorów Service Area (SA) lub awarii elektroniki dysku, często spowodowanej uszkodzeniem zasilacza. BIOS czasami wykrywa dysk sporadycznie, jednak komputer zawiesza się podczas próby wykrycia dysku. Próby naprawy obejmowały sprawdzenie taśmy IDE, przelutowanie pinów oraz użycie programów diagnostycznych MHDD i Victoria, które jednak nie działają poprawnie z tym modelem ze względu na brak wsparcia LBA. Dysk uruchamia się w trybie safe mode, co wskazuje na uszkodzenie modułów firmware. Zalecane jest użycie specjalistycznego oprogramowania do naprawy firmware, np. crackowanej wersji PC-3000 lub HDD Firmware Repairer, jednak ich obsługa jest skomplikowana i często wymaga plików konfiguracyjnych (plist, glist) z identycznego, sprawnego dysku. Istnieje ryzyko trwałego uszkodzenia dysku podczas prób naprawy. Dodatkowo podano linki do instrukcji i przykładów plików potrzebnych do naprawy firmware.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA