Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unitra Stereo Amplituner R8040 - zamilkł.

16 Lip 2006 16:40 3397 28
  • Poziom 10  
    Witam tak jak w temacie przejdę od razu do rzeczy. dostałem wzmacniacz unitra jego pełna nazwa brzmi STEREO AMPLITUNER R8040. chodzil on sobie dobrze i obslugiwal 2 kolumny. Jednak moja radośc nie trwała zbyt długo, ponieważ postanowiłem i nie wiem czemu to zrobiłem <idiota> podłączyć pod jeden kanal 4 mniejsze glośniki. na początku było dobrze lecz po podgłosnieniu głośniki nagle zamilkły i kaput. poprostu w pewnym momencie podglasniania dzwięk zniknał. Ne było przy tym zadnego trzasku ani dymu (mam nadzieje że sie nic nie zjarało) I właśnie zwracam sie do utejszych speców elektroniki o jakies informacje na ten temat. Bardzo proszę o pomoc co się moglo stać, czy nie jest to nic poważnego, i ile wyniosla by ewentualna naprawa. Za wszelkie Info wielkie THX!!!

  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Witam
    Na tej podstawie co opisujesz nie możliwe jest udzielenie konkretnej porady :P
    Pobierz schemat, zapoznaj się z nim, sprawdż bezpieczniki, sprawdż napięcia, daj się czegoś czepić, tu nie ma wróżek :D
  • Poziom 19  
    Witam. Czy slyszysz jakis szum w glosnikach czy sa gluche? masz schemat ? Miernik? Pozdr
  • Poziom 10  
    no niestety nie po odłączeniu tych 4 mniejszych głośników podłączam spowroten kolumny i juz dzwięku nie ma ani szumu ani nic głucho :(( . Zupełnie nie wiem co sie stao pewnie coś przeciążyłem albo coś. Ale wzmacniacz po włączeniu daje pewne oznaki życia świecą sie wszystkie kontrolik itp wszystko jest niby good tylko jest problem z tym dzwiękiem :(( W sprawach elektronicznych jestem laikiem także raczej bym prosił o informacje na temat co mogło pujśc i ile kosztowałaby naprawa.
  • Spec od sprzętu Unitra
    Wymien bezpiecznik w srodku chyba 1,6A

  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Tu masz schemat do R8010 (część wzmacniacza):
    http://www.danio.jaw.pl/unitra.html
    Sprawdż końcówkę mocy, półprzewodniki i napięcia z zasilacza, to na początek :D
  • Spec od sprzętu Unitra
    Tak jak pisalem wymien te bezpieczniki sa one obok gniazd glosnikowych!
  • Poziom 10  
    O kurde dzieki osobie marian1981.02 chyba znalazłem przyczyne. otworzyłem wzmacniacz i po wyjęciu bezpieczników zobaczyłem że sa spalone :)) Zabieram sie jutro za wymiane i powiem czy pomogło. POZDRO!!!!
  • Pomocny post
    Spec od sprzętu Unitra
    Na pewno pomorze!! :D
  • Poziom 10  
    Super super super !!!!!!!!!!! Działa wymieniłem bezpieczniki i chodzi jak marzenie :))) Ale niestety musi być jedno ale. Dziś oprócz bezpiecznikow kupiłem również specjalny kabelek łączący mój komputer ze wzmacniaczem no i gdy wsztsto podłączam i puszczam muze to coś kurcze tak z deczka cicho jest :(( A jak przełączam na radio (dodam że mój wzmacniacz ma wbudowane radio) to wystarczy tylko leciutko podgłośnić i gra jak marzenie :) (bass itp) a jak zapodaje muze z kompa to na max volume leci slabiutko. Cz ktoś mógłby mi powiedzieć o co tu chodzi. Za wszelkie info z góry THXXX !!!
  • Warunkowo odblokowany
    pod jskie wejscie podlaczasz we wzmacniaczy ,czy aby prwdiloswe i czy masz dobrze ustawione prawidlowo wszytki przyciski,ten wzmacniacz musi pieknie i glosno grac
    badz co badz to UNITRA ,sparwdzony sprzet,pozdrawiam
  • Poziom 10  
    wzmacniacz jest podłączony do kompka za pomocą kabelka z wejściem słuchawkowym (przy kompie) i końcówką DIN (stare wejście) przy wzmacniaczu. Mój wzmacniacz posiada 2 wyjścia audio są to wyjścia na magn i gr.magn (tak pisze na przy przyciskach) czyli chyba to są wyjścia na magnetofon i gramofon magnetofonowy :) Aktualnie końcówka DIn siedzi przy wyjściu gramofon magnetofonowy no i jak podglaśniam na maxa to cicho gra. A i dodam jeszcze że ja przełączam końcówke DIN na magnetofon to na max volume jeszcze ciszej gra. No i kurde co tu począć wzmacniacz na samym radiu gra przepięknie a jeżeli chodzi o to podłączenie z kompem to tylko z tym jest problem. A co do przycisków to raczej są one dobrze poustawiane bo są do radia ( no i sa jeszcze obok te przełączniki między magnetofonem i gramofonem magnetofonowym
  • Spec od sprzętu Unitra
    Wejscie nie "gramofon magnetofonowy" nie ma takiego tylko wej."gramofon magnetoelektryczny"!!!Co do twojej kolejnej usterki to albo masz kabel uszkodzony(zle zrobiony) albo zle masz ustawienia na karcie dzwiekowej!
  • Poziom 42  
    "wyjściu gramofon magnetofonowy" - tylko wejście na gramofon magnetyczny (wkładka z magnetoelektryczna z ruchomą kotwicą )

    Te gniazdo nie nadaje się do wprowadzenia sygnału liniowego z komputera.

    Trzeba się podlaczyć pod gniazdo "magnetofon" a dokładnie pod piny 3 (kanał L), pin 5 (kanał P) i pin 2 masa (ekran)


    Trzeba rozebrać wtyk WM545 i sprawdzić te połaczenia

    Wtyk Jack jest opsany tu:
    http://www.hardwarebook.net/connector/av/tele35s.html
  • Poziom 10  
    oki dzięki za poprawke pewnie macie racje albo kabel albo karta teraz trudno to stwierdzić no ale w sumie kabelek byłby raczej dobry bo przecież gra, cicho ale gra. W kompie mam wszystko ustawione na max no i w sumie pod wzmacniaczem gra tylko że też cicho. Raczej stawiałbym na karte bo nie dośc że jest zintegrowana to jeszcze jakaś taka najprostsza C-Media AC97 Audio Device i to ona pewnie daje takie biedne wzmocnienie

    Dodano po 2 [minuty]:

    albo może trzeba zrobic to co mówi kolega oj tylko że jak podłaczam pod magnetofon to jeszcze ciszej gra ale pewnie trzeba by tam pogrzebać i zrobić tak jak twierdzisz :)

    Dodano po 9 [minuty]:

    a tak dokładnie to co trzeba by zrobić klego oj pogrzebać przy koncówce jack czy przy DIN albo czy może przy wejsciu we wzmacniaczu bo nie za bardzo rozumiem :)

    Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

    czekam na odp pozdr :)
  • Spec od sprzętu Unitra
    Nic tam nie rob!Podlacz jakies inne pewne zrodlo sygnalu pod wejscie magnetofonowe jesli bedzie dobrze gralo to pozostaje zajac sie karta dzwiekowa!(zakladajac ze masz na pewno sprawny kabel)!!!
  • Poziom 10  
    Hmm.. podłączyłem pod wzmacniacz discman-a i to samo cichutko gra. Moim zdaniem to jednak nie jest wina ani kabla ani karty muzycznej, tylko we wzmacniaczu sa wejścia do porobienia bo jak dzisiaj otworzyłem wzmacniacz to zauważyłem że pod wejściem gramofonu magnetycznego są zajęte tylko 3 piny a pod magnetofonem sa zajęte wszystkie 5. i pod magnetofonem gra ciszej niz pod gramofonem magnetycznym poniewaz on ma mniej zajetych tych pinów. Sądze że teraz trzeba by tylko pod tym wejściem magnetofonowym w którym jest zajętych 5 pinów trzeba pozmieniac kolejnosc i powpinać tylko 3 (kanal lewy, kanal prawy i masa) w odpowiednie miejsca tak jak twierdzi kolega oj i powinno być dobrze, tak sądze :) pozdr
  • Spec od sprzętu Unitra
    cd777-Ale glupoty pleciesz :cry: to ze w gniezdzie magnetofonowym jest 5 pinow zajetych to jest jaknajbardziej w porzadku dlatego ze 3,5 to lewy,prawy kanal-wejscie(odtwarzanie) 1,4 to lewy,prawy kanal-wyjscie(nagrywanie na magnetofon) 2-to "MASA"! Tego discmana to na pewno probowales na tym samym kablu co karte dzwiekowa?Zmien na poczatek kabel a nie wymyslaj jakis swoich bzdurnych teori!!!!!!!!!
  • Poziom 19  
    Witam. Sprawdz ten kabel w nim jest caly problem gniazdo we wzmacniaczu jest tak jak pisze Marian 1981.02 w porzadku!! Pozdr

    Dodano po 1 [minuty]:

    przelutuj przewody w tymkablu i po problemie
  • Poziom 10  
    sorcia co ja pierdziele macie racje ale dzięki za slowa krytyki, przynajmniej sie czegoś ucze :). najlepiej wymienie ten kabel i powiem czy pomogło a jak nie pomorze to znow zwróce sie z prośbą :)
  • Poziom 10  
    Powiem tak poszedłem wymieniłem kabel na nowy i... to samo :(( Pewnie wszystkie kable tak samo robia i trzeba będzie sobie samemu dopasować te piny i zrobic ten kabelek ręcznie :)
  • Poziom 39  
    Rozbierz tą wtyczkę co podłączasz do wzmacniacza i zobacz do których pinów masz przylutowane przewody. Jeśli tego nie zrobisz to do niczego nie dojdziesz.

    Pozdr
    Adam
  • Warunkowo odblokowany
    zrob tak jak koledzy mowia,tzn rozbierz kable i zobacz czy sa parwidlowo podlutowane ,ew.przelutuj na inne styki,oczywisicie mase zostaw w spokoju,jesli to nie pomoze to uskzodzony jest przedwzmacniacz,ale poczekamy co napiszesz
  • Spec od sprzętu Unitra
    No to zle byly podlaczone!Ten srodkowy zostaw tak jak byl a ten zolty i czerwony podlacz nie od lewej (jak byly) tylko od prawej!
  • Poziom 10  
    czyli podłaczyć tak jak mówił wczesniej kolega oj pin 3 (kanał L), pin 5 (kanał P) i pin 2 masa (ekran)
  • Spec od sprzętu Unitra
    Tak!Juz myslalem ze to podlaczyles i spodziewalem sie "posta"No...Wrescie dziala... :D A ja tu widze jakies dalsze watpliwosci!
  • Poziom 10  
    O...MOJ...BOŻE !!!!!! DZIAŁA!!!!!!!!!!! Wielkie dzięki !!! Super super super !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :):):):):):):):):):):):):):) wielkie podziękowania dla wszystkich bez was nie wiedziałbym co robić i pewnie jeszcze przez długi czas słuchałbym samego radia :) jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc!! Elektroda THE BEST !!!!!
  • Spec od sprzętu Unitra
    No widzisz...A Ty chciales juz caly amplituner przerabiac :D