logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak mierzyć prąd na dodatniej szynie zasilania w zasilaczu symetrycznym?

luka_z 13 Lip 2006 01:14 1856 3
  • #1 2815191
    luka_z
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Konstruuje sobie zasilacz sterowany cyfrowo. Generalnie chcę zrobić zasilacz symetryczny. Mam dwa napięcia oddzielnie sterowane (pierwszy w zakresie -30-0V i drugi 0-30V)o wydajności max 5A każdy ze wspólną masą. Chce dokonać pomiaru natężenia prądu płynącego przez każde wyjście osobno, do dyspozycji mam 4 wejścia ADC µC ADuC814, (co prawda chciałbym użyć tylko 2). Kombinuje cały dzień, ale nic konstruktywnego nie mogę wymyślić/znaleźć. Co prawda można zastosować układ typu MAX471 ale to dla mnie jest ostateczność Udało mi się narysować i skutecznie zasymulować układ który mierzy prąd w szynie Gnd ale niestety mierzy on sumę prądów płynących z wyjścia dodatniego i ujemnego (ew może mierzyć prądy 2 niezależnych obwodów). Może ktoś z kolegów ma jakiś pomysł co z tym zrobić?

PS do dyspozycji w układzie mam stabilne napięcie +5V i nie stabilizowane +/-30V Ew. mogę dołożyć jakieś stabilizatory.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
    Pozdrawiam
    luka_z
    Załączniki:
    • Jak mierzyć prąd na dodatniej szynie zasilania w zasilaczu symetrycznym? A to V.JPG (68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2815322
    august_
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Może polaryzację masz odwrotnie?
  • #4 2815648
    luka_z
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zamówiłem Max4080 ale wolał bym zrobić to na jakiś bardziej dostępnych elementach. Maxim wysyła sample "ASAP" wiec tak naprawdę nie wiem ile przyjdzie mi czekać, a projekt hardware chciałbym zakończyć i wsiąść się za programowanie uC.

PS.
    Doradzie mi czy mam zrobić ogranicznik prądu działający na zasadzie, że przy przekroczeniu zadanego zakresu napięcie zostaje odłączone czy ma maleć w ten sposób żeby zachować stały prąd wyjściowy. Obydwie koncepcje są przydatne. Jak mi się uda(zmieści się w pamięci uC) to zrobię ustawienie programowe.. Ale jak się nie zmieści to, którą opcje wybrać?

Pozdrawiam
    luka_z
REKLAMA