logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony LBT-D105 – brak nagrywania kaset, odtwarza zamiast nagrywać, możliwe przyczyny

yogibear07 15 Lip 2006 21:39 2040 8
REKLAMA
  • #1 2823203
    yogibear07
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Mam takie pytanko. Otóż kiedy włączam PLAY i RECORD w magnetofonie owej wieży to zamiast nagrywać odtwarza mi zwyczajnie zawartość kasety. Co może być problemem? Uszkodzona głowica? Czy może w innym miejscu szukać przyczyny. Podobno wieża była czyszczona (tylko nie wiem czym i rozkrecana) Nie wiem dokładnie bo dostałem ją w spadku. Raczej nie wydaje mi sie aby cos mialobyc źle podpiete w środku, ale nigdy tam niewiadomo... Spotkał się ktoś juz moze z takim problemem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2824695
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2311
    Witam
    Sprawdż cięgno przełącznika nagrywania i sam przełącznik.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 3253809
    yogibear07
    Poziom 16  
    Trochę czasu minęło od ostatniego postu, ale ja tak jakoś czasu nie miałem zajmować się tą wieżą.

Przełącznik myślę że powinien działać prawidłowo, gdyż po włączeniu go głowica nagrywająca(kasująca) przylega do kasety, tylko nie spełnia swojego zadania.
    Miałby ktoś w ogóle schemat do tej wieży?
  • REKLAMA
  • #4 3254087
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    czy Ty wogole wiesz o czym kolega wcześniej napisał ? Jesli nie masz pojecia co to przełącznik nagrywania - moze lepiej oddaj ten sprzęt do rąk fachowca
  • #5 3254233
    yogibear07
    Poziom 16  
    mobor napisał:
    czy Ty wogole wiesz o czym kolega wcześniej napisał ? Jesli nie masz pojecia co to przełącznik nagrywania - moze lepiej oddaj ten sprzęt do rąk fachowca

Jak oddam do rąk fachowca to nic się nie nauczę. Nie jest to wieża która jest mi niezbędna do życia. Chciałem spróbować powalczyć z nią, żeby się coś nauczyć.

Czyli jak mniemam z Twojej wypowiedzi chodziło o przełącznik elektroniczny, nie mechaniczny?
  • REKLAMA
  • #6 3254548
    mobor
    Poziom 23  
    sa 2 rodzaje takich przełączników. W starszych/prostszych konstrukcjach dominowały przełączniki mechaniczne. W nowszych i bardziej zaawansowanych konstrukcjach- przełaczaniem funkcji zajmuje sie elektronika (najczesciej mikroprocesor przy udziale zewnetrznej elektroniki)
    Z tego co pamietam LBT była konstrukcją mechaniczną - zacznij poszukiwania od konstrukcji przycisku REC. Chodzi mi o jego mechanikę. ZObacz dokad prowadza cięgła - ze szczegolnym uwzglednieniem roznego rodzaju styków lub przełaczników- roznie moze to wyglądać. Jak znajdziesz przelacznik - sprobuj go oczyscic a ew blaszki podoginać (jest szansa ze z biegiem czasu straciły swoją spręrzystość) Nie sądze by była to usterka elektroniczna - poza tym co wyżej
    Od strony pracy mechaniki - oba tryby działają w identyczny sposob wiec nie sugeruj się tym jak to wygląda. Istotny jest wlasnie ten przełącznik o ktorym pisałem. Jego niezatrybienie pwooduje wlasnie taki efekt.
  • #7 3258018
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2310
    Może to śmieszne co napiszę ale czy przypadkiem kaseta nie ma wyłamanego ząbka od nagrywania?
  • Pomocny post
    #8 3258998
    mobor
    Poziom 23  
    jesli kaseta ma wyłąmany ząbek to w wypadku mechanicznego sterowania nie idzie wogole wcisnac REC a w wypadku elektronicznego - najczęściej coś zaczyna mrygać z wyswietlacza -
  • #9 3264810
    yogibear07
    Poziom 16  
    Udało się :)

Szedłem od głowicy po kabelkach i natrafiłem w końcu na lekko uszkodzoną taśmę doprowadzającą prawdopodonnie jakieś zasilanie do modułu (płytki) zawierającej ten klucz.

Dziękuje bardzo za pomoc koledze mobor oraz koledze _PREDATOR_

Podsumowanie tematu

✨ Problem z magnetofonem Sony LBT-D105 polegał na tym, że podczas jednoczesnego włączenia funkcji PLAY i RECORD urządzenie odtwarzało zawartość kasety zamiast nagrywać. Przyczyną okazał się uszkodzony mechaniczny element – lekko uszkodzona taśma przewodząca zasilanie do modułu sterującego nagrywaniem. W dyskusji zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia mechanizmu przełącznika nagrywania, w tym cięgien i styków, które mogą tracić sprężystość i powodować brak aktywacji głowicy nagrywającej. Wykluczono uszkodzenie kasety (np. brak zabezpieczenia nagrywania) oraz usterki elektroniczne, gdyż model ten opiera się głównie na mechanicznych przełącznikach. Ostateczne rozwiązanie wymagało fizycznej inspekcji i naprawy uszkodzonego przewodu doprowadzającego sygnał do modułu sterującego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA