logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Intel Pentium 4 – duże wahania napięcia CPU-Z, czy to bezpieczne przy OC?

McSqeeb 17 Lip 2006 01:21 3358 19
REKLAMA
  • #1 2826572
    McSqeeb
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam.
    Gdy obserwuje Wyniki Cpu-z widze ze napiecie w moim procesorze strasznie sie waha. Nie sa to setne czesci ale czasami nawet0.5V skoku.np mam napiecie1.34,1,38 a tu nagle wyskakuje mi 1.48,1.44V o czym to swiadczy?? czy to normalne??Posiadam procesor Intela P4 ktory posiada funkce(zapomnialem nazwy
    ) ze gdy jest w stanie spoczynku spada predkosc rdzenia i Napiecie a gdzy tylko wykonam operacje np. otworze floderjuz skacze do maksymalnej wartosci wraz z napieciem. Mamm zamiar go podkrecac. Warz z tym wiaze sie obowiazek zmiany Napiecia na wyzsze. Czy wtedy (po o/c np gdy dam 1.7V moze w spocxzynku spasc do 1.3 a w ułamku sekundy znowu skoczyc. czy to zagraza "życiu" mojego procka?? Prosze o porady. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2826593
    McSqeeb
    Poziom 15  
    Jak programowo?? Chodzi co oto ze napisałem wyniki CPU-Z?? To taki program ktory pokazuje nam dotepny posiadany sprzet a TAKZE napiecie. Chodzi mi o to ze sie waha i czy to dobrze dal proca. JEsli dla kolegi ciezko jets zrozumiec coi taki laik jak ja napisał to dziekuje za ewentualna pomoc. Jak datad wszyscy nyli dla mnie uprzejmi i mowili mi jak czegos nie wiedziałem. Jestem im za to bardzo wdzeczny. Pozatym mam 13 lat i moja wiedza i tak duzo wykracza ponad wiedze mioch kolegow wiec niezycze sobie takich uwag. jesli kolega nie chce mi pomoc to dziekuje obejdzie sie
  • #4 2826596
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Gdyby zajrzał kolega do linku, który podałem i przeczytał akapity Dlaczego miernik? oraz Pomiar miernik a inne metody może zmieniłby zdanie.
  • #5 2826603
    McSqeeb
    Poziom 15  
    czytałem. Wczesniej tez iwedziałemze to nie sa wiarygodne dane. To w takim razie jesli te "fałszywe "dane sie wachaja to czy nie oznacza to ze napiecie rzeczywiste tez sie wacha?? to normalne
  • REKLAMA
  • #6 2826608
    Figi
    Poziom 37  
    McSqeeb napisał:
    [...]To w takim razie jesli te "fałszywe "dane sie wachaja to czy nie oznacza to ze napiecie rzeczywiste tez sie wacha??[...]
    Na podstawie pomiarów dokonanych przez program nie można wyciągać ŻADNYCH wniosków. Powtórzę jeszcze raz:
    Pomiarów dokonuje się miernikiem :!:
  • #7 2826612
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    :arrow: McSqeeb
    Temat metody pomiaru napięć był wałkowany wiele razy, więc nie obrażaj się tylko poczytaj link zamieszczony przez Figi. Jest tam wyjaśnione dlaczego "pomiary" programowe nie są miarodajne. Wahania "pomiarów" programowych nie muszą być jednoznaczne z rzeczywistymi - to normalne.
    Po drugie podaj dokładnie typ zasilacza.
    Po trzecie zapomniana nazwa to SpeedStep :)
    http://www.bay-wolf.com/speedstep.htm
  • #8 2826613
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Dobrze, dobrze, nie przesadzajcie.
    Jeśli kolega posiada procesor z funkcją Intel Speed Step (EIST) to jest to zjawisko normalne, podczas gdy procesor nie jest używany w dużym stopniu powinno mu się obniżyć taktowanie (aż do 2800MHz) jak i napięcie rdzenia. Więc takie wachania są w normie i nie zagrażają stabilności systemu. (choć 0,5V to trochę za dużo, ale wachania jakie opisał kolega są w normie)
  • #9 2826615
    Figi
    Poziom 37  
    Oczywiście mają koledzy rację. Faktem jednak jest, że autor nie podał żadnych szczegółów dotyczących sprzętu, a pomiar programowy jest z definicji mało wiarygodny i na jego podstawie nie można stwierdzić absolutnie NIC.
  • #10 2827344
    McSqeeb
    Poziom 15  
    W takim razie jakich dokładnych danych sobie rzyczycie. Wiec jak jusz powiedział OMAN taktowanie w spoczynku spada do 2188Mhz. Uzywam zasilacza Chieftec 430W z Active PFC i Dual FA(nie wiem o oc chodzi) DZiekuje za przypomnienie nazwy SpeedStep. Jeszcze czegoś potrzeba w tej sprawie?? Jesli chcecie moge dac wszystkie dane wskazane przez program CPU-Z ale nie wiem czy to potrzebne
    Pozdrawiam
    P.S a co do opbrazania to chyba mam powod jesli kolega mi ubliza. Nie mogl tego powiedziec jak wy czyli spokojnie??
    P.S2 Mi 6tez sie wydaje OMAN ze 0.5V to troche za duzo i walsnie daltego napisałem o tym. Jesli bylyby to wachania rzedu 0.1V to bym nie pisał bo wiem ze ptzy moim procu wachania sa normalne(EIST)
  • #11 2827402
    t0l3kbanan
    Poziom 11  
    Najpierw radze, zebys przed wyslaniem jakiegos posta spojrzal na niego jeszcze raz i wprowadzil korekty, bo tego nie da sie czytac.

Co do napiec procesora - nie zagrazaja nigdy one CPU. Trzeba natomiast uwazac na temperature procesora, ktora moze sie zwiekszac wraz ze zmiana napiecia i/lub taktowania.
  • #12 2827403
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2827424
    McSqeeb
    Poziom 15  
    Kolega ma cos do mnie? Jesli ja sobie niby nabijam posty to co mozna mowic o uzytkownikach ktorzy wejda na kazdy temat i napiszą słowo "tak" lub "zgadzam sie" i juz maja post. Jesli koledze nie odpowiada to moge wszystko zamiescic w jednym temacie a i tak bede o to pytał wiec bedzie i tak taka sama liczba postów no chyba ze sa specjalne jakies premie za pisanie tematów(nic mi na ten temat nie wiadomo) to wtedy mozna mnie posadzic o nabijanie postów.
    P.S jesli zrobiłem błędy to soty nie studiuje polonistyki:P
  • #14 2827479
    Figi
    Poziom 37  
    McSqeeb napisał:
    [...]z Active PFC i Dual FAN(nie wiem o oc chodzi)[...]
    Active PFC - aktywny system korygujący przesunięcie fazowe.
    Dual FAN - dwa wentylatory
    McSqeeb napisał:
    [...]P.S a co do opbrazania to chyba mam powod jesli kolega mi ubliza.[...]
    Gdzie niby koledze naubliżałem?
    McSqeeb napisał:
    [...]Nie mogl tego powiedziec jak wy czyli spokojnie??[...]
    Nie mógł, bo wątek mierzenia napięcia programowo przewija się na forum kilka razy dziennie i gdyby tylko kolega zdobył się na wysiłek i użył wyszukiwarki, to dowiedziałby się, że taki pomiar jest nic nie warty.
    McSqeeb napisał:
    [...]Jesli chcecie moge dac wszystkie dane wskazane przez program CPU-Z ale nie wiem czy to potrzebne[...]
    Z tego programu można odczytać pewne informacje, ale bez wątpienia nie napięcie rdzenia procesora :!:
    McSqeeb napisał:
    [...]P.S2 Mi 6tez sie wydaje OMAN ze 0.5V to troche za duzo[...]
    0,5V to nie jest tak dużo, jak się koledze wydaje. Podejrzewam, że nawet gdyby obniżył kolega napięcie o 1V to przy obniżonym taktowaniu, procesor zadziałałby bez problemu. Jedynym problemem jest to, że te 0,5V nie jest w żaden sposób wiarygodne.

Nie wiem po co kolega zawraca sobie głowę stabilnością napięcia procesora. Jeśli napięcia doprowadzone do przetwornicy z zasilacza jest poprawne, to przetwornica wie, co dalej z nim zrobić. Mierzyć zatem warto jedynie napięcia podawane przez zasilacz. Jak do tej pory spotkałem tylko 1 (słownie: jeden) przypadek, gdzie przetwornica w działającej płycie podawała napięcie nie takie, jak powinna.
  • REKLAMA
  • #15 2827499
    McSqeeb
    Poziom 15  
    [quote="Figi"]Bardziej życiu procesora zagraża poziom wiedzy kolegi. Napięć nie mierzy się programowo :!:

Dodano po 1 [minuty]:
    Tu mnie obraziłeś[/i]
  • #16 2827501
    Figi
    Poziom 37  
    McSqeeb napisał:
    [...]Jesli koledze nie odpowiada to moge wszystko zamiescic w jednym temacie[...]
    Wszyscy byliby w siódmym niebie, gdyby tak kolega zrobił.
    McSqeeb napisał:
    [...]i tak bede o to pytał[...]
    Na większość pytań kolegi można znaleźć odpowiedź używając wyszukiwarki, więc nie rozumiem po co zaśmieca kolega forum kolejnymi pytaniami o to, o czym było już wielokrotnie.
    McSqeeb napisał:
    [...]P.S jesli zrobiłem błędy to soty nie studiuje polonistyki:P[...]
    Jest funkcja sprawdzania pisowni i należy z niej korzystać, jeśli ma się problemy z ortografią.
  • #17 2827505
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 2827511
    Figi
    Poziom 37  
    McSqeeb napisał:
    [quote="Figi" Bardziej życiu procesora zagraża poziom wiedzy kolegi. Napięć nie mierzy się programowo Exclamation

Dodano po 1 [minuty]:
    Tu mnie obraziłeś[/i]
    Jeśli prawda boli, to przykro mi.
  • #19 2827515
    t0l3kbanan
    Poziom 11  
    A mi sie wydawalo, ze to jest fakt :D
  • #20 2827518
    McSqeeb
    Poziom 15  
    W topiku 1 ktory podałes sa winformacje ale jesli jest to zabardzo rozrzucone to napisze jeszcze raz wszystko kolo siebie Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem dużych wahań napięcia procesora Intel Pentium 4 obserwowanych w programie CPU-Z, gdzie napięcie zmienia się nawet o około 0,5 V (np. z 1,34 V do 1,48 V). Wyjaśniono, że pomiary napięcia programowe, takie jak CPU-Z, nie są wiarygodne i nie odzwierciedlają rzeczywistych wartości napięcia zasilającego rdzeń procesora. Rzeczywiste pomiary należy wykonywać miernikiem elektrycznym. Wahania wskazywane przez program mogą wynikać z funkcji Intel SpeedStep (EIST), która dynamicznie zmienia taktowanie i napięcie procesora w zależności od obciążenia, obniżając je w stanie spoczynku i podnosząc podczas pracy. Takie zmiany są normalne i nie zagrażają żywotności procesora. Przy podkręcaniu (OC) konieczne jest zwiększenie napięcia, ale również wtedy napięcie może dynamicznie się zmieniać w zależności od obciążenia, co jest standardowym zachowaniem. Ważniejszym czynnikiem wpływającym na bezpieczeństwo procesora jest temperatura, która może wzrastać wraz ze wzrostem napięcia i taktowania. Użytkownik posiada zasilacz Chieftec 430W z aktywnym PFC i dwoma wentylatorami, co jest istotne dla stabilności zasilania. Podsumowując, wahania napięcia widoczne w CPU-Z są normalne przy funkcji SpeedStep i nie powinny niepokoić, a pomiary napięcia należy wykonywać sprzętowo, nie programowo.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA