logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna Gigabyte 7VRX - nie działają porty PCI oraz USB

bio3y 12 Lip 2006 02:23 1911 7
REKLAMA
  • #1 2812285
    bio3y
    Poziom 12  
    Witam. mam mały problem z płytką ga7vrx gigabyte`a i może ktoś z was spotkał się kiedyś z czymś podobnym. mianowicie siadły porty PCI i nie działają też dodatkowe porty usb 2.0 na plycie. któregoś pięknego dnia komputer po prostu sie zrestartował bez powodu a po ponownym uruchomieniu systemu juz nie widzial peryferi na pci...i tak już zostało. miałem taki sam problem zaraz po zakupie płyty ale wtedy poszła ona do serwisu który nie udzielił po naprawie jakiejkolwiek informacji na temat usterki. jeżeli ktoś wie co mogło się stać i czy ewentualnie da się to jakoś naprawić niech da znać :p. dodam jeszcze tylko że reszta działa jak należy nie wiesza sie ani nic... jedyny ból jaki odczuwam przez brak portów pci to przesiadka z sb Audigy na ac`97 :/
  • REKLAMA
  • #2 2812288
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    najprawdopodobien padło to przez - skoki napięcia. jaki masz zasilacz. spróbuj wgrać jeszcze raz bios. jeżeli to nie pomoze to wymiana cipsetu i mostka co jest nie możliwe:D. napisz jaki masz zasilacz i spróbuj wgrać bios.
  • REKLAMA
  • #3 2812402
    bio3y
    Poziom 12  
    no napewno nie codegena.:D zasilacz mam marki apc ale swego czasu osmolilo mi kostke od zasilania atx tak jak by tam gdzies przepiecia byly :/potem kostke zamienilem na nową i problem sie skonczyl, chyba w tamtej sie wtyki poluzowaly. a to moze byc wina ktoregos kondensatora ?? bo raz juz to naprawili bo po pobycie w serwisie dostalem te sama plyte o co swego czasu bylem bardzo niezadowolony
  • REKLAMA
  • #4 2813694
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Powyjmuj wszystkie karty ze slotów PCI.
  • #5 2813735
    bio3y
    Poziom 12  
    a co mi to da ?? tzn juz wyjolem ale nie widze w tym rozwiązania mojego problemu. karty są sprawne.
  • #6 2813744
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    upgrade biosu - sprawdź na innej zasiłce.
  • REKLAMA
  • #7 2813746
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Kontroler USB 2.0 na tej płycie również pracuje na magistrali PCI więc albo on jest uszkodzony albo któreś z urządzeń zewnętrznych (bądź mostek południowy)
  • #8 2813773
    bio3y
    Poziom 12  
    karty rozszzerzen dzialają pozatym wpinałem karty od sąsiada i też nic :/ flashowanie biosu też nie pomaga :/ ... chyba będe musiał sie do komputerowego po nową płytke wybrać :/

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna Gigabyte GA-7VRX ma problem z nie działającymi portami PCI oraz dodatkowymi portami USB 2.0, które są obsługiwane przez kontroler na magistrali PCI. Komputer niespodziewanie się zrestartował, po czym system przestał wykrywać urządzenia podłączone do PCI. Próby rozwiązania problemu obejmowały wymianę zasilacza (marka APC), sprawdzenie kondensatorów oraz flashowanie BIOS-u, jednak bez skutku. Uszkodzenie może wynikać ze skoków napięcia, uszkodzenia kontrolera USB lub mostka południowego. Wymiana chipsetu i mostka jest praktycznie niemożliwa. Karty rozszerzeń są sprawne, a problem nie ustępuje po ich odłączeniu. Ostatecznie rozważana jest wymiana całej płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA