logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD Toshiba 2.5'' - BIOS innego komputera wykrywa DriveLock, Armada nie wymaga hasła

Vladymir 15 Lip 2006 20:20 2933 2
REKLAMA
  • #1 2823015
    Vladymir
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dysk 2.5'' Toshiby, pracujący bez zająknięcia w Compaq Armadzie, włożony do innego komputera zachowuje się, jakby miał założony DriveLock - tak raportuje BIOS tego innego komutera. Ale gdyby to był prawdziwy DriveLock, to i w Armadzie dysk wymagałby hasła - nic takiego się nie dzieje, Armada uruchamia się bez hasła. Nie jest ustawiony ani Mater Password, alni Setup Password. W dodatku w Setupie Compaq'a w ogóle nie ma narzędzia do zakładania/zdejmowaia DriveLocka. Na Forach elektroda.pl przejrzałem wszystko, co znalazła wyszukiwarka pod hasłami "DriveLock", "Master Password", "hasło dysku", ale opisywane tam problemy są wyraźnie inne niż mój.
  • REKLAMA
  • #2 2824557
    brombal
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    odpal mhdd victoria albo hdat2 i sprawdz .
    uwazam ze jesli inny komp pyta to znaczy ze jest zalozone haslo .
    compaq poprostu automatycznie podaje je po wlaczeniu kompa i tyle ty jako urzyszkodnik nawet nie musisz byc o tym informowany .
    Jest to zabezpieczenie Przed przeczytaniem zawartości w innym kompie nie ktore laptoki tak maja .
    poczytaj ile ludzi dowiaduje sie ze ma haslo na dysku po tym jak im siadzie bateria trzymajaca CMOS .
    Pozdrawiam
  • #3 2825786
    Vladymir
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Żeby zdjąc hasło via mhdd trzeba je znać, inaczej haslo zdejmowane jest razem z danymi via niski format. I - co ciekawe - po resecie biosu Compaqa nadal dysk jest czytelny. Czyli albo to hasło zaszyto gdzieś "na sztywno" (co do Compaqa podobne raczej), albo to ja miałem rację i nie jest to klasyczny DriveLock
REKLAMA