logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z doborem sprzętu do monitoringu!!!POMOCY!

dugi3 07 Lip 2006 20:05 1464 4
  • #1 2800152
    dugi3
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam
    Zakładam komplet kamer na dosyć dużym obszaże no a nie jestem jescze biegły w tych sprawach. CHodzi konkretnie o kamery zewnętrzne.Rozeznałem się mniej więej co ile kozstuje no i teraz mam problem co wybrać. Jeśli chodiz o jakość to muszą być rozponawalne twarze i numery rejestracji samochodowych na odległości 40m w dzień a jedna kamera nocna widocznośc dobra na 20 metrów(to na wjazd do bramy).Prosiłbym o rade jakie parametry kamer dobrać do dakich potrzeb, no i może jaką firme kamerek żeby nie było problemów.
    Drugim problemem jest sprawa przesyłu danych, odległość kamer od centralki to około 100m no i pytanie czy radiowo czy kabel??
    No i jeszcze jedno pytanko jak z zapisem. Będe montował karte do PC i powiedzmy, że zapisuje obraz z czterech kamer przy full rozdzielczośći, 25kl/s na jedną kamere, ile przez jedną dobe zajamie mi to miejsca na dysku twardym ? Jeżeli ma ktoś doświadczenie z takimi kartami to też prosiłbym o zdanie.
    Czekam na pomoc. Z góry dziękuje :)
    Pozdrawiam
  • #2 2802386
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2803371
    Wikipl
    Poziom 11  
    Doradzałbym uważać z kartami wizyjnymi do komputerów. Jeżeli jest to zwykły komputer, który będzie używany również do innych celów będziesz miał kłopoty. Lepiej już kupić cały zestaw komputerowy przystosowany do tego. Rejestrator jest droższym wyjściem, ale dużo łatwiejszym. Jeśli chodzi o kamery, najlepiej dogadać się ze sprzedawcą i sprawdzić w terenie czy spełniają wymagania. Konkretna marka nie ma tak wielkiego znaczenia. większość produktów i tak jest na tych samych podzespołach. 100 metrów to nie są duże odległości, jeśli nie będzie problemu z położeniem kabli doradzam ta metodę. Dobra radiówka jest bardzo droga, a tania kiepska i będą z nią problemy.
  • #4 2804191
    dugi3
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Komputer będzie używany tylko do rejestrowania, no i musi być podłączony internet, żeby był podlgąd on-line z tego co dzieje sie na terenie, nie wiem czy można to zrobić na rejestratorze?
    Jeśli chodzi o kable to czy przy takiej odległości nie będzie potrzebny wzmacniacz sygnału?
    Jescze pytanie, któtre już padło ile zapis (rozdzielczość full 25kl/s) będzie pochłaniał miejsca na dysku. Szef zażyczył sobie żeby dane leżały dwa miesiące, czy jest to możliwe przy njlepszej rozdzielczośći z 8 kamer? Musze wiedzieć ile dyków kupić.
    Zna ktoś może jakąś hurotwnie lub sklep z takim sprzętem na śląsku( okolice Katowic)?
    Pozdrawiam
  • #5 2804296
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 182
    Ja osobiści przerabiałem karty do pc i zdecydowanie odradzam takie rozwiązanie z kilku powodów. Po pierwsze rozmiary sprzętu, stabilność pracy no a przedewszytkim cena. Rejestrator 4 kanałowy 100 klatek z lanem można kupić spokojenie za jakieś 1300 zł. Co do kamer warto w takiej sytuacji kupić kamery dziń/noc no i dopasować do tego obiektywy
REKLAMA