logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna: wentylatory startują, ale system się wyłącza po 1 sekundzie

mcmixer 15 Maj 2007 22:14 1149 5
REKLAMA
  • #1 3888610
    mcmixer
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.

mam taki problem z płytą myślę, że nie ważne jakiego producenta i model.
    Skupmy sie na sprawach technicznych.
    Płyta bez procesora kręci wiatrakami oczywiście na monitorze ciemno:)
    Po zamontowaniu CPU wentylatory ruszają na 1 s potem całość się wyłącza.
    Podłączenie innych (sprawnych) komponentów nic nie daje.
    Jak myślicie co w tej płycie padło? Dodam, że kondensatory są ok nie ma żadnych uszkodzonych elementów. Słyszałem że mogą to być stabilizatory?
    Z góry dziękuję Wam za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3889178
    Jarek1971
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Sprawdz napiecia z zasilacza
  • REKLAMA
  • #3 3889188
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Uszkodzony stabilizator napięcia z którego zasilany jest rdzeń procesora - możliwość uszkodzenia procesora.
    Bez odpowiedniej wiedzy lepiej nie zabierać się za naprawę gdyż można sobie jedynie dołożyć kosztów.
  • REKLAMA
  • #4 3890986
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Takie zachowanie płyty sugeruje przede wszystkim brak przejścia samo-diagnozy płyty. To post wstrzymuje pracę płyty. Karta diagnostyczna do z czytania błędów jest raczej nieodzowna przy braku wiedzy i doświadczenia. Proponuję sprawdzić temperaturę chipsetu i mostków płyty gł.
  • REKLAMA
  • #5 3896424
    mcmixer
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Temperatury są ok żadna karta post code nic tu nie da nie miałem czasu się jeszcze do tego zabrać ale tak jak ja przypuszczałem i pisał Jarema poszły stabilizatory liniowe LDO po prostu się wyłączają gdy są uszkodzone co dziwne nic po nich nie widać nawet przegrzania.
  • #6 4112211
    4droot
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam I co to były te stabilizatory jednak?? Ja mam podobny problem, całość tak jak opisał mcmixer ale wiatrak od proca rozpędza się na 10s i później staje, czasem drgnie na moment (z wiatrakiem na pewno wszystko OK - to jest 4-pinowy wentyl). Jakie inne objawy: mostek północny grzeje się (pewnie osiąga nawet ok 50 st. C) CPU grzeje się (szybko i bardzo) w zasadzie jest chłodzony pasywnie no bo cooler wcale nie chodzi jak już wyżej wspomniałem. Chipset południowy zimy. Po włożeniu wszystkich komponentów (z dobrego kompa) nic się nie dzieje! Nie daje również znaku życia głośnik PCta (brak piknięcia na starcie, jak również brak 'piszczenia' jak nie ma RAMu). Zasilacz - pierwsza klasa (Tagan 430W). Jakieś sugestie??
REKLAMA