logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć wymiary obudowy subwoofera? Programy do symulacji kolumn

bucowski 16 Lip 2006 13:44 2088 6
  • #1 2824663
    bucowski
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    A dlaczego sam tego nie zrobisz ?
    Jest wiele programów do symulacji kolumn.
    WinISD, BassBox ...
    ...
  • #2 2824995
    Active_tm
    Poziom 11  
    niestety ale zabardzo sobie nieradze z tymi programami i dlatego zwrocilem sie na forum i prosze o obliczenie i dobranie odpowiedniej obudowy bassreflex czy zamknieta?
  • #3 2825129
    bucowski
    Poziom 21  
    Wybór już należy do ciebie.
    Obudowy Bass-Reflex są bardzo popularne, ponieważ jest to zabieg, który pozwala podbić częstotliwość rezonansową obudowy.
    Ma to dużo plusów, potrafi podnieść sprawność kolumny.
    Uwydatnia dolny bas.

Częstotliwość tą ustawia się zazwyczaj jak najniżej, czyli w przedziale od 30-70Hz.
    Sama nazwa "częstotliwość rezonansowa" jednak wskazuję, że jest to zakres dzwięków które się wzbudzają w obudowie. Zdarza się, że w ich okolicach membrana zaczyna dzwonić - tak jak dzwoni każdy filtr o wysokim współczynniku dobroci. Wkońcu otwór Bass-Reflex jest filtrem.

Termin dzwonienie filtru, nie ma nic wspólnego z brzmieniem dzwonu.
    Objawia się to tym, że membrana przez krótki czas wybrzmiewa w częstotliwości rezonansowej, po zaniku sygnału ze wzmacniacza.

Jeśli chodzi o brzmienie, to bas przestaje być dynamiczny.
    Paradoksalnie, im bardziej podbity jas w obudowie bass-reflex, tym gorzej on brzmi.
    Powoli narasta i powoli wygasa.

Kolejny ogromny minus obudowy Bass-Reflex, objawia się nagłym obniżeniem amplitudy poniżej częstotliwości rezonansowej.

Przykład:
    Stroimy sobie obudowe na 50Hz.
    Dzwięki w tych okolicach ślicznie są uwydatniane - to niby dobrze, ale nie licz na to, że z obudowy wydobędziesz np 35Hz, mimo, ze twój głośnik ma pasmo przenoszenia już nawet od 25Hz.

Szczeże, odradzam wszystkim obudowe bass-reflex.
    Może i mają głośny bas, ale co z tego, jeśli wszystko nieprzyjemnie dudni ? Niektórzy słuchacze mogą być pod wrażeniem, że mamy tak niski i głośny bas, ale absolutnie nie jest to sygnał, który wydobywa się ze wzmacniacza. Wzmacniacz w skrajnych przypadkach może nie panować nad membraną, szczególnie, jeśli używamy zwrotnicy pasywnej.
    Membrana poprostu fruwa jak chce.

Zrobiłem sobie ostatnio pożądnego Sub'a w obudowie zamkniętej, na dwóch, tanich 12" głośnikach (Alphard LW1200).

Od kilku dni go testuję.
    Ciśnienie w zamkniętej obudowie idealnie amortyzuje ruch membrany.
    Moge być spokojny, że jak rozkręce wzmacniacz, to membrama nie bedzie mi fruwać. Jest o wiele bardziej zdyscyplinowana.
    Nie jestem zwolennikiem muzyki techno w klimacie łup, łup, łup, łup ..

Lubie słyszeć naprawde czysty kontranas i stopę.
    Przyjeniej się słucha, gdy nic nie dudni.
    A jeszcze przyjemniej, gdy koleśz kontrabasem porusza moją podłogą :)

Wybór należy do ciebie
    p z d r
    [/img]
  • #4 2829864
    Active_tm
    Poziom 11  
    zwracam sie do pana "bucowski" jakie sa wymiary pana suba?bo ja zrobilem pod ten glosnik suba o wymiarach 40/39/38 czy niezamaly?a przy malej obudowie jak sie zastosuje bassreflex tez bedzie maly opor dla mebrany?prosze o odpis
  • #5 2843343
    bucowski
    Poziom 21  
    a to są wymiary zew czy wew ?
    Troche mało, ja z braku materiałów też zrobiłem troche za małą obudowę.

Wklepałem dane do programu BassBox.
    Założyłem, że wymiary podałeś wew.
    Tłumienie średnie, czyli tylko na ściankach.
    Program policzył, że trójdecybelowy spadek amplituty jest przy 80Hz.
    Kiepsko, jak obudowę zamkniętą.
    Musiałbyś się trochę pogłowić, żeby zastosować jakiś odpowiedni otwór bassreflex.

wiesz - 12" głośnik, to nie byle co i potrzebuje dużej obudowy. Najlepiej jakbyś zrobił conajmniej 100L, a jeśli chcesz soczysty bas, to nawet 130L, czyli 80x50x30 cm.

Jeśli nie chesz się bawić w stolarza, to może pomoc zwrotnica. Absolutnie nie polecam ci zwrotnicy pasywnej, szczególnie, jeśli i tak masz oddzielny wzmacniacz na sub'a.
  • #6 2853296
    Active_tm
    Poziom 11  
    Wymiary ktore podalem sa wymiarami zewnetrznymi a moj sob ma objetosc wewnatrz 42L ! ale slyszalem ze jak glosniki maja wyzej niz0,50qts to najlepsza do nich jest obudowa zamkneita a moj ma 0,80qts!

co to jest-"trójdecybelowy spadek amplituty jest przy 80Hz. "
    ale patrzylem na allegreo to do 30tek daja 42litrowe obudowy!a dla glosnikow ktore maja mneij niz 0,50qts montuja w nich bass reflexy.
  • #7 2854178
    bucowski
    Poziom 21  
    Trójdecybelowy spadek amplituty, jest umownie przyjętą granicą pasma przenoszenia w sprzętach audio.
    Jest to podstawowy parametr wszystkich filtrów.
    Jeśli masz jakiś filtr, np. dolnoprzepustowy, to jego charakterystyka nie opada nagle przy czętotliwości granicznej, tylko powoli opada. W miejscu, gdzie opadnie o 3dB, jest jego częstotliwość gr.

Dlaczego akurat 3dB, a nie 4dB ?
    Tak wychodzi, że łatwo się da wyliczyć częstotliwość tego miejsca ze wzorów.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczania wymiarów obudowy subwoofera oraz wyboru typu obudowy – bass-reflex lub zamkniętej. Obudowy bass-reflex są popularne ze względu na podbicie częstotliwości rezonansowej i uwydatnienie dolnego basu, jednak mogą powodować efekt „dzwonienia” membrany, co wpływa na dynamikę basu. Wymiary obudowy mają kluczowe znaczenie; dla głośnika 12" zaleca się objętość co najmniej 100-130 litrów (np. 80x50x30 cm). W przypadku głośników o wyższym Qts (>0,5) lepsza jest obudowa zamknięta, natomiast dla niższego Qts stosuje się bass-reflex. Trójdecybelowy spadek amplitudy przy określonej częstotliwości (np. 80 Hz) jest standardowym parametrem określającym pasmo przenoszenia i charakterystykę filtrów dolnoprzepustowych. Programy do symulacji, takie jak BassBox i WinISD, pomagają w doborze wymiarów i parametrów obudowy, jednak wymagają podstawowej wiedzy i praktyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA