logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmega8 i usart. Nie wysyła, nie wiem o co chodzi Ustawienia

DZANUS 16 Lip 2006 21:33 1464 2
REKLAMA
  • #1 2825870
    DZANUS
    Poziom 11  
    Jakieś 4 dni męczyłem się żeby uruchomić transmisję pomiędzy Atmegą a kompem po rs232. Niezmiernie zaskoczyło mnie to, iż wszystko zaczęło działać gdy bity:UCSZ0,UCSZ1,UCSZ2 ustawiłem na 0. Czyli (według informacji Atmela) ramka danych miała 5 bitów, a przesyłałem dane 8 bitowe. Przy ustawieniu tych bitów na ramkę z 8 bitami danych nic nie chodzi:nie wysyła i nie odbiera. Kompletnie zgłupiałem. Czy ktoś może mi wyjaśnić o co tu chodzi
  • REKLAMA
  • #2 2826007
    orson-pl
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Może program odbierający dane był ustawiony na 5 bitów?
    Ja ostatnio też walczyłem z UARTem na Atmedze8, proponuję po kolei:
    sprawdzić kable i ścieżki na płytce, użyć sprawdzonego software'u, zastosować odpowiedni kwarc (+filtracja kondensatorami) i baudrate i ustawienia w PC.
    Jak będę miał dostęp do programatora, to sprawdzę jakie fusebity mam zaprogramowane.
  • #3 2826114
    EdiM
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    To co piszesz jest bardzo dziwne.
    Ogólnie podstawowa sprawa, upewnić się, że mikrokontroler pacuje z opowiedniego źródła taktowania, czyli najczęściej rezonatora kwarcowego. Za to odpowiedzialne są fuse bity.
    Dalej odpowiednie połączenie pomiędzy nadajnikiem i odbiornikiem.
    Kolejna kwestia format danych. A więc szybkość, ilość bitów, ilość bitów stopu, parzystość. Może pomysliłeś coś z bitami stopu? Może za duzy błąd pomiędzy szybkością wymaganą, a rzeczywistą. Spróbuj dla małej szybkości.
    Pozdrawiam
    EdiM
REKLAMA