logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Laser Jet 4L - win XP - nie moge zainstalować driver-a

radiomechanik 09 Lip 2006 13:51 3163 6
REKLAMA
  • #1 2804464
    radiomechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    jak w temacie - po zmianie płyty głównej na ABIT KT7A (sempron na pokładzie oraz 512 MB SDRAM)- system złasza niemożność zainstalowania drukarki - drukarka jest sprawna - na innym komputerze pracuje bez zarzutu -soft instalowany automatycznie po podłaczeniu drukarki - obojętnie czy przez port LPT czy przez adapter USB/LPT (system wykrywa wtedy wirtualną drukarkę w urzadzeniach USB), BIOS juz zmieniałem (wgrywany zenętrznie przez programator) - już mi się skończyły pomysły ... dodam jeszcze że ściągałem nowy sterownik ze strony HP i nic ...
  • REKLAMA
  • #2 2804751
    tttggg
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Zacytuj dokładnie komunikat błędu lub wstaw zrzut okna komunikatu, to spróbuję coś zaradzić.

Masz uprawnienia administratora? Próbowałeś użyć wcześniejszej wersji sterowników?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2804967
    radiomechanik
    Poziom 23  
    zrzut z instalacji
    Załączniki:
    • instalacja_hp_6.jpg (31.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • instalacja_hp_5.jpg (37.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • instalacja_hp_4.jpg (38.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • instalacja_hp_3.jpg (38.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • instalacja_hp_2.jpg (38.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • instalacja_hp_1.jpg (57.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2805110
    tttggg
    Poziom 16  
    A czy próbowałeś z uproszczoną konfiguracją sprzętową tzn. podłączając drukarkę kablem LPT i instalując sterowniki wskazując port LPT? Powinno Ci się udać, bo drukarka wiekowa, typowa, sterowniki sprawdzone (sam wykonałem kilkanaście takich instalacji w przeszłości /dalekiej ;) /).
    Instalację sterownika możesz wykonać też bez podłączonej drukarki. Jakie efekty?

Czy mając zainstalowane sterowniki do drukarki podłączonej do LPT będziesz mógł w jej właściwościach zmienić port z LPT na USB? Zmień i sprawdź efekty.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2805161
    radiomechanik
    Poziom 23  
    jak juz wcześniej wspomniałem - obojętnie czy port LPT czy USB - nie wpływa to na wynik próby instalacji , próbuję poszukać dziennika zdzarzeń - ale nie widze żadnego wpisu, jestem w systemie zalogowany jako jedyny uzytkownik z prawami administratora ... i nic , chyba czeka mnie format dysku i nowa instalacja :|
  • #6 2805367
    tttggg
    Poziom 16  
    Chyba niestety tak. Jak sięgam pamięcią, sterowniki LJ4 traktowane były (i są) jako najlepiej dopracowane, "standardowe" itp.
    Skoro zawiodły wcześniejsze próby, nie pozostaje chyba nic innego :(

Podziel się wynikami ...
  • #7 3565446
    radiomechanik
    Poziom 23  
    temat zamykam - musiałem przeinstalować system

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie płyty głównej na ABIT KT7A z procesorem Sempron i 512 MB SDRAM w systemie Windows XP pojawił się problem z instalacją sterowników drukarki HP LaserJet 4L. Drukarka działa poprawnie na innym komputerze, jednak system nie pozwala na instalację sterowników, niezależnie od używanego portu – LPT lub USB/LPT (w tym przypadku system wykrywa wirtualną drukarkę USB). Próby instalacji sterowników pobranych ze strony HP oraz zmiany ustawień BIOS nie przyniosły efektu. Próbowano instalacji sterowników bez podłączonej drukarki oraz zmiany portu w właściwościach drukarki po instalacji, jednak bez powodzenia. Brak wpisów w dzienniku zdarzeń systemu oraz posiadanie uprawnień administratora nie pomogły w diagnozie. Ostatecznie rozwiązaniem okazała się reinstalacja systemu operacyjnego.
REKLAMA