logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego płyta główna wydaje dźwięki jak syrena strażacka po włączeniu?

TomGra 05 Lip 2002 12:35 1786 4
REKLAMA
  • #1 23940
    TomGra
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Co sygnalizuje płyta główna, która po załączeniu wyje jak syrena strażacka( iii ooo, iii ooo)
    Napięcia w ranicach normy PG=5V. Po resecie startuje i jest ok.
    Mam 2 płytę która tak wyje, ale jest padnięty chipset (BX) i ma zwarcie na 3,3V.
  • REKLAMA
  • #2 23944
    Jaca
    Poziom 32  
    Ocena: 216
    Wymień wentylator na CPU albo wyłącz opcję kontroli obrotów coolera w BIOSie.
  • REKLAMA
  • #3 24086
    TomGra
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Jaca napisał:

:-? Przecież płyta może chodzić i bez wiatraka.
    Takiej opcji w biosie nie mam.
    Sądze że tu chodzi o napięcia.
    Wymieniłem zasilacz i jest ok, chociaż tamten miał napięcia wporządku(może słaba filtracja-wymienie kondziory w zasilaczu)
  • REKLAMA
  • #4 24114
    Jaca
    Poziom 32  
    Ocena: 216
    Niektóre biosy takim sygnałem ostrzegają o uszkodzonym coolerze procka, ale bez podanego typu płyty, posiadanej konfiguracji, nikt nie jest w stanie jednoznacznie określić usterki.
  • #5 24311
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    TomGra napisał:
    Jaca napisał:

:-? Przecież płyta może chodzić i bez wiatraka.
    Takiej opcji w biosie nie mam.
    Sądze że tu chodzi o napięcia.
    Wymieniłem zasilacz i jest ok, chociaż tamten miał napięcia wporządku(może słaba filtracja-wymienie kondziory w zasilaczu)

Albo może masz zastany zasilacz - jak naprzykład nie odpalałeś 2 lata to elektrolit w kondziorach nie jest OK :))) Ale Ciebie to chyba nie dotyczy.
REKLAMA