logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić Gameboya z baterii słonecznej 2,5V 70mA?

bugster44 12 Lip 2006 21:53 1074 6
REKLAMA
  • #1 2814509
    bugster44
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    chce zasilac konsole gameboy z baterii slonecznej. pobor pradu tej konsoli
    to okolo 60 mA. bateria sloneczna daje mi 70 mA. dwa paluszki maja ponad 4 ampery. i teraz pytanie jak mam zrobic zeby zasilic konsole z tej baterii slonecznej?? pokrywa ona zapotrzebowanie pradu ale wiem ze baterie daja o wiele wieksze natezenie. co z tym zrobic??ahga napiecie z baterii slonecznej to 2,5 volta a konsola hula na akumulatorkach (2,4 V) wiec z napieciem tesh nei mam problemu.
  • REKLAMA
  • #2 2814562
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    bugster44 napisał:
    i teraz pytanie jak mam zrobic zeby zasilic konsole z tej baterii slonecznej??

Troche nie rozumiem postu kolegi. Wszystko się zgadza, więc poprostu podłączyć, zwracając przy tym uwagę na polaryzację, a następnie wystawić baterię na pełne słonce i grać :)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2814583
    bugster44
    Poziom 14  
    nie dziala!! tylko pika i koniec!!.co moze byc nie tak??
  • #4 2814616
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Ocena: 66
    A próbowałeś dać jakiś kondensator? 4700µF / 16V minimum(wg mnie).

Pozdrawiam Marcin
  • REKLAMA
  • #5 2814660
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    bugster44 napisał:
    nie dziala!! tylko pika i koniec!!.co moze byc nie tak??

Czyli wydaje mi się ze bateriamsłoneczna ma za małą wydajność prądową. Czy jest ona aby napewno wystawiona na pełne słonce, tak aby promienie słoneczne i powierzchnia bateri tworzyły kąt prosty?
  • #6 2816506
    bugster44
    Poziom 14  
    Marcin Sz. napisał:
    A próbowałeś dać jakiś kondensator? 4700µF / 16V minimum(wg mnie).

Pozdrawiam Marcin

to jest minimum a optymalny kondensatorek bylby jaki??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2817199
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Ocena: 66
    Trzeba to doświadczalnie ;-)
    Nie potrafię określić, ale i taka pojemność powinna wystarczyć(chociaż lepiej więcej).

Pozdrawiam Marcin

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilania konsoli Gameboy z baterii słonecznej o parametrach 2,5 V i 70 mA, przy zapotrzebowaniu konsoli około 60 mA i napięciu 2,4 V z akumulatorków. Pomimo zgodności napięć i teoretycznej wystarczalności prądu, podłączenie baterii słonecznej skutkuje jedynie krótkim sygnałem dźwiękowym i brakiem działania. Sugerowane rozwiązania obejmują zastosowanie kondensatora elektrolitycznego o pojemności minimum 4700 µF i napięciu co najmniej 16 V, który ma stabilizować zasilanie i kompensować chwilowe spadki prądu. Zaleca się również upewnienie, że bateria słoneczna jest wystawiona na pełne, prostopadłe do powierzchni światło słoneczne, aby zapewnić maksymalną wydajność prądową. Optymalna pojemność kondensatora powinna być dobrana doświadczalnie, z tendencją do stosowania większych wartości dla lepszej stabilizacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA