logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GA-8IPE1000 rev:3.1 - komputer nie uruchamia się po resecie, wentylator działa

michalusa 07 Sie 2007 15:31 1631 17
REKLAMA
  • #1 4154742
    michalusa
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam!
    Mam płyte główna firmy Gigabyte model jak w temacie. Nagrywalem płyte i jednoczesnie podpiolem pod USB pendrive początkowo wszystko było dobrze lecz za chwile komp sam sie zresetował i od tej pory sie juz nie wlaczyl ani razu.:cry: Wentylator na procku chodzi, radiator od procka sie nagrzewa wiec musi procek chodzic. Po wcisniecu power monitor nie reaguje wcale, zupełnie jakby komp byl wylączony. Sprawdzalem ze karta graficzna i monitor dzialają. Jesli ktos mial taki problem lub wie co jest nie tak niech sie odezwie.:D
  • REKLAMA
  • #2 4154759
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Rozlacz wszystkie kable zasilajace lacznie z wtyczka ATX , ktora podlaczasz do plyty glownej na jakies 30 min i po tym sprobuj ponownie uruchomic.

Jesli nie pomoze podmien zasilacz.
  • #3 4154779
    michalusa
    Poziom 9  
    Zasilacz jest dobry bo sprawdzalem z inna płyta główną, płytka lezala 2 dni wyjeta z obudowy bo zalozylem inna. Teraz podłaczylem do niej karte graficzna i procek i zasilacz oczywiscie, wcislem power i to samo jest.:cry:
  • REKLAMA
  • #4 4154791
    mat_ed
    Poziom 43  
    Czyli zasilacz z inna plyta glowna startuje i jest OK?
    Przekladales wszystkie podzespoly na te druga plyte glowna tj. procesor, ram, karte graficzna itd. ?
  • #5 4154803
    michalusa
    Poziom 9  
    Z inna plyta zasilacz startuje, przekladalem wszystkie podzespoly.
  • REKLAMA
  • #6 4154820
    mat_ed
    Poziom 43  
    Podlacz zasilacz do tej starej plyty glownej i odpal sama plyte tylko z podlaczonym wentylatorem, napisz czy wystartowal.
  • #7 4154828
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Padła płyta i tyle... poszło wyładowanie ESD pewnie z palca przy wkładaniu pendrive do gniazda USB...i tyle... płyta głowna do wymiany...
    już nie jeden raz "naprawiałem" takie kompy.... niestety...
  • #8 4154847
    michalusa
    Poziom 9  
    Ale co dokladnie mogło sie popsuc??
  • #9 4154934
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    raczej nic co można łatwo w domowym zaciszu naprawić... ale nigdy nie bawiłem się w naprawy płyt głównych prócz wymiany kondensatorów czy gniazd...ponieważ taka "naprawiana" płyta...wyglądająca na sprawną może w niedalekiej przyszłości odwdzieczyć się spaleniem procka, dysków, ramu, zasilacza etc... i tyle...

może ktoś z kolegów odpowie dokładniej...
  • REKLAMA
  • #10 4154976
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Niech kolega sprawdzi w gniazdku ATX na płycie głównej miernikiem czy nie ma zwarć do masy.
  • #11 4155060
    xray81
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    Według mnie padła ci płyta główna

Miałem kiedyś podobną sytuację najpierw komputer zresetował się podczas grania a po ponownym włączeniu podczas ripowania filmu i od tamtego czasu się już nie podniósł. Padła płyta główna, karta graficzna i pamięć.

Radzę ci zawieźć komputer do serwisu gdzie ci powiedzą co jest powodem awarii twojego komputera.

Po wymianie płyty głównej sprawdź programem Memtest86+ czy pamięć ram nie jest uszkodzona.
    Jeżeli twój zasilacz jest z najniższej półki to radzę go również wymienić na markowy.
  • #12 4155128
    michalusa
    Poziom 9  
    Nie ma zwarc w gniazdku ATX.
  • #13 4155232
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Jeśli to nie będzie problem dla kolegi to można jeszcze przeprogramować kość BIOS lub wymienić kość, być może ta jest uszkodzona lub sam wsad BIOS'u.
  • #14 4155267
    michalusa
    Poziom 9  
    do K!ller: a w jaki sposób ja mam zmienic kosc biosu, czy tez ja przeprogramowac??
  • #16 4156342
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Gigabyte lutuje biosy więc hot-swap nie wchodzi w grę a w płycie uszkodzony jest mostek południowy (prawdopodobnie bardzo się grzeje lub wręcz ma wypalony krater).
  • #17 4157016
    michalusa
    Poziom 9  
    A jest mozliwosc wymiany mostka polódniowego??, Robil to ktos kiedys??
  • #18 4157024
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna Gigabyte GA-8IPE1000 rev:3.1 po resecie podczas podłączania pendrive USB przestała się uruchamiać – wentylator procesora działa, radiator się nagrzewa, ale monitor nie reaguje, komputer zachowuje się jak wyłączony. Zasilacz został sprawdzony i działa poprawnie z inną płytą główną, a wszystkie podzespoły (procesor, RAM, karta graficzna) były testowane na innej płycie. Brak zwarć w gnieździe ATX na płycie. Możliwe uszkodzenie płyty głównej, prawdopodobnie mostka południowego, który może być przegrzany lub uszkodzony mechanicznie (wypalony krater). Wymiana lub reprogramowanie kości BIOS jest trudna, ponieważ Gigabyte lutuje BIOSy, a hot-swap nie jest możliwy. Wymiana mostka południowego jest skomplikowana ze względu na technologię BGA. Zalecane jest oddanie płyty do serwisu lub wymiana płyty głównej, gdyż naprawa w warunkach domowych jest mało prawdopodobna i ryzykowna dla innych podzespołów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA