logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 4L nie drukuje z komputera mimo zainstalowanych sterowników i ustawień BIOS

GroHoo 01 Cze 2006 11:56 2700 9
REKLAMA
  • #1 2685696
    GroHoo
    Poziom 11  
    Witam,

Mam problem. HP 4L nie chce komunikowac sie z komputerem chociaz sterowniki sa zainstalowane "sprzet zaintalowany i gotowy do urzycia".

Czytalem wczesniej inny post o podobnym problemie ale nic u mnie nie pomaga.
    W BIOSie mam mozliwe ustawienia portu :EPP(1.7 i 1.9), EPC, Bi-Direct i auto ale na zadnym nie dziala :(
    W DOSie tez nie działa.
    Kabel jest sprawny, drukarka drukuje wszystkie testy wewnetrzne, kompik widzi ja w menadzerze i dalej nie drukuje (wypuszcza czasem jakies dziwne znaczki np: ">>>" albo "@@@")

Z goory dzieki za info.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2686555
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    sprawdź gniazdo sygnałowe komputera : np podłącz inną drukarke

podłacz drukarke do innego komputera - stwierdzisz co jest problemem

jesli nadal wychodzi ża kuku ma drkarka to weź lutownice i przelutuj jej gniazdo sygnałowe
  • REKLAMA
  • #3 2688624
    Awdeg
    Poziom 26  
    Ocena: 43
    jesli jest widoczna w menadżerze urzadzen na komputerze to by wynikało ,ze komunikacja jest. Wyjmij formater i sprawż czy któraś z diod zabezpieczających przed przepciami elektrostatycznymi przy gniezdzie centronics nie jest uszkodzona-zwarta.
  • #4 2689230
    GroHoo
    Poziom 11  
    Hmmm.. to raczej nie drukarka... dzieje sie chyba cos dziwnego z portem LPT bo przestały tez działac inne drukarki. nie moge zlokalizowac problemu bo niby komp wykrywa nowe urządzenie (czyli komunikacja jest) ale sygnał puszcza gdzies w przestrrzen...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 2692207
    GroHoo
    Poziom 11  
    n-d-render napisał:
    zmień kabel LPT i po sprawie

pozdrawiam serdecznie,
    n-d-render

sprawdzałem na czterech różnych kablach I nic. a CO najdziwniejsze drukarki nie reagują tez na USB!!!!???? O Co Chodzi???
    Czy fizycznie moze uszkodzic sie port LPT ???
    Nie drukuje w Windowsie nie drukuje w DOSie...bez sensu....
  • #7 2692311
    Awdeg
    Poziom 26  
    Sprawdź w końcu na komputerze u kolegi,sąsiada... Czasem jak ma sia zainstalowane wiele drukarek w systemie jest dokładnie tak jak piszesz.
  • #8 2692525
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    :arrow: Awdeg

Awdeg napisał:
    Czasem jak ma sia zainstalowane wiele drukarek w systemie jest dokładnie tak jak piszesz.

pozwole sobie sie z tob anie zgodzić

mam w firmie komputer na którym jest zainstalowane kilkadziesiąt drukarek ( obojetnie czy 98 czy xp ) i wszystko działa
    w domu na linuksie też mam kilkanascie drukarek i też bez problemów

gniazdo oczywiście że może sie uszkodzić

własciwie to już problem na inny dział ale sprawdź czy nie masz robactwa w komputeku skoro wszystkie proty zaczynają ci świrować
  • #9 2693637
    Awdeg
    Poziom 26  
    Ja tak miałem instalowałem drukarki,róznych firm,rózne typy aby je sprawdzać i w pewnym momencie na mojej osobistej wychodziły Krzaki.Pisałem ,że być może tak jest, ale nie musi.Bo w końcu kolega jak rozumiem ma problemy z wydrukiem na różnych drukarkach i tych na LPT i tych na USB.Trzeba by było spróbować drukarke na innym kompie,innym kablu,jak dalej "kasza" to formater
  • #10 2696454
    GroHoo
    Poziom 11  
    Wina leży ewidentnie po stronie komputera (port LPT). Drukareczki (w tym HP 4L) działają na innym kompie...
    Z portem USB udało mi sie dojść do porozumienia no ale dalej mam ten dziwny problem z LPT.
    Wiem ze to juz nie jest temat do tego dzialu ale moze ktos orientuje sie jak komputer wysyła sygnał na drukarke LPT(jakie procesy tym zarządzają) bo wydaje mi sie, ze fizycznie port jest OK (chociaz pod DOSem tez nie chce dzialac czyli WinDowS tez nie powinien miec na to wpływu...).

ps. moze jest jakies narzędzie do testu LPT ???

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukarki HP 4L, która mimo poprawnej instalacji sterowników i wykrycia w menadżerze urządzeń nie drukuje z komputera przez port LPT. Drukarka działa poprawnie na testach wewnętrznych, a kabel jest sprawny. W BIOS-ie zmieniano ustawienia portu LPT (EPP 1.7, 1.9, EPC, Bi-Direct, auto) bez efektu. Próby drukowania w DOS również nie powiodły się, a na ekranie pojawiają się nieczytelne znaki. Inne drukarki również nie działają na tym porcie, a problem występuje także przy próbie drukowania przez USB. Sugerowano sprawdzenie gniazda sygnałowego, wymianę kabla, test na innym komputerze oraz kontrolę diod zabezpieczających przy gnieździe Centronics. Ostatecznie wskazano, że problem leży po stronie portu LPT w komputerze, który może być uszkodzony fizycznie lub mieć problemy z obsługą sygnału. Brak narzędzi diagnostycznych do testu portu LPT utrudnia dalszą diagnozę. Możliwe przyczyny to uszkodzenie sprzętowe portu lub zakłócenia w komunikacji na poziomie systemu operacyjnego i BIOS-u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA