Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wieża Samsung - brak radia.

Kamil_KJM 14 Lip 2006 14:47 3047 24
  • #1 14 Lip 2006 14:47
    Kamil_KJM
    Poziom 12  

    Mam wieże Samsung MAX-ZS530. I mam taki problem, chodzi o to że na ma w nim radia. Wszystko działa AUX, Tape, CD, tylko nie działa Tuner. Częstotliwość fal jest wyświetlana, można też poszukać inne fale ale nic nie słychać. Co to może być?

    0 24
  • #2 16 Lip 2006 15:09
    ROBERTMAL
    Poziom 12  

    Witam,
    Czy słychać szum? Jeżeli nie to sprawdź napięcie zasilania tunera, i dekodera stereo.
    Podaj więcej info o objawach.

    Pozdrawiam
    --

    0
  • #3 16 Lip 2006 18:18
    Kamil_KJM
    Poziom 12  

    Nic nie słychać. Fale można ustawiać. Napięcie które idzie do tej płytki od radia (chyba anteny) wynosi 11,81 Volt a na płycie jest napisane 9 Volt. Takie napięcie jest jeszcze w paru innych miejscach, gdzie jest napisane inne.

    0
  • #4 17 Lip 2006 10:30
    maryann
    Poziom 37  

    No to na co czekasz? Znajdź ten element, który robi te 12V ( a powinien 9) i napraw, żeby było 9. W końcu to prosty zasilacz. Co innego, jeśli znalezione elementy sa preznaczone do robienia 12V(zenerka, 7812). Wtedy skoncentruj się na głowicy. Jaką masz antenę?

    0
  • #5 17 Lip 2006 11:00
    Kamil_KJM
    Poziom 12  

    Z zasilacza wychodzi 6 kabelków, które mają oznaczenia:
    COM2, AC3, AC4, -VP, VFD, VFD. Jakie napięcie powinno być na każdym z nich ???

    0
  • #6 17 Lip 2006 11:22
    maryann
    Poziom 37  

    O ile pamiętam, zasilacz w tym modelu jest na płycie głownej. To co opisujesz to kabelki od transformatora, czyli od jego uzwojeń wtórnych. Dochodzą one do płyty, gdzie jest kilka prostowników i stabilizatory +5V i +9V... Tak?
    Sugerowałem iść "od tyłu", czyli od tego miejsca gdzie napisane "9V" do zasilacza i znaleźć stabilizator tego napięcia, które nie pasuje.

    0
  • #7 17 Lip 2006 18:40
    ROBERTMAL
    Poziom 12  

    Witam,

    Wnioskuje że jest to radio cyfrowe. Strojone automatycznie i że stroi się automatycznie do stacji. " Nic nie słychać. Fale można ustawiać. "
    W takim razie antena i tuner są OK.
    Szukać należy przyczyny w okolicach dekodera stereo lub mieszacza sygnałów. Sprawdź napięcie zasilania, i zimne luty w tej okolicy. Sygnał ginie między tunerem a wzmacniaczem (dokładniej mieszaczem sygnałów wejściowych). Trzeba dotykając np. śrubokrętem (i trzymając palcem części metalowej śrubokręta) idąc od wzmacniacza prześledzić drogę sygnału w kierunku tunera i zobaczyć gdzie ginie.

    Pozdrawiam
    --

    0
  • #8 18 Lip 2006 08:59
    maryann
    Poziom 37  

    Kamil_KJM napisał:
    Częstotliwość fal jest wyświetlana, można też poszukać inne fale ale nic nie słychać.
    Ja to zrozumiałem, że ręcznie dostroisz; ale faktycznie to by wiele wyjaśniło: zapytam- czy podczas strojenia automatycznego zatrzymuje się na stacjach?

    0
  • #9 18 Lip 2006 10:48
    Kamil_KJM
    Poziom 12  

    Nie zatrzymuje się, cały czas szuka.

    0
  • #10 18 Lip 2006 11:41
    maryann
    Poziom 37  

    Też się spodziewam syntezy, a takie zachowanie wskazuje, że tuner pracuje, tylko nie ma anteny. Ponawiam pytanie- jaka ona? Czy ten schemat pasuje? https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...9&sid=7d85d21f26a62d8567b1350913ed2049#756139

    Dodano po 20 [minuty]:

    Na głównym schemacie u góry jest głowiczka(front-end) - zmierz, co się dzieje na p. 5 podczas szukania stacji; inne nogi też możesz pomierzyć.

    0
  • #11 18 Lip 2006 16:34
    Kamil_KJM
    Poziom 12  

    Napięcie na nóżkach jest stałe, na 5 wynosi 7.97 Volt. na pozostałych dużo mniej. Nie wiem co zrobić z napięciem, które idzie do tej anteny, zamiast 9V. to idzie ok. 12V. Jedyny rezystor, przez który przechodzi 12V nic nie robi z tym napięciem. Rezystor ma 33 Ω i jest dobry bo wymieniłem go na taki sam. Co zrobić z tymi 12V. ???

    0
  • #12 19 Lip 2006 08:41
    maryann
    Poziom 37  

    Kamil_KJM napisał:
    na 5 wynosi 7.97 Volt. na pozostałych dużo mniej(...) zamiast 9V. to idzie ok. 12V.

    Nie rozumiem; to gdzie w końcu dochodzi to 12V? Z tym spokojnie, tak nie musi być źle- nic 9voltowego sie nie spali jak dostanie 12, a może być inna wersja wykonania i stąd takie opisy na płycie.
    Skoro nie potrafisz znaleźć zasilacza, to nie wiem, czy dalej damy radę. Nie ustalimy, czy te 12V jest poprawne lub dlaczego złe.

    0
  • #13 19 Lip 2006 08:54
    audio
    Poziom 19  

    Witam. Rezystor 33R nie obnizy napiecia z 12V na 9V w przypadku braku odbioru tego napiecia. Pozdr

    0
  • #14 19 Lip 2006 08:58
    Bynio
    Poziom 16  

    Włącz szukanie w wieży i sprawdź czy na którejś z końcówek głowicy zmienia się napięcie w zależności od aktualnej częstotliwości. Dalszy algorytm jest zależny od wyniku pomiaru. To że częstotliwość na wyświetlaczu się zmienia nic jeszcze nie znaczy, być może w tym układzie synteza nie potwierdza faktu dostrojenia się do stacji i procesor robi to w ciemno (jednokierunkowo).

    0
  • #15 20 Lip 2006 11:00
    Kamil_KJM
    Poziom 12  

    Napięcie na końcówkach głowicy nie zmienia się podczas szukania stacji.
    ( Biorąc pod uwagę, że zmiana z 0.02 na 0.03 volt to nie jest żadna zmiana. )

    0
  • #16 20 Lip 2006 14:16
    Bynio
    Poziom 16  

    Więc możliwości jest kilka. Najpierw sprawdź czy układ scalony syntezera częstotliwości ma zasilanie (porównaj z aplikacją). Jesli tak sprawdź jego rezonator kwarcowy. Jeśli i on jest ok to na 90% będzie uszkodzona głowica lub jej zasilanie. Pozostałe 10% to układ syntezera lub przerwa na szynie I2c procesor-syntezer. No trudno póci co coś więcej poradzić nie widząc sprzętu....

    0
  • #17 20 Lip 2006 15:24
    Kamil_KJM
    Poziom 12  

    A jakie ma być zasilanie tego układu scalonego ? I jak sprawdzić ten rezonator kwarcowy ? I jeszcze jedno z tego układu scalonego nie da sie odczytać nadruku na nim.

    0
  • #18 20 Lip 2006 16:23
    Bynio
    Poziom 16  

    Piszesz że na nodze 5 głowicy masz niemal 8V, świadczy to że synteza próbuje podnieść częstotliwość głowicy ale jej to nie wychodzi, prawdopodobnie dlatego że oscylator w głowicy wogóle nie pracuje i wskazuje na uszkodzenie głowicy. Nie napisałeś w końcu gdzie to 12V idzie, do głowicy?? czy to jest zasilanie załej płytki tunera?? Nie doczytałem też czy sprawdziłeś zasilanie głowicy, piszesz że na pozostałych pinach masz napięcie dużo niższe od tych 8V na p. 5 i to właśnie może być problem.

    0
  • #19 20 Lip 2006 18:39
    Kamil_KJM
    Poziom 12  

    Do całej płytki od tunera dochodzi 8 Volt (na samej płytce jest napisane 9 V.) Na nóżkach od głowicy jest takie napięcie: kolejno nóżka 1 = 0V, 2 = 0,17V, 3 = 0,03V, 4 = 0,02V, 5 = 7,95V, 6 = 0,17V, 7 = 0,02V, 8 = 0V. Napięcie sprawdzałem podczas szukania stacji.

    0
  • #20 20 Lip 2006 18:52
    Bynio
    Poziom 16  

    To teraz miernik w dłoń i szukaj gdzie zaginęło napięcie zasilające głowicy....

    0
  • #21 26 Lip 2006 22:05
    Kamil_KJM
    Poziom 12  

    Teraz już wiem co jest grane z moją wieżą. Mam tylko mały problem, nie moge nigdzie znaleść układu scalonego SMD LV23002. Jak by ktoś wiedział gdzie taki dostane to byłbym wdzięczny za odpowiedź.

    0
  • #23 27 Lip 2006 10:32
    Bynio
    Poziom 16  

    Synteza jest uszkodzona?? Mi nadal się nie podobają te napięcia na wyprowadzeniach głowicy. Skoro p. 5 jest wejściem napięcia varikapowego to gdzie jest zasilanie głowicy??

    EDIT

    Właśnie ściągnąłem schemat z linka powyżej, niestety nie jest to właściwy, jednak głowice powinny być podobne - zasilanie masz na p.6, zasilanie załączane jest poprzez pranzystor PNP sterowanym z syntezy. Jeśli więc te syntezy są funkcjonalnie takie same to możliwe że może to być ten układzik. Zamieścisz schemat to wymyślimy coś więcej. Aczkolwiek zastanawia mnie to 8V wystawione na strojenie....

    0
  • #24 27 Lip 2006 11:33
    Kamil_KJM
    Poziom 12  

    Z tym napięciem to nic poważnego nie jest, da się zrobić, tylko nie moge nigdzie dostać tego układu scalonego. :cry:

    0
  • #25 27 Lip 2006 23:20
    Telo
    Poziom 39  

    Jeżeli jesteś pewnień na 100% że masz uszkodzony układ to napisz maila do aswo-north podaj model wieży pozycję na płycie w jakiej obudowie jest układ scalony napewno sprawadzą.

    0
  Szukaj w 5mln produktów