logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat CC - trudności z porannym odpalaniem na benzynie i gazie w upały

Kamil Spychała 13 Lip 2006 12:20 2369 11
  • #1 2816001
    Kamil Spychała
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Witam.Tak jak w temacie,może to zbieg okoliczności ale gdy zaczęły się te upały to mam problem z odpaleniem mojego autka (fiat CC).Po pierwszym odpaleniu przez cały dzień jest idealnie odpala i nic mu nie dolega.
    Objawy przy pierwszym odpalaniu są mniej więcej takie, że (na benzynie) po prostu jak zaskoczy to jest coś w rodzaju wolnego dudnienia (du...du...du) i gaśnie dopiero przy którejś próbie jest du...du...du a póżniej po woli wchodzi na normalne obroty i jest ok.
    Natomiast (na gazie) jest du...du strzela z tłumika i nie zaskoczy.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 2816047
    LukaszTG
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Jezeli jest to CC700 to stawiam na swiece kable lub cewke WN wyczysc swiece zobacz czy nie sa zaoliwione sprawdz kable czy nie maja jakis mechanicznych uszkodzen, sprawdz tez cewke czasami lubi sie poluzowac

Pozdrawiam
  • #3 2816110
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Witam, miałem CC i podobne efekty miałem jak padał mi akumulator, wrzuciłem nowy + nowe świecie i było OK. Pozdro
  • #4 2816135
    wojtula11
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Jaki gaźnik ? Jeżeli Aisan to go przylewa . Sprawdzxić trzeba podciśnienie układu rozruchowego ( żółto -czarny zaworek podciśnieniowy ):idea:
  • #5 2816151
    Daniec
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    zgodze sie ze wszystkimi problem tkwi w iskrze moze byc wina swiec ew. kopulki,palca badz samych kabli,( w najgorszym przypadku braku cisnienia na jednym z cylindrow )
  • #6 2816164
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Jeśli tylko zawsze rano i stoi jeszcze pod chmurką to raczej też obstawiam kable wysokiego ewentualnie kopułkę rozdzielacza.

ps

kiedyś miałem to samo prawie zawsze rano był problem z uruchomieniem silnika a powodem była rosa osiadająca na kablach.
  • #7 2816174
    wojtula11
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Panowie !!! Czy ktoś zaglądał pod maskę Cinkusa ? Może ja tam nie widzę kopułki , palca - przecie tam nie ma aparatu zapłonowego !!!
  • #8 2816266
    LukaszTG
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Dokladnie jest czujnik halla i modul ja obstawiam kable swiece najczesciej wystepujaca usterka, kup swiece tylko nie iskre polecam champion NGK powinno pomoc
  • #9 2816280
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    LukaszTG napisał:
    Dokladnie jest czujnik halla i modul ja obstawiam kable swiece najczesciej wystepujaca usterka, kup swiece tylko nie iskre polecam champion NGK powinno pomoc

ja posiadam iskry-niema zadnego problemu

ps
    rozumie tez ze płynu ci nie ubywa z zbiorniczka,jesli tak to wina ustrzelki- ewentualnie sprawa czujnika polozenia wału-przeczyść kostkę
  • #10 2816547
    robt
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Ja stawiam na benzynę, zatankuj 98 i zobacz wtedy, miałem podobny problem, zmieniłem stację na której tankuję i jest OK.
  • #11 3887231
    Maciejhst
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Przy odpalaniu najpierw lapie Ci jeden cylinder i stad to dudnienie. Moim zdaniem uszczelka pod glowica. Tak jak pisal poprzednik sprawdz, czy Ci plynu chlodniczego nie ubywa.
  • #12 4714854
    Fi_Fi_2006
    Poziom 11  
    to dudnienie polega na tym ze masz do wymiany cewke zaplonowa.

ma przebicie na 100%, mialem tak sam.

okazuje sie ze nie nie pali na jeden cylinder ale pali na dwa, tylko ze na jednym z nich jest iskra co drugi raz i z tad to dudnienie.

cc700 nie bedzie chodzil na jednym cylindrze nigdy, zgasnie od razu.

u mnie bylo tak samo jak u Ciebie, po chwili lapal drugi cylinder poprawnie, czyli dostawal dobrze iskre i bylo oki..
    ale pewnego dnia cewka zaplonowa przestala podawac juz wogole na jeden cylinder i jazda sie skonczyla.

cewka do cc kosztuje 59zł.

wiem co mowie takze zmiana cewki rozwiaze problem.

Temat zamykam, ponieważ pytanie jest z przed prawie dwóch lat i autor może już nawet nie mieć tego pojazdu. [MS]

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej problemów z porannym odpalaniem Fiata CC w upały wskazano, że przyczyną mogą być usterki układu zapłonowego, takie jak zużyte lub zalane świece zapłonowe, uszkodzone kable wysokiego napięcia, cewka zapłonowa z przebiciem lub poluzowanie jej mocowania. Objawy to dudnienie silnika na benzynie i brak zapłonu na gazie, co może wynikać z nierównej pracy cylindrów. Sugerowano także sprawdzenie czujnika Halla i modułu zapłonowego, gdyż Fiat CC nie posiada klasycznego aparatu zapłonowego z kopułką i palcem. Inne możliwe przyczyny to problemy z podciśnieniem układu rozruchowego, uszczelka pod głowicą powodująca nierówne spalanie, a także jakość paliwa – zalecano tankowanie benzyny 98 oktanowej. Wskazano, że wymiana cewki zapłonowej (koszt około 59 zł) często rozwiązuje problem. Dodatkowo zwrócono uwagę na wpływ wilgoci (rosa) na kable zapłonowe, co może powodować trudności z odpalaniem rano.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA