logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić kolumny Altus z aukcji? Opinie i doświadczenia użytkowników

Hubert_1 07 Lip 2006 09:38 1523 9
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 2798547
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2302
    Jasne, że warto, cena bardzo przystępna, no i ma kopa, ciekawe do jakiej ceny dojdzie?
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 2798585
    robi250
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!!
    Ja bym nie polecał tych kolumn , chyba że mają być podłączone do jakiegoś słabego wzmacniacza. U mnie podłączyłem do technics ax6 , czyli po 100 watt na kanał (kolumny mają niby 110 rms) i najpierw spaliły się oba głośniki wysokotonowe , a ledwie przekroczyłem połowę zakresu potencjometru. Po przewinięciu cewek stały się mocniejsze i wytrzymywały tą moc , ale po podbiciu basu (podłączony procesor technics 90) i włączeniu płyty testowej subwoofera wyrwałem oba głośniki basowe.Po prostu zerwały sięgąbki na których ten głośnik pracował.
    "Ale oczywiście wybór należy do ciebie"
    POzdrawiam
  • #4 2798715
    Mody
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Może się opłaca. Ale czy głośniki nie są po regeneracji czy w tych takie były ??

Pozdrawiam
  • #5 2800121
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Robi, gratuluję talentu do psucia sprzętu;)

To, że wzmacniacz ma 100W, a kolumna 110, nie znaczy jeszcze, że można kręcić gałką aż wszystko wybuchnie:D

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #6 2800859
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Jak już słysze nieznany model Tonsilów, kolumna wykonana w Polsce na licencji, jedyny taki na alledrogo to uciekam z takich aukcji. Ludzie są świnie potrafią Ci wymontować zwrotnice z kolumn i powstawiać tanie kondensatory elektrolityczne. O głosnikach nie wspomne cała tyrada chińszczyzn Atex Alphard ZeroSound ChinaZuom... Trzeba prosić o wymontowanie głośników i o fotki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 2800953
    jakubbilski
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    mnie tam one wygladaja na zwykle atus 140 z inna nalepką... srednice gosnikow sa chyba te same,wymiary tez (tylko altus140 ma glebokosc nie 32,5, a 28,5). wiec szalu nie ma. natomiast popieram kolege tremolo, w srodku moze byc doslownie wszystko- bo glosniki mogly sie przez lata rozleciec od samego stania, natomiast pudla przetrwac w stanie nienaruszonym. co ludzie klada do srodka pudel po altusach to wystarczy sie na elektrodzie rozejrzec... wiec sam rozumiesz, ze lepiej sie upewnic.
    w razie jakby nie chcial zrobic fotek wykreconych glosnikow, niech ci napisze na maila, co jest wlozone, co wymienione, naprawione.
    i co najwazniejsze- MA CI NAPISAC Z MAILA, KTORY UZYWA NA ALLEGRO. bo jak beda jakies problemy jakby cos sie nie zgadzalo, to jestes przed allegro kryty.
    radze odebrac osobiscie- przesylka bylaby droga, a odbior osobisty to gwarancja, ze nie prześlą ci bubla.
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 2803698
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Na allegro nigdy nic nie wiadomo raz Ci się trafi dobry ciekawy model innym razem nie przez samą chęć zarobienia i oszukania allegrowicz wprowadza w błąd. Czasami jest to 3-4 właściciel - poprzedni właściciele nie wiadomo co mogli z kolumnami zrobić.

Czasami są po wypaleniu zwrotnic. Nie zawsze można dostać oryginalne. Więc często dają opcje minimum. 2x kondensator + 1x cewka (wszystko na oko)

nie mówie, że te kolumny w takiej opcji nie są niczego warte, ale normalnie jakbyś kupowal in real tyle byś nie dał ile dasz za to na allegro.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 2803706
    stanley23
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Wg mnie głośniki ewidentnie są po regeneracji (lub wstawione jakieś podróby), membrany w ogóle nie kojarzą mi się z tonsilowymi. A przecież kolumna została zaprojektowana do konkretnego typu głośników o konkretnych parametrach. Wymiana membran na inne, niż oryginalne zmienia parametry przetworników, co może mieć fatalny wpływ na brzmienie akurat w tej kolumnie.
    I jeszcze jedno - jeśli już tolerować regenerację, to należy pamiętać, że nie zawsze musi być ona zakończona powodzeniem. Wiadomo, że głośnika nikt nie zbuduje tak, jak producent (a nie daj Boże jeśli robił to ktoś niedoświadczony/średniodoświadczony...).

Dodam jeszcze, że górna granica pasma - 25kHz brzmi dość dziwnie, szcególnie wtedy, gdy popatrzę na głośnik wysokotonowy - wg mnie jest to to samo, co w Altusach 140 (wysokotonowa tuba GDWT 9/80), które przenosiły do 18kHz, a sama charakterystyka tej wysokotonówki znacznie opadała już powyżej 14kHz (na podstawie wykresu charakterystyki w katalogu Tonsila).
  • #10 2811558
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Poprosiłem sprzedającego o zdjęcia głośników. Odpowiedzi brak...

--
    pozdrawiam
    Hefi

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu kolumn Altus z aukcji internetowej. Opinie są podzielone: niektórzy uważają, że cena jest atrakcyjna i kolumny mają dobrą moc, inni ostrzegają przed problemami technicznymi, takimi jak uszkodzenia głośników wysokotonowych i basowych przy podłączeniu do mocnych wzmacniaczy (np. Technics AX6 100W RMS). Wskazuje się na ryzyko regeneracji lub wymiany oryginalnych głośników na podróbki, co może negatywnie wpłynąć na parametry i brzmienie. Zaleca się dokładne sprawdzenie stanu zwrotnic i głośników, żądanie zdjęć elementów wewnętrznych oraz osobisty odbiór, aby uniknąć zakupu uszkodzonego sprzętu. Podkreślono, że kolumny Altus są produkowane na licencji Tonsila, a nieoryginalne części i nieudane naprawy są częste. Wskazano również na różnice wymiarowe między modelami Altus 140 a oferowanymi kolumnami oraz na podejrzenia dotyczące nieoryginalnych membran i zmienionych parametrów przetworników, co może pogorszyć jakość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA