logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SDRAM PC133 1280MB dwustronna vs jednostronna – Windows XP nie ładuje się, BIOS widzi 256MB

jacekFF 12 Lip 2006 12:54 1056 8
REKLAMA
  • #1 2813099
    jacekFF
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    witam , zakupiłem na allegro pamięć SDRAM 1280 MB /PC133 dwóstronną a w kompie mam jednostronną , jak zapnę obydwie to windows xp mi się nie załaduje a dokładniej jest jusz logo windows xp i ładowanie jak się to załaduje ten pasek to widać już kursor i jest czarny obraz i za parę sekund wyskakuje niebieski obraz tak mignie i się restartuje. A w biosie pamięć wykrywa bo pisze 256MB , próbowałem jeszcze tak wypiołemdwóstronną i zostawiłem w kompie samą jednostronną pamięć i hulało , później wypiołem tą jednostronną i zapnełem samą dwóstronną i jak się komp włączył to nie było obrazu , i jeszcze taki myk prze instalowałem system na 98 i ten 98 się włączył z tą pamięcią i wykrywało te 256Mb tylko wysypywało jakieś błędy jak chciałem coś zainstalować . Czyja to morze być wina płyty głównej czy pamięci ????
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    - nie stosuj wielokrotnie ( ?, ! )
    - stosuj duże litery zaczynając zdanie
    Popraw post i temat!
    Dziękujemy!
    (TONI_2003)
  • REKLAMA
  • #2 2813105
    riger
    Poziom 24  
    Raczej pamiec, jednakze podaj jeszcze model plyty gl.
    Na poczatek przeskanuj pamiec memtest'em i zobacz czy wykaze jakies bledy (w kompie zostaw tylko ta dwustronna kosc i zaladuj 98 )
  • REKLAMA
  • #3 2813307
    jacekFF
    Poziom 13  
    Płyta główna to asus P2B , ale jak zostawie samą kośc dwustronną to nie ma obrazu
  • #5 2813698
    riger
    Poziom 24  
    Cytat:
    98 się włączył z tą pamięcią i wykrywało te 256Mb tylko wysypywało jakieś błędy jak chciałem coś zainstalować

Jezeli nie ma obrazu to wypowiedz u gory jest nieprawdziwa, tak?
  • REKLAMA
  • #6 2816272
    jacekFF
    Poziom 13  
    Hehe nie jeżeli są załączone razem to obraz jest , a jak jest tylko dwustronna załączona to w tę czas nie ma obrazu

Cytat:
    i zapnełem samą dwustronną i jak się komputer włączył to nie było obrazu
  • REKLAMA
  • #8 2817138
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Do chwili gdy wszystkie Twe posty nie zostaną poprawione Temat zamykam !
    Proszę go samemu otworzyć do edycji poprawy postu !
    Ponownie można go otworzyć gdy je poprawisz .
  • #9 2820278
    HaJot46
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Muszę się odezwać na te kłopoty z pamięcią, bo mnie szlag trafia. Ludzie od czego jest instrukcja obsługi, tam jak byk pisze, że ASUS P2B widzi w jednym slocie 256 MB czyli razy 3 daje razem 768 MB RAM. Mogą być to kości jednostronne po 9 scalaków z kontrolą parzystości lub dwustronne z 16 scalakami po 8 z każdej strony.
    Acha i to nowsze wersje płyty, bo pierwsza wersja widziała tylko po 128 MB.
    A do tego te błędy. Przecież na dole strony jest przycisk Pisownia a potem jeszcze Podgląd. Dokąd Wam się ludzie tak spieszy ?
    Moderator miał słuszność wyłączając temat. Trzeba trochę wiedzieć o czym się pisze!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kompatybilności pamięci SDRAM PC133 o pojemności 1280 MB dwustronnej z płytą główną ASUS P2B, która fabrycznie obsługuje maksymalnie 256 MB na jeden slot, co daje łącznie do 768 MB RAM. Po zainstalowaniu obu kości (dwustronnej i jednostronnej) system Windows XP nie ładuje się poprawnie – pojawia się logo, a następnie czarny ekran z kursorem i restart komputera. BIOS wykrywa jedynie 256 MB pamięci. Samodzielne użycie kości dwustronnej skutkuje brakiem obrazu, natomiast jednostronna działa poprawnie. Próba uruchomienia systemu Windows 98 z kością dwustronną wykazuje wykrycie 256 MB, ale pojawiają się błędy podczas instalacji oprogramowania. Sugerowane jest przetestowanie pamięci narzędziem Memtest oraz sprawdzenie kości w innym komputerze. Wskazano, że problem może wynikać z ograniczeń płyty głównej lub uszkodzenia kości pamięci. Dodatkowo podkreślono konieczność poprawnej pisowni i formy wypowiedzi na forum.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA