logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philishave C241 - jak rozebrać?

sylwek40 13 Lip 2006 12:41 46708 12
REKLAMA
  • #1 2816086
    sylwek40
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Proszę o radę, jak mam rozebrać maszynkę do włosów c241

Przeniosłem z AGD.
    <skryn>
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2816609
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Po zdjęciu nasadki, należy od strony wejścia przewodu podważyć delikatnie śrubokrętem na środku łączenia obu połówek i przesuwac do strony przedniej maszynki z obu stron ,zaczepy plastikowe powinny puscić. Z przedniej części należy zdjąc metalowe zatrzaski i maszynka jest gotowa np. do wymiany przewodu ponieważ bardzo czesto się łamią przy wejściu do maszynki. Powodzenia jednak prosze nie zapomnieć że silnik jest prądu stałego i należy pamietać o biegunowości.
  • #3 3375206
    tomaszstaroszczyk
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Korzystając z informacji w poprzednim pościu udało mi się rozebrać tę maszynkę. Zaczepy są w miejscach, tak jak przedstawiłem na rysunku (czerwone obszary). Jest to widok na maszynkę od góry. Części czerwone należą do górnej połowy maszynki, części niebieskie do dolnej. Po obu stronach przedstawiono widok tych części po obrocie o 90 stopni (tak jakby wyglądały przy położeniu maszynki na boku). Zielone strzałki pokazują gdzie należy włożyć śrubokręt by zaczepy odpuściły. Jeśli napisałem niejasno proszę o posty, postaram się odpowiedzieć. Pozdrawiam, Tomasz
    Załączniki:
    • Philishave C241 - jak rozebrać? Maszynka.jpg (8.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 4096165
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 4237016
    Zlomex
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    eh.... ja również nie wierze żeby była taka polityka philipsa-dotyczy również innych modeli.Przykładowo:pracuje 40 strzyżen(ostrze) po pewnym czasie cała maszynka do kosza. Może jednak Ktoś wie ?
  • REKLAMA
  • #7 4237074
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4238962
    bogdan-pe
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Nie jest to polityka Philips`a tylko wszystkich współczesnych producentów. Części zamienne są czasem nawet droższe od kompletnych urządzeń nowych. Nie jest też polityką firmy, by ich urządzenia szybko się psuły. Była by to śmierć marki. To tylko pech lub czasem nieumiejętna obsługa (znam takich co popsują nawet mechanizm młotka). W Twoim przypadku-poszukaj na allegro jakiejś popsutej maszynki (jest tego dużo-z popsuta częścią elektryczną), będzie groszowa sprawa a ostrza mogą pasować również od innych modeli. Pozdr.
  • #9 4240200
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4778266
    tryhtryt
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    witam.trochę może pózno ta odpowiedz,ale może komuś się przyda.
    jakiś rok temu kupowałem ostrze do C241 w sklepie/serwisie (w piwnicy) na rogu Karmelickiej i Anielewicza.koszt - 20pln.
  • #11 4816504
    Arcadius
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Dzięki Wielkie Panowie:)
    Po raz kolejny stwierdzam te forum to KOPALNIA WIEDZY.
  • #12 10063490
    cuma67
    Poziom 9  
    Ocena: 52
    staszekf napisał:
    Po zdjęciu nasadki, należy od strony wejścia przewodu podważyć delikatnie śrubokrętem na środku łączenia obu połówek i przesuwac do strony przedniej maszynki z obu stron ,zaczepy plastikowe powinny puscić...

u mnie akurat odwrotnie udało się otworzyć -> od strony przedniej w kierunku wejścia przewodu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rozbieranie maszynki do włosów Philishave C241 polega na zdjęciu nasadki, a następnie delikatnym podważeniu śrubokrętem wzdłuż łączenia obu połówek obudowy od strony wejścia przewodu, co powoduje zwolnienie plastikowych zaczepów. Z przodu maszynki należy zdjąć metalowe zatrzaski, co umożliwia dostęp do wnętrza, np. w celu wymiany przewodu zasilającego. Silnik jest prądu stałego, więc przy ponownym montażu należy zwrócić uwagę na biegunowość. Zaczepy znajdują się w określonych miejscach, które można zidentyfikować na schemacie z oznaczeniami kolorystycznymi i strzałkami wskazującymi punkty podważania. Ostrza do modelu C241 można kupić, choć ich cena bywa zbliżona do kosztu nowej maszynki, co jest typowe dla współczesnych producentów. Alternatywnie można poszukać uszkodzonych maszynek na aukcjach, aby wykorzystać ich części. Ostrza można również samodzielnie naostrzyć, rozbierając głowicę i szlifując je na kamieniu szlifierskim, co przywraca ich skuteczność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA