logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laser do wieży, Philips, VAM2201, nowy - nie działa

FuneralFog 06 Lip 2006 14:05 6794 10
REKLAMA
  • #1 2796138
    FuneralFog
    Poziom 11  
    Witam.

Problem wygląda następująco:

Niedawno przestał mi poprawnie dzialać laser w wieży Philips MZ7 (płytki były odtwarzane nierównomiernie i przeskakiwały). Postanowiłem wymienić laser na nowy. Jednak po jego wymianie, CD zachowuje się tak, jak gdyby wogóle go nie wykrywał (lasera). To znaczy: gdy włoże stary laser wszytko jest ok, CD wykrywa płytki i jest możliwe ich odtwarzanie, natomiast gdy włoże nowy, nic się nie dzieje nawet wieża nie próboje rozkręcić płytki w celu jej wykrycia (identyczne zachowanie występuje gdy odłącze kabelek od lasera).

Czy oznacza to że laser który zakupiłem jest uszkodzony, czy może popełniam jakiś błąd o którym nie mam pojęcia?
    Czy możliwe jest że laser który otrzymałem to nie jest VAM 2201 - na pudełku widnieje ten symbol, jednak na samym laserze nigdzie nie potrafie odczytać symbolu, pisze tylko VAM i Philips+jakieś cyfry.

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2796384
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    Moze trzeba rozlutować zworkę która jest zwarta fabrycznie by zabezpieczyć laser przed ładunkami statycznymi.
  • REKLAMA
  • #4 2798403
    MAREK24
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam. Z tego co pamiętam nie miały zwór zabezpieczających. Jesli zaś był wymieniany z mechanizmem to sprawdził bym czy kableod silników nie są pomylone- bo z tego co wiem to wiele mechanizmów było bez okablowania do silników sprzedawanych. Wystarczy że pomylona biegunowość silnika i już nie będzie czytał. No chyba że miałeś pecha i trafiłeś na wadliwy egzemplarz.

Pozdrawiam
  • #5 2798595
    FuneralFog
    Poziom 11  
    Kupilem sam laser, bez mechaniki. Hmm z tego co widze to każdy pisze coś innego i w końcu nie wiem czy jest ta zworka czy nie... Pytanie brzmi gdzie mogę to sprawdzić żeby mieć 100% pewności, a w przypadku gdy zworka rzeczywiście jest w tym laserze, to która to dokładnie?
  • #6 2798606
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Jeżeli na końcu pasa była taka metalowa płaska zworka to nie ma zworek na samym czytniku. Przy montażu lasera/czytnika dobrze jest zabezpieczyć sie przed ładunkami statycznymi. Sam laser jest na nie bardzo wrażliwy. Podaj oznaczenie na samym czytniku. Gdzie kupiłeś ten laser?
  • REKLAMA
  • #7 2798660
    FuneralFog
    Poziom 11  
    Żadnych metalowych zworek tam nie ma. Oznaczenie: 475 3 2468
  • #8 2798726
    MAREK24
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Zacznij od tego czy jak mu wsuniesz pustą szuflade czy ogniskuje? Jeśli ogniskuje to zerknij czy świeci?
  • REKLAMA
  • #9 2799457
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Jeżeli na końcu pasa nie dano metalowej klamerki to musi być zworka na płytce czytnika. Popatrz uważnie czu nie ma dwóch półokrągłych punktów lutowniczych zwartych cyną. Po montażu trzeba je rozlutować. Jeżeli nie było ani klamerki ani zworki to jest co najmniej dziwne. Wygląda identycznie jak stary laser?
  • #10 2801612
    FuneralFog
    Poziom 11  
    Jak mu wsune pustą szufladę to porusza sie w gore i w dół. A jak sprawdzić czy świeci to nie mam pojęcia, jakieś rady?
  • #11 2802404
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Zeby sprawdzić czy swieci to musisz zdemontować ramię nad czytnikiem , a jezeli nie da się to popróbuj małym lusterkiem (np: dentystycznym). Sorki że tak się czepiam tej zworki, ale w wszystkich które montowałem zawsze była -jak nie klamerka to zworka . Laser nie będzie się świecił jeżeli zworka jest nierozłączona. Ona zwiera sam moduł lasera.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wymiany lasera w wieży Philips MZ7, model VAM2201. Po wymianie na nowy laser, urządzenie nie wykrywa płyt CD i nie podejmuje próby ich odtwarzania, podczas gdy stary laser działa poprawnie. Dyskusja koncentruje się na możliwych przyczynach: obecności fabrycznej zworki zabezpieczającej laser przed ładunkami statycznymi, która może wymagać rozlutowania, różnicach w okablowaniu silników mechanizmu oraz konieczności sprawdzenia, czy laser faktycznie świeci podczas pracy. Użytkownik potwierdził brak metalowych zworek na taśmie i podał oznaczenie lasera (475 3 2468). Zalecane jest dokładne sprawdzenie obecności zworki na płytce czytnika, jej ewentualne rozlutowanie oraz weryfikacja działania lasera za pomocą lusterka lub demontażu ramienia nad czytnikiem. Wskazano, że laser nie zaświeci, jeśli zworka pozostanie zwarta, co blokuje moduł lasera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA