logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić pełny ekran dla nowego okna w Internet Explorer?

cortez_ 19 Cze 2003 19:42 6812 7
REKLAMA
  • #1 255867
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Jak ustawic rozmiar nowotwieranego okienka IE? Jak klikam "otworz w nowym oknie" to otwiera mi sie tylko okienko na pol ekranu, a chce ustawic na caly ekran. Kiedys tak mialem i cos mi sie poprzestawialo i nie wiem jak to zmianic.
  • REKLAMA
  • #2 256234
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    no to nic prostszego jak masz javascript :

Skrypt otwiera osobne okienko z informacjami, sytuując je we wskazanym miejscu ekranu. Pozycję ustalamy za pomocą parametrów left i top. Pamiętaj, że większość internautów korzysta z rozdzielczości 800x600. Prawy brzeg nowego okienka powinien się jeszcze mieścić na ekranie i dlatego wylicz precyzyjnie pozycję lewego brzegu, uwzględniając szerokość okienka.

Skopiuj przykładowy kod

Automatyczne otwarcie
    --------------------------------------------------------------------------------

<script language="JavaScript1.2">
    <!--
    window.open('fixwin1.htm', 'Wiadomości', 'toolbar,menubar,scrollbars,resizable,height=150,width=200,left=600,top=400');
    //-->
    </script>

============
    otwierane przez link z 'regulacją' wielkości okna

<SCRIPT>
    <!--
    function displayWindow(url, width, height) {
    var Win = window.open(url,"displayWindow",'width=' + width + ',height=' + height + ',resizable=0,scrollbars=yes,menubar=no' );
    }
    //-->
    </SCRIPT>

W ramach BODY (przykładowo)

<A HREF="javascript:displayWindow('clikwin1.htm',300,200)">Strona 1</a> |
    <A HREF="javascript:displayWindow('clikwin2.htm',200,300)">Strona 2</a>

===================
    gdzie 200,300 width x height

Ale to będzie najlepsze - otwiera w hull oknie

<script language="JavaScript">
    <!--
    // (c) 1999, BRJ: http://abrj.tsx.org.
    // Feel free to use this script, but keep theese lines.
    // And remember to visit my homepage.
    self.moveTo(0,0)
    self.resizeTo(screen.availWidth,screen.availHeight)
    //-->
    </script>

wystarczy ze zmienisz swój wadliwy skrypt na ten
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 256241
    cortez_
    Poziom 26  
    Nie chodzi mi o to. Chodzi mi o to, ze jak otwieram w IE link wybierajac "otworz w nowym oknie" to strona otwiera sie w nowym oknie zgadza sie? I szukam opcji explorera zeby ustawic rozmiar tego okna na caly ekran a nie male okienko. Chodzi o otwarcie DOWOLNEGO linku poprzez menu spod prawego klawisza myszy. To jest kwestia opcji explorera. Cos mi sie poprzestawialo i teraz co chce otworzyc strone to mi sie otwiera w malym okienku ktore musze dopiero powiekszac.
  • #4 256260
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Zamknij wszystkie okna przeglądarki przy czym ostatnie zostaw żeby było zmaksymalizowane. Jak zamkniesz i otworzysz to będą wszystkie nowe okne maksymalizowane.
  • REKLAMA
  • #5 256377
    cortez_
    Poziom 26  
    Juz tak probowalem. Wtedy pierwsze ktore sie otwiera po uruchomieniu jest zmaksymalizowane, a te kotre otwieram tak jak opisalem pozniej sa na pol ekranu. No i nie wiem jek to zmienic bo nawet nie wiem gdzie szukac takiej opcji.
  • #6 257639
    cortez_
    Poziom 26  
    Problem sam sie rozwiazal, tylko nie wiem jak. Pewne rzeczy w Win zawsze pozostana dla mnie magia.
  • REKLAMA
  • #7 257792
    Owsik
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Mozesz tez sciagnac program Crazy Browser - taka nakladka na IE, okienka beda Ci sie otwierac w postaci dodatkowych zakladek i nie bedziesz mial problemow z ich wielkoscia. Program przy okazji blokuje wszelkie wyskakujace okienka z reklamami. Program jak i polska nakladke do niego mozesz sciagnac z tej strony http://www.crazybrowser.com/
  • #8 257851
    snort_81
    Poziom 12  
    Hej
    jeżeli chciałbyś podać wielkość nowo otwieranego okna możesz to zrobić edytując Rejestr. Pamietaj, że edytowanie rejestru jest niebezpieczne!!!!
    W kluczu:
    \HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Document Windows
    znajdują się opcje dotyczące wielkości otwieranego okna, jest również opcja otwierania okna w pełnym wymiarze. Dla bezpieczeństwa zrób najpierw eksport Rejestru
    Pozdrawiam Tomek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak ustawić rozmiar nowo otwieranego okna w Internet Explorerze tak, aby otwierało się na pełnym ekranie, zamiast na połowie ekranu, co obecnie ma miejsce przy użyciu opcji "otwórz w nowym oknie" z menu kontekstowego. W odpowiedziach zaproponowano kilka rozwiązań: użycie JavaScript z parametrami określającymi rozmiar i pozycję okna (left, top, width, height), zamknięcie wszystkich okien IE pozostawiając ostatnie zmaksymalizowane, co powinno wymusić otwieranie nowych okien w pełnym rozmiarze, oraz edycję rejestru systemowego Windows w kluczu HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftInternet ExplorerDocument Windows, gdzie można zmienić domyślne ustawienia wielkości okien. Dodatkowo zasugerowano alternatywę w postaci programu Crazy Browser, który działa jako nakładka na IE i umożliwia otwieranie stron w zakładkach zamiast nowych okien, eliminując problem z rozmiarem okien oraz blokując wyskakujące reklamy. Ostatecznie problem sam się rozwiązał, choć użytkownik nie znał dokładnej przyczyny zmiany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA