logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku w Unitra WS 503 po wymianie bezpieczników - co sprawdzić?

brayan 22 Mar 2006 16:35 1614 6
REKLAMA
  • #1 2444449
    brayan
    Poziom 11  
    witam wszystkich forumowiczow. na poczatek chcialbym powiedziec ze jestem totalnie zielony w elektronice.
    posiadam wzmacnioacz unitry ws 503. no i mam z nim maly problem a dokladniej chodzi o to ze na samym poczatku jak podlaczylem do niego kolumne to slychac bylo przez nia buczenie (podczas poglasniania) czyli moim zdaniem wszystko bylo ok. az do chwili kiedy go wylaczylem i po jakims czasie wlonczylem ponownie. dioda power swieci ale juz nic przez glosnik nie slychac. wymienilem bezpiecznikiwszystkie 4 i nadal nic:( co moze byc z nim nie tak? odrazu powiem ze wczesniej jak sprawdzalem probowka (nie mam miernika) to przy wyjsciu do glosnikow bylo male napiecie teraz juz go nie ma :/ to jest moj perwszy problem, drugi polega na tym ze ten wzmacniacz ma wejscie uniwersalne i pod niego chcialbym podpiac kompa. kupilem ta koncowke z 5 cyckami (DIM czy jakos tak) ale z kompa ida mi tylko dwa kabelki jak nalezy je podlaczyc pod tego DIMA?
    czekam na odpowiedzi :)
    z gory dzieki
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2445205
    seta1
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Z komputera z karty dźwiękowej powinien wychodzić sygnał gniazdkiem JACK (3,5mm) W to gniazdko powinieneś wpiąć JACKA, dwa kabelki: kanał lewy, kanał prawy, i jako trzeci to ekran i teraz na drugą stronę wtyczka DIN ekran podłączony do pinu 2 i dwa kabelki sygnałowe podłączone zgodnie z twoim wejściem do wzmacniacza.
    Jeśli masz inaczej wyprowadzenie z komputera to je opisz dokładniej
  • REKLAMA
  • #5 2445264
    brayan
    Poziom 11  
    tak, z kompa wychodzi mi kabel JACK ale jest 2 żyłowy :/ dokladniej to on jest ze standardowych głośników od kompa tylko tyle ze przecięty to chyba nie ma nic do rzeczy?
  • REKLAMA
  • #6 2445475
    seta1
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Nadal nie wiem czy ten kabel jest dwużyłowy i ekran--taki metalowy oplot wokół dwóch żył czy tylko dwużyłowy. Powinny być trzy elektryczne połączenia między wtyczkami DIN a JACK, jeśli masz inaczej to masz niewłaściwy kabelek połączeniowy
    Załączniki:
    • Brak dźwięku w Unitra WS 503 po wymianie bezpieczników - co sprawdzić? JackDin.jpg (42.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2445672
    brayan
    Poziom 11  
    niestety idzia tylko dwie zyly w osobnych izolatorach bez ozwojenia :(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wzmacniacza Unitra WS 503, który po wymianie wszystkich czterech bezpieczników przestał wydawać dźwięk mimo świecącej diody zasilania. Początkowo przy podłączeniu kolumny słychać było buczenie podczas zwiększania głośności, jednak po wyłączeniu i ponownym włączeniu wzmacniacza nie ma już napięcia na wyjściu głośnikowym. Użytkownik nie posiada miernika, a jedynie próbówkę, która wskazuje brak napięcia. Dodatkowo pojawił się problem z podłączeniem komputera do uniwersalnego wejścia wzmacniacza za pomocą wtyczki DIN z 5 pinami (DIM). Z komputera wychodzi kabel JACK 3,5 mm, ale tylko dwużyłowy bez ekranu (uziemienia), co komplikuje prawidłowe połączenie. W odpowiedziach wskazano, że standardowe połączenie wymaga trzech przewodów: lewy kanał, prawy kanał oraz ekran (uziemienie), a brak ekranu w kablu może powodować problemy z sygnałem. Zalecane jest użycie odpowiedniego kabla z ekranem, gdzie ekran podłączony jest do pinu 2 we wtyczce DIN, a sygnały do pozostałych pinów zgodnie z wejściem wzmacniacza. Linki do schematów i opisów złączy DIN oraz AV zostały podane jako pomoc, jednak użytkownik ma trudności z ich interpretacją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA