logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung syncmaster 765MB PN 17KS Brak Treści obrazu co to??

Mir 12 Lip 2006 11:52 2384 10
REKLAMA
  • #1 2812938
    Mir
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Witam mam takowy monitorek Model 765MB chsis chyba PU17JSB lub PN 17KS Przy podpietym zasilaniu i wyjętej wtyczce sygnałowej rusza wysokie grafika jest sterowanie nastawami ok - po podłączeniu wtyku db sugnałowego znika obraz ale wysokie jest nadal monitor reaguje na załączenie poprawnie ale niema treści (KLIENT Z TEGO CO OPISYWAŁ WYŁĄCZYŁ MONITOR NA NOC WYŁĄCZNIKIEM SIECIOWYM NASTĘPNEGO DNIA MONITOR JUZ SIE NIE WŁĄCZYŁ ) WSTĘPNE POMIARY POROBIŁEM WYSOKIE JEST NAPIECIA SĄ ZIMNYCH LUTÓW NIEMA.Prosze o pomoc czy ktoś juz sie spotkał z takim przypadkiem bo niemam schematu i pomysłów

Dodam jeszcze do czego słuzy ten wtyk USB przy złączu D-SuB czy on równiez musi być podpięty???

Pozdrawiam Mirek
  • REKLAMA
  • #2 2815040
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    wymien matryce na PK.
  • REKLAMA
  • #3 2817153
    nacko
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Jeśli masz oscyloskop to przeleć po rgb od wtyku i zobacz gdzie się urywa sygnał.
    pzdr.
  • REKLAMA
  • #4 2827201
    Mir
    Poziom 25  
    Witam dopiero teraz znalazłem czas i jest sygnał na LM2466 końcówka wizji ale nic nie wychodzi z niej na odłączonym kablu D sub sygnał testowy pojawia sie na ekranie -czyli układ pracuje prawidłowo.Nie rozumiem takiego zachowania .Napiecia na układ 12V 80V dochodzą czy ktośsie spotkał z takim przypadkiem???
  • REKLAMA
  • #5 2827251
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Czegoś nie rozumiem - jak nie ma sygnału (wtyczka odpięta) to jakie Masz sterowanie nastawami? Działa menu?
    Możesz dokładnie opisać co jest na ekranie przy odpiętej wtyczce?
    I jeszcze jedno czy (jak jest) ramka "No signal" nier jest przypadkiem za duża.
    Pozdrawiam.
  • #6 2827330
    Mir
    Poziom 25  
    Po odpięciu jest sygnał z gerneratora grafiki i wchodzi na końcówke LM2466 (rameczka pływa po ekranie z komunikatem check signal cable no connection )czyli wnioskuje ze koncówka ok ale niewiem jak rozwiązane jest sterowanie przed końcówką jak realizowane jest to na matrycy najlepsze jest to ze sygnał mam na wejciu LM2466 na nogach 9-R 7-G 6-B w obu przypadkach czyli po dopłączeniu kabla sygnałowego i bez podłączenia ale LM jakby nie pracował przy podłaczeniu sygnału nie wzmacnia a przy odłączeniu kabla wzmacnia sygnał grafiki kontrolnej pojawia sie
  • #7 2827918
    Bogusław Gazda
    Poziom 27  
    Ocena: 8
    Ciekawe. Sprawdz sam przewód sterujący zwłaszcza pin 13 i 14 i nie zaszkodzi sprawdzic pozostałe .Co jest na ekranie jak podłaczysz sterujacy przewód ?Podkręc G2. Sprawdz co z G1.Sprawdz dokładnie impuls sterujący konsowką, bo moze cos wyciął?Pierwszy scalak potrzebuje prawidłowych impulsów powrotów .Byc może to padnięty bin w pamięci ale czasem taki efekt daje tylko przełamany przewód sterujący.
  • #8 2828619
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    albo matryca na pk albo kabel. nie ma innej opcji.
  • #9 2830749
    Mir
    Poziom 25  
    Witam ponownie Przełączyłem w menu w funkcji RGB na opcje SRGB i obraz wskoczył ,obecnie mam totalnie rozregulowaną geometrie co świadczyłoby chyba zmianie wszystkich nastawów geometrii ,po wybraniu jeszcze funkcji wruc do nastawów fabrycznych obraz ustawił sie do prostej pozycji tylko poszerzyłem i ustawiłem pozycje ramki .dziwie sie ze nie wpadłem na to
    szybciej .
    ALE DLACZEGO TAK SIE STAŁO???TEGO SIE CHYBA NIE DOWIEM

Tymczasem Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc .
  • #10 2834601
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    problemy z geometria itp to kwestia pamieci. a co z 9300 i 6500? czy te cieploty dzialaja czy tylko sRGB ci dziala?
  • #11 2834634
    Mir
    Poziom 25  
    na 9300 i 6500 kontrast i jaskrawiść na minimum była dlatego nie było obrazu nastawy chyba w procu bo pamieci nie zauwazyłem

Pozdrawiam Mirek

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy monitora Samsung SyncMaster 765MB (prawdopodobnie z chipsetem PU17JSB lub oznaczeniem PN 17KS), który po podłączeniu zasilania i odłączeniu kabla sygnałowego wyświetla wysokie napięcia i sygnał testowy na końcówce wizji LM2466, jednak po podłączeniu kabla D-Sub obraz znika mimo obecności napięć i reakcji monitora na włączanie. Wstępne pomiary wykluczyły zimne luty. Sygnał testowy pojawia się na wejściu LM2466, ale końcówka nie wzmacnia sygnału przy podłączonym kablu, co sugeruje problem z sygnałem sterującym lub połączeniami, zwłaszcza pinami 13 i 14. Po przełączeniu w menu RGB na tryb sRGB obraz pojawił się, choć z rozregulowaną geometrią, którą udało się poprawić przywracając ustawienia fabryczne. Problemy z geometrią mogą wynikać z uszkodzonej pamięci ustawień. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: uszkodzona matryca, kabel sygnałowy, problemy z sygnałem sterującym lub pamięcią ustawień. Pytanie o funkcję wtyku USB przy złączu D-Sub pozostaje bez jednoznacznej odpowiedzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA