logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D-Link DWL-900AP+ konfiguracja z internetem radiowym i laptopem przez Wi-Fi

nodrags 10 Lip 2006 23:39 4901 14
REKLAMA
  • #1 2809129
    nodrags
    Poziom 10  
    Witam wszystkich...

Mam obecnie internet Radiowy, antene na dachu i kabel idzie do mojego pokoju do stacjonarnego komputera do karty na PCI D-Linka.

Teraz mam laptopa i chce aby internet szedl bezposrednio do laptopa bez stacjonarnego komputera, popytalem sie po sklepach komputerowych i doradzili mi aby zrobil to przez D-Linka DWL 900 AP+ zakupilem gop i teraz nie wiem co dalej. Jedynie zrobilem to ze podlaczylem antene idaca z dachu do dlinka i kabel sieciowy z Dlinka do laptopa.

Mam w laptopie karte WI-FI jesli to sie do czegos przyda.

Prosze o opis co i jak zrobic dalej, prosze pisac wmiare prostym jezykiem.

Bylbym wdzieczny aby pisac na GG pod numerem 3134407, wtedy bedziecie pisac a ja bede to robil i razem mysle ze to zrobimy.

Bardzo was prosze o odpowiedz.

Pozdrawiam i czekam
  • REKLAMA
  • #2 2809294
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Mozesz tego 900AP ustawic w tryb ap client i wtedy podepniesz do niego lapka skretka. Jesli chcesz po wifi to potrzebny Ci bedzie jeszcze router ew. w niewielich odległościach moze zadziałac tryb repeater.
  • #3 2810033
    nodrags
    Poziom 10  
    a gdzie sie to ustawia jako klient??
  • #4 2811070
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    nodrags napisał:
    a gdzie sie to ustawia jako klient??

Musisz sie podlaczyć do AP skrętką, skonfigurowac polączenie sieciowe (na kompie), np :

IP 192.168.0.2
    Maska 255.255.255.0
    Brama 192.168.0.1

I teraz odpalasz przeglądarke i wpisujesz :

http://192.168.0.50 i powinna sie wlączyc konfiguracja Ap. Jako login wpisz "admin" pole haslo pozostaw puste.

Wszystko jest w instrukcji.

Masz też manuala na CD dolączonym do AccesPointa.
  • REKLAMA
  • #5 2812873
    nodrags
    Poziom 10  
    ok, to juz mam teraz jestem na konsoli AP, gdzie teraz mam wypelniac pola w ktorej zakladce i co mam wpisywac, prosze o odpowiedz
  • #6 3193304
    rafau8
    Poziom 12  
    podpiąłem się pod stary temat bo mam taki sam AP i nie chcę powielać topików

stan obecny: mam internet w chello. Do takiego czarnego modemu Motoroli, który dostałem z UPC podpinam kabelkiem AP DWL-900AP+ a nastepnie radiowo łączę się z kompem, który stoi w innym pomieszczeniu. Modem i AP są non stop włączone do zasilania. Pewien koleś skonfigurował mi to wszystko na starcie i działa ale pojawia się pewien problem:

wszystko działa ale na następny dzień po włączeniu komputera pojawia się komunikat, że jest problem z połączeniem internetowym, po kliknięciu "napraw" komp wyłącza i włacza kartę sieciową ale nie może pobrać IP i dupa. Jedynym rozwiązaniem jest zresetowanie modemu a następnie ponowne kliknięcie "napraw". Karta pobiera IP i wszystko gra. Czasem problem ten pojawia się po wyłączeniu komputera na kilka godzin a czasem kilka dni bez używania kompa nie doprowadza do takiej sytuacji.

Dzwoniłem do UPC bo wydawało mi się, że to wina tego ich modemu ale koleś coś tam posprawdzał i stwierdził, że wina leży po stronie mojego AP.
    Może ktoś mi poradzi jak mam go skonfigurować aby wszystko hulało jak należy ??

z góry dzięki
    Rafał
  • REKLAMA
  • #7 3193642
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Sprobuj wylaczyc DHCP w AP, jezeli zawsze ten sam adres dostajesz od modemu to lepiej jest takze wprowadzic go na stale w kompie.
  • #8 3198397
    rafau8
    Poziom 12  
    wyłączyłem DHCP i zobaczymy co będzie dalej...
  • #9 3222760
    rafau8
    Poziom 12  
    no i działa bez zarzutu - minął prawie tydzień i ani jednego zawieszenia

dzięki trocse za radę
  • REKLAMA
  • #10 3222887
    trocse
    Ciesze sie, wiec jak mas ochote mozesz kliknac odpowiednia ikonke tu na forum jak Ci pomoglem :)
  • #11 3223351
    rafau8
    Poziom 12  
    Bardzo chętnie tylko nie wiem, która ikonka jest odpowiednia na taką okazję ??
  • #12 3230579
    jurk
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Z reguly ta z opisem "pomogł" :-)
  • #13 3231611
    rafau8
    Poziom 12  
    bardzo zabawne - nie mam problemów ze wzrokiem ale takowej ikony nie widzę

niby gdzie powinna się znajdować ??
  • #14 3232384
    trocse
    On nie jest autorem postu wiec nie widzi takiej ikony ....
  • #15 3232906
    rafau8
    Poziom 12  
    to co robimy ??
    sytuacja patowa...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji punktu dostępowego D-Link DWL-900AP+ do pracy z internetem radiowym oraz laptopem przez Wi-Fi. Urządzenie można ustawić w tryb AP Client, co pozwala na podłączenie laptopa kablem sieciowym lub, przy użyciu dodatkowego routera, połączenie bezprzewodowe. Konfiguracja odbywa się poprzez połączenie kablem Ethernet do AP, ustawienie statycznego adresu IP w komputerze (np. 192.168.0.2) i dostęp do panelu konfiguracyjnego pod adresem 192.168.0.50 z loginem "admin" i pustym hasłem. W panelu należy wybrać tryb pracy AP Client. W przypadku problemów z uzyskaniem adresu IP po restarcie urządzeń, zaleca się wyłączenie serwera DHCP w AP oraz przypisanie stałego adresu IP na komputerze. Takie rozwiązanie pozwoliło na stabilne działanie sieci bez konieczności resetowania modemu. W dyskusji pojawiły się również uwagi dotyczące braku możliwości oznaczenia postu jako pomocnego przez osobę niebędącą autorem wątku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA