Konstruuje sobie zasilacz sterowany cyfrowo. Generalnie chcę zrobić zasilacz symetryczny. Mam dwa napięcia oddzielnie sterowane (pierwszy w zakresie -30-0V i drugi 0-30V)o wydajności max 5A każdy ze wspólną masą. Chce dokonać pomiaru natężenia prądu płynącego przez każde wyjście osobno, do dyspozycji mam 4 wejścia ADC µC ADuC814, (co prawda chciałbym użyć tylko 2). Kombinuje cały dzień, ale nic konstruktywnego nie mogę wymyślić/znaleźć. Co prawda można zastosować układ typu MAX471 ale to dla mnie jest ostateczność Udało mi się narysować i skutecznie zasymulować układ który mierzy prąd w szynie Gnd ale niestety mierzy on sumę prądów płynących z wyjścia dodatniego i ujemnego (ew może mierzyć prądy 2 niezależnych obwodów). Może ktoś z kolegów ma jakiś pomysł co z tym zrobić?
PS do dyspozycji w układzie mam stabilne napięcie +5V i nie stabilizowane +/-30V Ew. mogę dołożyć jakieś stabilizatory.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
Pozdrawiam
luka_z
PS do dyspozycji w układzie mam stabilne napięcie +5V i nie stabilizowane +/-30V Ew. mogę dołożyć jakieś stabilizatory.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
Pozdrawiam
luka_z