logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Deck Sony TC-K515S - odtwarzanie i przewijanie w złym kierunku, co naprawić?

krzysiek032 23 Maj 2011 14:00 2977 12
REKLAMA
  • #1 9535752
    krzysiek032
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Deck Sony TC-K515S przy stopowaniu odtwarzania lub przewijania kręci w przeciwną
    stronę rolkami przez kilka sekund wysnuwając taśmę z kaset.
    Czasami (rzadko) przy starcie odtwarzania, zamiast odtwarzania włącza się jakiś tryb jakby wolno przewijał taśmę.
    Co wg. was się tutaj psuje?
    Czy coś łatwego do wymiany, typu jakieś trybiki, bądź inne mechaniczne części, czy
    może jakaś elektronika siada i trzeba brać lutownicę i inne przyrządy do ręki?
    Jakiś czas temu wymieniałem w nim rolkę dociskową. Pochodził ze 2 miechy i wynikła
    kolejna usterka.
  • REKLAMA
  • #2 9535973
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Tak wygląda jakby był problem z przełącznikiem funkcji - może zaśniedział któryś ze switchy w mechanizmie i przez to dostaje głupawki.
  • REKLAMA
  • #3 9536026
    krzysiek032
    Poziom 11  
    Czyli raczej sprawa mechaniki ?
    Co w takim wypadku?
    Wystarczy oczyścić to coś?
    Jak się do tego dobrać i jak to wygląda?
  • REKLAMA
  • #5 9536842
    krzysiek032
    Poziom 11  
    Po prostu wymienić te paski, czy sprawdzić jak się mają?
    Mają one jakąś swoją nazwę handlową, czy trzeba zmierzyć i po wymiarze szukać w necie?
    Zlokalizowane są one gdzieś blisko kieszeni jak mniemam?
  • #6 9536853
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    Obawiam się, że za chwilę wątek powędruje do kosza.
    Proszę otworzyć magnetofon.
    Proszę dokładnie obejrzeć mechanizm.
    Proszę ocenić stan pasków napędowych. Jeśli wykazują objawy rozciągnięcia lub, co jest częstą przypadłością w magnetofonach tej firmy, utratę elastyczności, należy je wymienić.
    Myślę, że nazwą handlową jest... pasek do magnetofonu.
    Rozmiar proszę ustalić drogą pomiaru, za pomocą sznurka.

GM
  • #7 9536877
    krzysiek032
    Poziom 11  
    Dzięki za wskazówki. Sprawdzę co i jak z tymi paskami.
    A tak na przyszłość pytanie: Z jakiego powodu ten wątek miałby wylądować w koszu? Czy łamię tutaj regulamin?
  • #8 9536934
    Grzegorz Markowski
    krzysiek032 napisał:
    ...
    A tak na przyszłość pytanie: Z jakiego powodu ten wątek miałby wylądować w koszu? Czy łamię tutaj regulamin?

Tak.
    3.1.16. (14) Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.
    3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

GM
  • #9 9537052
    krzysiek032
    Poziom 11  
    Kwestia interpretacji regulaminu. Ja to widzę inaczej.
    Mało precyzyjne odp. wymagają czasem dopytania.
  • #10 9537168
    Grzegorz Markowski
    krzysiek032 napisał:
    Kwestia interpretacji regulaminu. Ja to widzę inaczej.
    Mało precyzyjne odp. wymagają czasem dopytania.

Problem polega na tym, że pytań tych Kolega mógłby uniknąć, wykazując odrobinę samodzielności polegającej chociażby na otworzeniu magnetofonu.
    Wątek zamykam. Jeśli pojawi się jakieś nowe informacje w przedmiocie dyskusji, proszę o informację na PW i wątek zostanie ponownie otwarty.

GM
  • REKLAMA
  • #11 9543305
    krzysiek032
    Poziom 11  
    Po otwarciu magnetofonu zlokalizowałem dwa paski pracujące na dwóch
    silnikach. Jeden z pasków jest szeroki (ok. 0,4cm) i bardzo cienki (ok. 0,25mm)
    Drugi o przekroju kwadratu (ok.1mm) i sporo krótszy od tego pierwszego.
    Obserwowałem zachowanie tych pasków podczas normalnej pracy (z włożoną kasetą)
    i podczas problemów. W obu przypadkach oba paski trzymają się kółek/osi
    (nie ślizgają się po nich).
    Czy zatem można stwierdzić, że paski są ok?
    Ten trzpień (po prawo) prowadzący taśmę cofa się o kilka a
    czasem o kilkanaście obrotów i dopiero wtedy mechanizm staje.
    Podczas cofania słychać (o czym nie wspominałem) dość głośny zgrzyt.
    Nie jest to zgrzyt pochodzący z kasety.
    Nie znalazłem póki co miejsca, gdzie tak może zgrzytać.
    Generalnie jest tak, że długo może być dobrze, ale jak się zacznie, to dość długo
    nie może wrócić do normy.
    Zdarzyło się też, że po włączeniu przewijania włączył się tryb jakby szybszego
    odtwarzania , ale bez dźwięku.
    Aha, magnetofon nie wykazywał i nie wykazuje oznak nierównomierności przesuwu
    taśmy, a więc paski powinny być chyba w porządku?
    Jakieś pomysły?
  • #12 11145211
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 11145890
    9800pro
    Poziom 21  
    Ocena: 40
    Na osi silnika dowijania i zmiany funckcji jest zębatka - najwyraźniej się zsunęła trochę z tej osi i się ślizga.Wielokrotnie przerabiałem to w sony w tego typu mchanizmach.Najlepiej tę zębatkę czymś przykleić do osi, bo jak się okazuje ona ma niewielkie pęknięcie i będzie się zsuwać co jakiś czas.Często przez takie coś jest tak, że przy próbie zmiany funckji ta zębatka nie jest dobrze osadzona i nie może przesunąć plastiku co blokuje koło zmiany funkcji - wtedy silnik kręci raz w tę stronę i raz w tę.Zazwyczaj kończy się to zablokowaniem mechanizmu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z magnetofonem Sony TC-K515S, który przy stopowaniu odtwarzania lub przewijaniu kręci w przeciwną stronę, co powoduje wysuwanie taśmy z kasety. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym problem z przełącznikiem funkcji, zużyte paski napędowe oraz zębatka na osi silnika, która może się zsuwać. Użytkownik powinien sprawdzić stan pasków, które mogą wymagać wymiany, oraz oczyścić mechanizm z brudu, który może wpływać na działanie elektroniki. Wskazówki dotyczą także lokalizacji pasków oraz ich pomiaru w celu zakupu nowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA