logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP na Dell Latitude CSx z USB DVD-RW - bootowanie BIOS

kisielku 06 Lip 2006 08:45 1691 6
REKLAMA
  • #1 2795221
    kisielku
    Poziom 11  
    Witam, kolega poprosił mnie zebym mu zainstalował winde na beznapendowcu, bo nie umie. Problem sie pojawił kiedy po 2h szukania po biosie dalej nie mogłem bootować z cd. Laptop to Dell Latitude CSx i zewnętrzy naped DVD-RW pod USB. Czy ktoś ma jakiś pomysł, bo srednio mi sie chce rozkrecać 2 laptopy zeby to zrobić??!!

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Hardware

• REKLAMA
  • #2 2795246
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Nie zainstalujesz w ten sposób systemu. Jedyne wyjście to skopiować na drugą partycję płytę instalacyjną windowsa xp, na partycji systemowej ustawić bootowanie DOS-a i uruchomić z katalogu i386 plik winnt.exe
  • REKLAMA
  • #3 2795895
    kisielku
    Poziom 11  
    a powiedz mi jeszcze czy mam skpiować całą płyte jak jest, obrazu bewnie nie przeczyta? Rozumiem ze dyskietki startowej nie bede potrzebował bo nie ma napedu FDD
  • #4 2795997
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Pomijam już fakt założenia tematu w nieodpowiednim dziale. Jednak sugerowałbym rozglądnąć sie po forum, bo jest własnie tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic541901.html ciągnięty podobny temat. Tak, więc po co sie rozdrabniać, skoro możnaby połączyć siły ?
  • REKLAMA
  • #5 2796855
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 924
    a czy ten "beznapędowiec" ma karte sieciową ?
    jesli tak to instalacja przez sieć bedzie najlepszym rozwiazaniem

użyj szukaj podobnych watków było multum
  • #6 2809233
    kisielku
    Poziom 11  
    problem rozwiązałem bardzo szybko. Mianowicie zainstalowałem winde na moim lapku i dział, niestety okzało sie ze XP dla tego della to troche za duzo i pytanie czy 98 da sie zainstalować w podobny sposób??
  • REKLAMA
  • #7 2810098
    LeniVietz
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Win 98 nawet da się boot'ując z dyskietki startowej i normalnie instalując z płyty (z tego napędu pod usb).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył instalacji systemu Windows XP na laptopie Dell Latitude CSx, który nie posiada wewnętrznego napędu, a instalacja miała być wykonana z zewnętrznego napędu DVD-RW podłączonego przez USB. Użytkownik nie mógł uruchomić bootowania z płyty CD w BIOS-ie laptopa. Rozwiązaniem okazało się skopiowanie zawartości płyty instalacyjnej Windows XP na drugą partycję dysku, ustawienie bootowania z DOS-a i uruchomienie instalatora winnt.exe z katalogu i386. Dyskietka startowa nie była potrzebna ze względu na brak napędu FDD. W dyskusji zasugerowano także możliwość instalacji systemu przez sieć, jeśli laptop posiada kartę sieciową. Na koniec poruszono temat instalacji Windows 98, która jest możliwa poprzez bootowanie z dyskietki startowej i instalację z płyty przez napęd USB.
REKLAMA